O femeie gravida de la cursul Lamaze spune celorlalti cursanti: „Doctorul meu spune ca bebelusul meu este destul de mare. Vecina mea a avut travaliul indus pentru s-a crezut ca bebelusul ei ‚va fi prea mare'. Credeti ca ar trebui sa cer si eu inducerea travaliului?". Necunoasterea insuficienta a fenomenului nasterii, despre importanta nasterii naturale, si care sunt factorii reali care necesita un travaliu indus, duce la astfel de dileme.
Din nefericire nu toate femeile insarcinate se pot bucura de o nastere normala. Exista anumite situatii medicul se vede nevoit sa provoace nasterea prin inducerea travaliului. Acest lucru se poate realiza fie inainte de termen, cand continuarea sarcinii ar putea pune in pericol sanatatea si chiar viata mamei si a fatului, fie cand termenul este depasit si a trecut mai mult de o saptamana de la data probabila a nasterii, fenomen care poate atrage dupa sine suferinta fatului din cazua faptului ca placenta devine insuficienta. din pacate aproximativ 12-14% din nasteri sunt provocate.
Cauzele care determina medicul sa induca travaliul
Cauzele care determina medicul sa induca travaliul unei femei insarcinate inainte de termen sunt adesea de natura medicala, spre exemplu:
- Preeclampsia: sub aceasta denumire se ascunde un fenomen caracterizat printr-o crestere a presiunii arteriale in timpul sarcinii, cu retentie de lichide (edeme), dureri mari de cap (tot prin cresterea presiunii si la nivel cerebral), tulburari de vedere, somnolenta, ameteli, pocnituri in urechi, edeme la nivelul gambelor, mainilor, pleoapelor, ce persista etc. Cu mult timp in urma aceasta boala producea multe decese in randul gravidelor, astazi insa poate fi depistata precoce si tratata corespunzator.
- Corioamniotita - reprezinta infectarea lichidului amniotic cu diversi factori patogeni, caz deosebit de grav care necesita de urgenta inducerea travaliului, punand in pericol ataa viata fatului cat si a mamei.
- Diabetul gestational: diebetul din timpul sarcinii determina prin modificarile secretiei de insulina dezechilibre la nivelul absorbtiei glucozei, lucru ce se reflecta si asupra copilului printr-o hranire mai mare decat ar trebui, greutatea acestuia fiind de asemenea mai mare decat a unui fat normal. Copilul la nastere este mare sau foarte mare (nau-nascutii gigant).
- Ruperea prematura a membranelor: se manifesta prin desprinderea dopului gelatinos ce separa cavitatea amniotica de exterior. Daca dilatarea nua junge la valoarea optima intr-un anumit timp, este necesara inducerea travaliului datorita riscului major de infectare.
- Hipotrofia fetala reprezinta un fat cu dimensiuni mai mici decat la normal datorita unei imbatraniri premature a placentei care a dus la incapacitatea de a-i asigura total fatului necesitatile energetice. Pentru a se putea dezvolta normal fatul se impune provocarea travaliului ca fatul sa poata fi hranit si ingrijit pe alte cai ce ii vor asigura complet necesitatile vitale, dandu-i sansa de a supravietui.
- Sangerarile vaginale ce au loc in general spre sfarsitul sarcinii sunt generate desprinderea placentei de peretele uterin.
Inducere travaliului la cerere, cand mama doreste sa nasca mai devreme, la un anumit termen, nu este un motiv justificat, o nastere prematura sau provocata poate provoca multe probleme de sanatate copilului, si totusi trebuie sa incercati sa oferiti copilului tot ce este mai bun pentru el.
Provocarea nasterii se mai poate face si in cazuri mai triste decat cele enumerate mai sus, spre exemplu moartea intrauterina a fatului.
MOBILE
//PArenting ADS vers 2019 300x250_4