Cu certitudine vedem copii venind la cabinete la 3 şi chiar 4 săptămâni de la naştere încă puţin galbeni şi verificând bilirubina şi vedem adesea că bilirubina neconjugată (indirectă) este peste 5 mg/dl. Este normal acest icter prelungit? Ar trebui să ne îngrijorăm şi să continuăm să verificăm bilirubina pentru a-i linişti pe părinţi?

Maisels şi colaboratorii (doi: 10.1542/peds.2013-4299) au evaluat această problemă a istoricului natural al hiper-bilirubinemiei şi icterului la nou-născuţi prin măsurarea transuctanată a nivelelor de bilirubină la copiii alimentaţi predominant la sân cu vârstă de gestaţie de peste 35 de săptămâni. Rezultatele sugerează că aproape o treime din copiii alimentaţi la sân continuă să prezinte icter în prima lună de viaţă.

proaspata mamica

Dacă un nivel anume al bilirubinei se corelează cu culoarea sau localizarea icterului a fost încă una din problemele evaluate de autori. Rezultatele au fost interesante confirmând lipsa de acurateţe a prezicerii nivelului de bilirubină după distribuţia icterului vizibil dar ne liniştesc în privinţa gamei largi de nivele de bilirubină obţinute după severitatea culorii, gamă care nu este suficient de puternică pentru a produce îngrijorare. Este doar un început produs de un studiu bun pentru o mai bună înţelegere a icterului cu bilirubină neconjugată la copilul alăptat, care să ne ajute să înţelegem mai bine când să ne îngrijorăm şi când nu.

sursa: BABY CARE SIBIU

 

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole