Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
Nasterea este un moment magic in viata celor mai multor mame si totusi foarte multe femei se tem atunci cand nasc prima data. Acel moment pe care toate femeile il asteapta cu nerabdare este unul dintre cele mai frumoase si in acelasi timp cele mai dureroase, este momentul cand trebuie sa impingi pentru a da nastere micutului tau.
Totusi, ce ai de facut in timpul celor cateva minute sau ore cat dureaza travaliul? De unde vei sti cand trebuie sa impingi, cat si cum sa respiri?
Orice femeie inainte sa nasca intra in travaliu. Acesta poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Travaliul are 2 mari etape: prima parte, cea latenta si a doua parte cea activa.
Aceasta din urma se divide si ea la randul ei in trei faze:
1. faza in care cervixul se dilata si se retrage,
2. faza in care copilul este nascut proriu-zis ,
3. faza cand placenta este eliminata.
Prima parte a travaliului este cea mai lunga perioada si se caracterizeza prin contractii. In aceasta perioada cerxicul femeii se dilata pana la 3 centrimetri.
Faza cea mai importanta din a doua etapa a travaliului este prima. In aceasta prima faza activa cervixul unei femei trebuie sa se dilate pana la 10 centrimetri .
In momentul dilatatiei complete, cand cervixul tau a ajuns la 10 centrimetri, este momentrul sa impingi, medicul sau moasa, iti vor spune sa impingi, acesta este un efort de screamat care trebuie sa se suprapuna momentului contractiei. In perioada dintre doua contractii succesive gravida trebuie sa respire profund si sa se odihneasca, pregatindu-se in acest fel pentru urmatoarea contractie.
In apropierea momentului expulziei fatului contractiile se succed la 1-2 minute si dureaza 50-60 de secunde. Este cel mai solicitant moment din decursul travaliului , atat pentru mama cat si pentru fat, este momentul cand trebuie sa impingi cu toata puterea pentru a scoate afara din tine, la propriu vorbind, bebelusul. Orice prelungire nejustificata a momentului expulziei poate afecta fatul, de aceea este foarte important sa cooperezi in momentul expulziei cu medicul si moasa, care iti vor explica ce ai de facut.
In timpul expulziei este important a sti ca trebuie sa impingi numai in momentul contractiei si nu in afara ei. Intre contractii trebuie sa te relaxezi si sa eviti orice efort din partea muschilor abdominali.
Este important sa fii atenta la indicatiile medicului si a moasei care te asista la nastere, si sa te stradui sa le urmezi indicatiile. In anumite momente ale fazei a doua a travaliului exista posibilitatea ca sa ti se ceara sa nu mai impingi. In aceste momente este important a-ti focaliza atentia asupra unui tip special de respiratie, care este foarte rapid, similar tipului de respiratie folosit de caini cand le este foarte cald sau ca atunci cand gafai dupa un efort intens. Unii specialisti recomanda sa respiri ca si cum ar trebui sa tii in aer un fulg care pluteste deasupra gurii tale. Acest tip de respiratie nu previne contractia uterina si nici nu indeparteaza senzatia imperioasa de a impinge, ci doar evita adaugarea unei forte suplimentare la cele deja angrenate in expulzie.