Index articole

 

Fig. 3. Morti prin accident

 

Acest lucru indică faptul că o femeie cu copil nou-născut este probabil mai atentă la evitarea riscurilor care pot pune în pericol propria persoană sau copilul. Contrar acestora, femeile care au făcut un avort sunt, aparent, mult mai aplecate spre asumarea de riscuri care le-ar pune în pericol viata.

Aceste date sunt în concordantă cu cel putin alte două studii care au dovedit că femeile care au avortat au necesitat de mai multe ori tratamente pentru leziuni în urma accidentelor în anul care a urmat avortului.

Într-un studiu al unui program medical finantat de guvernul canadian, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care au făcut un avort în urmă cu un an au urmat tratamente pentru tulburări mentale cu 41% mai frecvent decât cele care au suferit postpartum si cu 25% mai des pentru traumatisme sau alte circumstanŃe rezultate din episoade violente. [13]

În mod similar, un studiu al Serviciului de asigurări Medicaid din Virginia, SUA, a constatat că femeile care au recurs la avorturi finantate de stat au acuzat cu 62% mai multe tulburări mentale (rezultând costuri cu 43% mai ridicate) si cu 12% mai multe tratamente în urma accidentelor (rezultând cheltuieli cu 52% mai ridicate), în comparatie cu esantionul de femei asigurate de Medicaid. [14]

Este foarte posibil ca aceste decese, clasificate drept accidente, să fi fost, de fapt sinucideri.

Cazuri de femei care în urma avortului, adesea în stare de ebrietate, si-au zdrobit deliberat masinile în accidente, cu intentia de a se sinucide au fost raportate atât de către consilierii post avort cât si de către literatura de specialitate. [15]

Este posibil, de asemenea, ca multe dintre aceste decese să fie pur si simplu relationate cu asumarea unor riscuri mult mai mari de către femeile care au făcut un avort. Acest lucru se poate întâmpla pentru simplul fapt că unora dintre femei nu le mai păsa dacă trăiesc sau mor după un avort. Alte femei pot căuta refugiul în "auto-medicatie", un fel de depresie si o crestere a adrenalinei care adesea se asociază cu asumarea unor riscuri. Pe lângă aceste

lucruri, alcoolismul si abuzul de substanŃe sunt efecte dovedite ale avortului, ambele crescând riscul de a suferi un accident fatal. [16]

Decesul în urma crimei

Studiul STAKES a evidenŃiat că 14 (5%) din cele 281 de femei au fost ucise. Cele mai multe decese au survenit printre femeile care au avortat. Asa cum se vede din Fig. 4, riscul de a muri în urma unui omor a fost de peste patru ori mai ridicat pentru femeile aflate după un avort decât riscul omuciderii în rândul populaŃiei în general. Aceste cifre, dacă le însumăm la cele indicate în graficele de suicid si deces prin accident, întăresc ideea că femeile care

avortează sunt mai predispuse la angajarea în acŃiuni riscante.

 

Fig. 4. Morti prin omucidere

 

Sondajul Institutului Elliot pe un esantion de 256 de femei care au făcut avort a descoperit că aproape 60% dintre acestea au afirmat că au început să devină mai usor irascibile după acest episod, 48% că au devenit mult mai violente la supărare. TendinŃele crescute de furie si violentă după avort au fost adesea asociate cu abuzul de substanŃe si tendintele de sinucidere.

[17] Cu alte cuvinte, femeile predispuse la violenŃă sunt si cele mai înclinate spre ideea de "a renunta la viată". Este o combinatie periculoasă care poate duce foarte simplu la confruntări cu alte persone, confruntări ce pot fi fatale.

În studiul STAKES, un număr de 6 decese în urma traumatismelor au fost înregistrate ca "morti violente neclarificate". În aceste cazuri cercetătorii nu au putut stabili dacă moartea a survenit în urma unui accident, a unei sinucideri sau a unui omor.

Deces din cauze naturale

Din cele 281 de decese, 127 (45%) au fost atribuite morŃii din cauze naturale. În Figura 5 se poate vedea că procentul deceselor din cauze naturale în decursul unui an după sarcină este mai mic decât procentul deceselor femeilor care nu au fost însărcinate. Implicatia evidentă a acestui fapt este aceea ca femeile capabile de a rămâne însărcinate sunt mai sănătoase si mai putin predispuse deceselor din cauze naturale decât femeile care nu pot sau nu vor să rămână însărcinate. Cu alte cuvinte, femeile mai predispuse la morti survenite în urma bolilor sunt cele mai putin predispuse să fi rămas însărcinate în decursul ultimului an al vietii.

Comparând avorturile cu nasterile, observăm totusi, că riscul decesului din cauze naturale este semnificativ mai ridicat (60% mai mare în acest esantion), pentru femeile care si-au provocat avortul în anul anterior mortii, în comparatie cu al femeilor care au dus sarcina la termen sau au suferit un avort spontan.

 

Fig. 5. MorŃi din cauze naturale

O explicaŃie posibilă ar fi aceea ca femeile care au decis să avorteze erau deja într-o stare fizică proastă si au recurs la avort pentru a-si proteja viata. Această ipoteză a fost infirmată de cercetătorii de la STAKES, după ce examinarea probelor a demonstrat ca o singură femeie din acest grup a avortat din motive ce tineau de sănătatea personală. Datele concrete vor sustine punctul de vedere conform căruia avortul induce un stress fizic si psihic nenatural asupra femeii si poate avea ca rezultat un impact negativ asupra stării generale de sănătate.

Această teorie este sustinută de un studiu din 1984 care examinează numărul de îngrijiri medicale solicitat de femei cu un an înainte si un an după avort. Cercetătorii au dovedit că în mod normal există o crestere de 80% în numărul vizitelor la doctor si de 180 de procente a numărului vizitelor din motive psihosociale după avort. [19]

Zece ani mai târziu, un alt studiu pe un număr de 1.428 de pacienti, alesi aleator pe baza programărilor la 69 de cabinete ale medicilor generalisti, a dezvăluit faptul că pierderea de sarcină si în special avortul este asociat semnificativ cu o înrăutăŃire a stării generale de sănătate. [20] O femeie, cu cât a suferit mai multe pierderi de sarcină, cu atât are o stare de sănătate mai proastă. O pierdere recentă de sarcină este mult mai strâns legată de un declin al stării de sănătate decât o pierdere de sarcină urmată de o nastere.

Cercetătorii au descoperit că si pierderile de sarcină sunt asociate cu o înrăutătire a stării de sănătate, dar avortul provocat a fost mult mai puternic asociat cu acest lucru si mult mai frecvent identificat de către femei ca o cauză a îmbolnăvirilor. Mai mult de 20% dintre femeile participante la studiu au simŃit nevoia moderată sau acută de a beneficia de ajutor profesionist pentru rezolvarea pierderii suferite.

Urmărind aceste date, Dr. Philip Ney, conducătorul echipei de cercetători, a ajuns la concluzia că durerea fizică sau psihologică în urma pierderii unui copil prin pierderea sarcinii sau avort are un efect determinant asupra sănătătii unor femei. Ney supune atentiei câteva posibile motive: (1) depresia determină dereglarea sistemului imunitar, (2) conflictul psihologic consuma energia care ar putea fi, în alte conditii, directionată spre obiceiuri mai sănătoase, (3) starea de deznădejde prelungită si nerezolvată poate distrage femeia de la grijă pentru problemele de sănătate sau poate genera confuzie în interpretarea situatiilor si evenimentelor. În completarea acestor factori, avortul a fost relationat cu probleme de tulburări de somn, de alimentatie, abuz de substante periculoase, fiecare dintre acestea putând avea un impact negativ direct asupra sănătătii femeii.

Mai multe articole