Copilul s-a nascut si conform legislatiei este necesar sa inregistrezi copilul si sa obtii certificatul de nastere. Daca nu cunosti pasii si actele necesare, in continuare te vom familiariza cu toate aceste proceduri si formalitati pentru toate situatiile posibile.

Declararea nasterii

In primul rand trebuie declarata nasterea la un birou din cadrul maternitatii in care s-a nascut copilul, in termen de maxim de trei zile de la nastere, astfel obtinandu-se certificatul constatator al nasterii. Acest certificat constator al nasterii se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut, iar daca copilul s-a nascut la domiciliu sau in alta parte decat intr-o unitate spitaliceasca, el va fi eliberat de catre dispensarul medical teritorial. Certificatul medical constatator al nasterii este intocmit pe un formular tip si este absolut necesar sa aiba data de inregistrare cu data certa, stampila unitatii emitente si parafa medicului care a constatat nasterea. Pentru eliberarea certificatului medical constatator al nasterii copilului sunt necesare urmatoare acte:

  • actul de identitate al mamei,
  • certificatul de nastere al mamei,
  • actul de identitate al tatalui (daca este cazul),
  • certificatul de nastere al tatalui (daca este cazul),
  • certificatul de casatorie al parintilor (daca este cazul),
  • hotărâre judecătoarească definitivă de divorţ, certificat de deces (daca este cazul).

Inregistrarea copilului la primarie Oficiul de Stare Civila

Certificat nastere copilUrmatorul pas este inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale. Aceasta se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, parintii sunt sanctionati cu o amenda, iar scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri speciale de catre primar. Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an de la nasterea copilului, pentru a se putea efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.

In practica pot exista urmatoarele cazuri :

A. Mama casatorita

Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- certificatul de casatorie in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
- dacă părinţii au nume de familie diferite sau există neconcordanţe intre numele de pe certificatul medical si declaraţia verbală, se face o declaratie scrisa, semnata de ambii parinti, din care să rezulte clar numele de familie si prenumele copilului.

B. Mama necasatorita si singura

Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- certificatul de nastere al mamei in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
In acest caz copilul va avea numele de familie al mamei.

C. Mama este necasatorita si tatal vrea sa recunoasca copilul

Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original,
- certificatul de nastere al tatalui in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului,
- o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata in fata ofiterului de stare civila de catre ambii parinti, poate fi si o declaratie data la notar, din declaratie trebuie sa rezulte si numele de familie pe care il va purta copilul.

In situatia cand tatal copilului refuza sa isi recunoasca paternitatea si mama doreste sa declanseze un proces pentru stabilirea paternitatii, este necesar sa ia legatura cu un avocat, iar demararea procedurilor se face pana cand copilul implineste varsta de un an.
Daca copilul este inregistrat cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa isi recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an, dupa ce copilul a implinit varsta de un an este necesara o hotarare judecatoreasca.
Sunt necesare urmatoarele acte:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- vechiul certificat de nastere al copilului
- declaratia de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in prezenta ofiterului de stare civila (pe noul certificat de nastere al copilului, numele tatalui apare trecut in dreptul rubricii TATA, dar numele de familie al copilului ramane al mamei).

Inregistrarea nasterii copilului in strainatate

In cazul in care copilul este nascut in strainatate, inregistrarea nasterii si intocmirea certificatului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva sau de catre autoritatile locale ale tari respective.
In cazul in care intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale, Biroul de Inregistrarea nasterilor din incinta Oficiul de stare civila ce apartine de Primaria locala de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
In cazul in care nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.
Inregistrarea nasterii se poate face de catre orice persoana pe baza actului de identitate, dar ridicarea Certificatului de nastere se poate face doar de catre unul dintre parinti.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole