Iarna, la plimbare in carucior
Daca a venit iarna cu frigul, oare trebuie sa stam doar in casa cu bebelusul?...
Alergie, intoleranta la gluten, prematuritate ... Care sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont in aceste cazuri?
Amintiti-va ca alaptarea si o diversificare treptata ar reduce riscul de alergii alimentare. In caz de intoleranta la gluten, este recomandata o dieta adecvata. Ultimul caz: prematuritatea. In acest caz, alaptarea se va dovedi chiar foarte benefica pentru micutul tau.
Pentru a preveni riscul de alergii alimentare, se recomanda alaptarea pana la cel putin 6 luni. O introducere foarte progresiva a alimentelor in timpul diversificarii este, de asemenea, recomandata. Unele alimente ar trebui sa fie evitate, cum ar fi alunele, nucile, crustaceele. In cazul in care apare o alergie, eliminarea alimentelor in cauza este inevitabila.
Alte circumstante speciale: intoleranta la gluten. Aceasta este numita si boala celiaca. Glutenul este o proteina care se gaseste in faina de cereale, in special in grau, orz, ovaz si secara. Ea provoaca la copii diaree cronica si incetinire a cresterii. Intoleranta poate fi detectata printr-un test de sange. Aceasta pot fi gestionata / sprijinita printr-o dieta fara gluten.
Pentru sugarii prematuri, laptele matern este un aliment extrem de important. Perfect potrivit pentru stadiul de dezvoltare a copilului, este, de asemenea mai usor de digerat. Daca micutul tau nu poate sa suga, este internat in spital sau departe de tine, il poti hrani cu laptele tau (pe care il mulgi in prealabil si il pui in biberon). Regulile de igiena si depozitare a laptelui matern sunt foarte importante si de aceea este bine sa consulti personalul medical. Asigura-ti stimularea lactatiei, dupa nasterea copilului. O pompa de san va devenit indispensabila.
Inainte de 3 ani, intre 20 si 30% dintre copii au carente de fier. |