In ultima perioada, tehnicile de cezariana au evoluat destul mult, avand in vedere ca din ce in ce mai multe femei apeleaza la aceasta metoda pentru a da nastere copiilor. De multe ori femeile apeleaza la cezariana de frica durerii unei nasteri vaginale, totusi si cezariana presupune dureri ulterioare mai mari, iar tehnicile moderne doresc sa diminueze si aceste dureri postoperatorii.

Au trecut mai mult de 8 ani de cand, cu ajutorul procedeului Cohen Stark, s-au redus drastic durata, cantitatea de sange pierdut si durerea prin care trec femeile datorita nasterii prin cezariana. Ce presupune practic acest procedeu?

Cezariana fara durere?

Cezariana mai putina durerePrin aceast procedeu, Cohen Stark,  chirurgul realizeaza o incizie orizontala plasata jos, in zona pubiana, si in loc sa rupa tesutul ca altadata, realizeaza o disectie anatomica. In final, in loc de sase straturi de tesut, chirurgul nu coase decat trei. Usor de realizat, aceasta tehnica este foarte raspandita in ziua de azi.

Insa o alta tehnica aplicata in cezariana, le permite femeilor ce ajung sa nasca prin cezariana sa se puna pe picioare aproape imediat dupa operatie. Acest lucru este posibil, datorita tehnicii de cezariana extraperitoniala modificata. In ce consta? Principiul cezarienei modificate de catre Fauck are drept scop eliminarea pe cat posibil a durerii in interventia chirurgicala si redarea cat mai rapida a autonomiei mamicii.

Cum se deruleaza operatia ?

Chirurgul taie foarte jos, in zona pubiana, in mod orizontal. Aponevroza (membrana albicioasa constituita din fire conjunctive) se deschide vertical si lateral. Nu se deschide peritonul (membrana care apasa abdomenul) si se accede la uter apasand vezica urinara.

Este plasat anestezicul local foarte usor, astfel incat mama sa isi poata simti bebelusul in timpul nasterii. Dupa ce bebelusul a fost scos, uterul este cusut. Noutatea este ca chirurgul nu mai coase pielea cu puncte de sutura, ci se foloseste de un lipici special, asta  pentru a reduce durerea si a reduce cicatricele.

Beneficii pentru mama

Durerea din timpul si dupa cezariana se spune ca este mult mai mica. Recuperarea dupa operatie se face mult mai repede: femeia nu mai are nevoie de sonda urinara (imediat ce efectul anesteziei dispare, poate sa se ridice si sa mearga singura la toaleta), poate manca la cateva ore de la nastere, poate sa faca un dus oricand doreste si este externata din maternitate mai repede la fel ca la o nastere normala.

Nu in ultimul rand, oboseala si durerile post-operatorii sunt limitate, fapt ce ii permite mamei sa se ocupe de copilas, sa il alapteze - asta pentru ca metoda permite o producere normala si neintarziata a laptelui.

Din pacate, aceasta tehnica foarte delicata este inca foarte putin raspandita. Insa, viteza cu care evolueaza lumea medicinei, probabil in cativa ani vom avea mult mai usor acces la nasteri mai usoare si mai placute!

articol preluat de pe: Ce se intampla doctore?

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole