De ce isi sug degetul copii mici?
Cu toti am observat la bebelusi si uneori chiar si la copii mai mari de 1-2 ani...
Copilul tau are deja 52 de saptamani, in zile urmatoare ii vei aniversa 1 an de viata si nasii de botez ii vor lua din mot. Daca micutul tau nu a inceput inca sa mearga, in mod sigur o va face in curand (iar daca totusi mai dureaza, nu te impacienta prea tare, uneori, copii perfect normali nu incep sa mearga decat pana pe la 16-17 luni). Poti sa iti si incurajezi copilul sa mearga, stand in fata lui in genunchi (pentru a ajunge cam la aceeasi inaltime) si intinzandu-ti mainile. Daca va accepta provocarea, copilul tau te va tine de maini, cu coatele indoite, mergand cu varfurile picioarelor orientate spre exterior si aplecat putin spre in fata pentru a putea sa isi pastreze un echilibru partial.
Ai grija mereu ca micutul tau sa aiba asezate in zona in care invata sa mearga cateva perne sau o patura moale pentru ca orice cazatura (si vor fi destule) sa nu ii provoace neplaceri. De asemenea fii mereu cu ochii pe el pentru ca este suficienta o clipa de neatentie pentru ca ceva rau sa se intample. Si cel mai important, pregateste camera de filmat pentru a pastra pentru eternitate aceste momente.
Desi poate parea putin crud sa iti separi copilul de un obiecte de care este foarte atasat, ar cam fi momentul sa il desparti de suzeta lui. Motivul acestei decizii are legatura cu studiile de specialitate care au aratat ca, un copil, cu cat este lasat mai mult cu suzeta, cu atat mai greu ii este sa se separe de ea. In plus, a cam sosit vremea vorbitului iar micutul tau va fi cu siguranta mult mai vorbaret daca nu va avea tot timpul suzeta in gura. In plus nu este asa sanatos pentru dantura sa foloseasca suzeta la
In aceasta perioada, jocurile copilului tau vor capata o noua turnura si nu vor mai avea tot atat de mult legatura cu stapanirea abilitatilor motorii de finete cat cu exersarea grupelor mari de muschi. Mai mult, unii copii ajunsi la aceasta varsta vor avea perioade de scurte (2-5 minute) de activitati si jocuri tacute - desi, evident cele mai multe nu vor avea nici un fel de legatura cu linistea.
Desi imbolnavirea de varicela (cunoscuta si ca "varsat de vant") nu este o certitudine, totusi, este o buna idee sa stii cu ceea ce ai putea sa te confrunti si care sunt posibilele simptome. Punctele rosii aparute pe piele, in special atunci cand ai certitudinea ca micutul tau a fost in contact cu alt copil bolnav de varicela (in ultimile 10-21 de zile, atat cat ii ia bolii sa apara) reprezinta o certitudine a aparitiei varicelei.
Pentru a nu-i ramane urme pe corp dupa ce trece boala, taie-i unghiile micutului tau cat mai scurte si nu-l lasa sa se scarpine. De fapt, pentru a reduce senzatia de mancarime, poti sa ii faci o baita in care sa adaugi putin bicarbonat de sodiu iar dupa baie sa aplici o lotiune cu calamina. In ceea ce priveste febra, o poti trata cu acetaminofen dar NICIODATA cu aspirina.
Pastreaza tot timpul legatura cu medicul tau si instiinteaza-l de indata ce simptomele copilului tau se agraveaza.
Atentie! Daca stii ca micutul tau are un sistem imunitar slabit si stii ca a intrat in contact cu un alt copil infectat cu varicela, sau ai cea mai mica indoiala in legatura cu o posibila infectate, suna-ti imediat medicul pentru a putea contracara boala din timp.
Academia Americana de Pediatrie recomanda acum vaccinarea copiilor cu vaccin impotriva varicelei la circa 12-15 saptamani de la nastere daca micutul n-a contractat inca boala, un al doilea vaccin facandu-se intre 4 si 6 ani.
Vaccinul in sine nu are multe efecte secundare (asa sustin mare parte dintre medici) si fereste circa 95% din copii tratati de la a mai face o forma grava a acestei boli. Totusi in ultima perioada au aparut o serie de controverse despre posibilele efecte secundare ale acestui vaccin precum si despre eficienta lui reala. Vaccinul anti varicela nu este insa recomandat pentru copii cu alergie severa la gelatina, antibioticul neomicina sau, la acest tip de vaccin in special.
Daca copilul este sufera de o boala care ii afecteaza sistemul imunitar, a primit de curand o transfuzie de sange sau primeste tratamente orale cu steroizi, medicul ii va evalua starea de sanatate cu mare atentie inainte sa isi dea acordul la vaccinare.
Aproape orice mamica sau tatic se simte nesigur uneori in ceea ce priveste abilitatile sale de a fi un bun parinte. Este bine sa ai incredere in propriile instincte, dar si sa iti aduci aminte ca mare parte din abilitatile si increderea de sine pe care le ai, provin din experienta si din educatie. Toata lumea face uneori greseli - asa invatam. De aceea este bine sa intrebi si sa te interesezi acolo unde nu stii. Cu timpul iti vei castiga siguranta in tine si in calitatile tale de parinte. Avand capacitatea de a recunoaste si intelege necesitatile copilului tau si modul in care le poti satisface.
Un mod excelent de a trece peste nesiguranta este sa te inscrii intr-un club de mamici (sau tatici). Acolo vei descoperi ca si altii au probleme similare cu ale tale. De asemenea vei vedea ca prin simpla descoperire a faptului ca nu esti singura / singurul ce sufera de nesiguranta, problemele tale vor parea mai usor de infruntat. Insa, pe de alta parte daca ti se va parea ca toti sunt perfecti, sa stii ca este doar o iluzie generata de nesiguranta ta. Incearca sa iti faci prieteni printre ceilalti parinti, discuta si invatati unii de la ceilalti.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.