Dialog despre maternitate, naștere naturală și puterea creatoare feminină
Joi, 3 aprilie 2014, ora 19:00, vă invităm la un dialog despre asumarea în...
Nasterea reprezinta eliminarea spontana, naturala, a fatului si anexelor sale din uter, la sfarsitul evolutiei sarcinii. Nasterea se mai poate realiza si artificial - atunci cand fatul este extras din uter prin manevre chirurgicale: operatia prin cezariana sau interventii obstetricale.
Acum, apare intrebarea: Si care este varianta cea mai buna de urmat? Raspunsul, contrar unor credinte sau asteptari este: Depinde de situatie...
Nasterea pe cale vaginala este, atunci cand este posibil, varianta cea mai buna de urmat. Este modul fiziologic de a realiza acest act, organismul uman avand capacitatea de a se adapta nevoilor, prin modificari anatomice si fiziologice native. De asemenea, organismul dispune si de resursele necesare refacerii lui dupa procesul nasterii.
A. copilul este in prezentatie craniana flectata, adica fatul coboara cu extremitatea cefalica (capul) ca prim segment de expulzie, iar barbia este fixata pe torace (in piept)
B. nu exista discrepante intre diametrele bazinului osos matern si diametrele fetale, adica fat mare
C. fat cu greutatea estimata mai mica de 4000 g
D. mama nu are boli care sa-i puna viata sau integritatea fizica in pericol (hipertensiune arteriala, preeclampsia, eclampsia, hipertensiune intracraniana, hipertensiune intraoculara (glaucom), procese tumorale cerebrale, vicii de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism - forme severe etc)
E. fatul nu are cordonul ombilical in jurul gatului (circulara, mai ales dulbla circulara), nu are hidrocefalie etc. sau nu prezinta semne de afectare intrauterina (hipoxie - lipsa oxigenului, bradi- sau tahicardie - prea putine sau prea multe batai cardiace pe minut etc)
Nasterea prin interventie chirurgicala (cezariana) este indicata atunci cand:
a. copilul prezinta anomalii de prezentatie:
a.1. prezentatie craniana deflectata: faciala (fatul vine cu fata), bragmatica (fontanela mare este portiunea care coboara prima in excavatie), frontala - este prezentatia cea mai distocica, fiind un stadiu intermediar intre flexie si extensie, adica are cel mai mare diametru cranian de coborare. Reperul in aceasta prezentatie este nasul.
a.2. prezentatie pelviana: completa (coapsele fatului sunt flectate pe abdomen, iar gambele sunt flectate pe coapse) sau decompleta (modul feselor - membrele sunt pozitionate de-a lungul trunchiului fetal, copilul coborandu-si prima data fesele; modul genunchilor - coapsele sunt in extensie, iar gambele sunt flectate pe copase; modul picioarelor - copilul coboara in pozitia longitudinala sau "in picioare")
a.3. prezentatia transversa - este prezentatia care NICIODATA nu va putea realiza, chiar si cu riscuri, nasterea pe cale vaginala. In aceasta prezentatie copilul are capul intr-unul dintre flancurile laterale ale abdomenului matern, iar membrele inferioare, in flancul opus.
b. bazin osos matern distocic (modificat, de exemplu mame care au suferit de rahitism in copilarie, iar bazinul osos s-a modificat: ingustat, aplatizat, deviat sau mame cu bazinul foarte ingust fiziologic)
c. fat macrosom (greutate peste 4000 g)
d. mama prezinta afectiuni ce contraindica nasterea vaginala
e. uterul cicatriceal (fie nastere anterioara prin operatie cezariana, fie interventie chirurgicala curativa la nivelul uterului matern, anterioara sarcinii)
f. fatul prezinta risc de suferinta la nasterea pe cale vaginala
1. refacerea postpartum (dupa nastere) mai rapida
2. secretia lactata se instaleaza mai repede si fara eforturi
3. legatura mama-copil se creeaza precoce
4. riscurile anestezice sau postoperatorii sunt inexistente
5. lipsa cicatricei de incizie (aspect estetic)
6. ofera posibilitatea unei nasteri ulterioare pe cale vaginala
Avantajul major al nasterii prin interventie chirurgicala este reprezentat de faptul ca, astfel, se reduce la minim riscul aparitiei leziunilor fizice si de organ la fat (mai ales, leziuni cerebrale), dar si la mama, in situatiile in care nasterea normala este contraindicata sau prezinta riscuri majore, pentru unul sau chiar ambii participanti la actul nasterii (mama si fat).
- ca orice interventie chirurgicala, si cezariana poate provoca complicatiile specifice interventiilor chirurgicale, fie complicatii intraoperatorii, care pot tine atat de starea de sanatate a mamei, cat si de manevrele chirurgicale din timpul operator, fie in urma efectuarii anesteziei
- in momentul suturarii uterului, datorita faptului ca incizia este insotita de o sangerare masiva si uterul trebuie suturat rapid, poate fi prins ureterul, act ce va duce la blocarea evacuarii urinei din rinichiul de pe partea ipsilaterala
- secretia lactata va fi intarziata
- refacerea postpartum va fi mai dificila
- contractia uterina din timpul alaptarii va fi mai dureroasa
- contraindica o sarcina ulterioara pe o perioada de minim 2 ani
- contraindica o viitoare nastere pe cale vaginala
Interventia prin operatie cezariana, nu trebuie exclusa complet din optiunile fiecarei viitoare mamici, cum nici nu trebuie privita ca o pedeapsa. Medicul obstretician va calcula raportul risc/beneficiu si, in urma acestei evaluari, va stabili tipul nasterii ce va trebui practicat. Astfel, nasterea se va desfasura cu cele mai mici riscuri atat pentru fat, cat si pentru mama!!!
Articol de Dr. Ana - Maria Rizea