La nastere, fatul iese din mediu acvatic si intuneric, la lumina si aer, din lumea calda si cunoscuta intr-o lume rece, cu mirosurile noi, gusturile, glasurile, atingerile si oamenii necunoscuti. Unde se simte mai bine noul-nascut? Cum sa-l ingrijesti, ce doreste, si de ce are nevoie ca sa se adapteze cat mai bine cu lumea inconjuratoare? Cel mai bine bebelusului ii este in bratele mamei. Mama pentru copil este cea mai buna si iubita persoana.

Intr-o camera semi-intunecata, unde este liniste, dezbracat pe burta mamei, nou-nascutul se afla in mediul lui, unde se simte in siguranta. Mama este calda si moale, glasul ei ii este cunoscut, bataile inimii ei si respiratia ei sint cunoscute din perioada intrauterina. Mirosul mamei, mirosul si gustul apelor fetale - este mediu care ajuta nou-nascutului sa se adapteze la lumea inconjuratoare. Cel mai bine copilul recunoaste sufletul mamei, ii recunoaste biocampurile.

In prezent principiu de ingrijire a nou-nascutului sanatos in primele ore de dupa nastere este:

- Contactul piele la piele efectuat cit mai devreme dupa nastere,cu durata de 1,5-2ore, pina la alaptare.

- Aflarea permanenta a mamei linga nou-nascut.

- Alaptarea frecventa.

- De ce este important contactul piele la piele si cum se efectuiaza?

1. In primul rand pentru incalzirea nou-nascutului.

De aceea indata dupa nastere, nou-nascutul este sters cu un prosop cald, deoarece corpul umed raceste repede, pierde caldura de la miscarea aerului, da caldura unui obiect mai rece. Deasemenea stergerea constituie un stimulent pentru respiratie.

Apoi copilul este pus pe burta mamei, este acoperit cu un prosop cald, mare, si ii este pusa pe cap caciulita, ca sa se micsoreze pierderea caldurii din regiunea capului.

Burta, pieptul ("cuibul matern") sint cele mai bune surse de caldura pentru nou-nascut. Corpul matern este cea mai sigura, eficienta, controlata sursa de energie pentru copil, ce evita racirea. Stiintific a fost demonstrat ca temperatura pielii a copiilor supusi timpuriu contactului "piele la piele" este mai ridicata, comparativ cu acei ce au fost imbracati si lasati singuri in patuc. Caldura directa a corpului matern nu numai pastreaza ci si creste rezervele de energie a copilului.

2. Culcat pe burta mamei, copilul nu va fi supus stresului singuratatii

In comparatie cu copiii ce au fost imbracati si lasati singuri in patuc, copiii ce s-au aflat cu mama timp de 90 minute dupa nastere, plang cu mult mai putin, si atunci nu mai mult de cateva clipe. Nou-nascutul poate plinge din cauza durerii, foamei, discomfortului. Copilul simte despartirea fizica de mama. El se va linisti din moment ce va fi cu mama. Intre mama si copil exista si o legatura energetica deosebita. Copiii ce s-au aflat cu mama dupa nastere mai putin de 45 minute vor plinge mai mult, posibil si din cauza ca se simt singuri, fara energia mamei.

3. Scaderea de greutate fiziologica de dupa nastere

Va fi mai putina, deoarece copilul va plinge mai putin, si datorita pentru ca caldura corporala a mamei, va determina pierderi de caldura si energetice mai mici.

4. Vernix caseosa (unsoarea de nastere)

Pielea nou nascutului este acoperita cu o patura grasoasa, galbuie numita - vernix caseosa - mai ales in regiunea dorsala, piept, gat si la pliurile de flexie. Vernix caseosa este secretata de glandele sebacee si de celule speciale ale amniosului in ultimile luni de gestatie si contine glicogen, acizi grasi, colesterol si proteine Ea protejeaza pielea fatului impotriva maceratiei de catre lichidul amniotic are rol protector impotriva frigului, aport alimentar, actiune bactericida si antihemolitica.

Pentru prevenirea traumatizarii pielii, vernix caseosa nu se sterge. Ea este folositoare pielii si o protejeaza de infectii. Se imbiba desinestatator. Copilasul nu este uns cu nimic deoarece, vernix caseosa este protectorul natural al pielii. Asta este si motivul petnru care nou nascutii nu se imbaiaza in primele zile de dupa nastere.

Contactul imediat la nastere intre mama si copil creste legatura afectiva5. Camera intunecata

Pentru prevenirea iritarii ochilor nou-nascutului, incaperea dupa posibilitati se tine in semi intuneric, folosindu-se doar o lumina de veghe.

6. Cordonul ombilical

Cordonul ombilical este suturat si taiat si se efectuiaza tualeta bontului ombilical in timp ce copilul se afla pe burta mamei.

7. Curatarea cailor respiratorii

Nou-nascutilor sanatosi si la termen nu li se efectuiaza aspiratia (curatarea cailor respiratorii cu ajutorul unui mic tub elastic), deoarece apele fetale in exces, se vor elimina singure, cat timp copilasul se afla pe burta mamei.

Aspirarea este un proces dureros si neplacut care poate traumatiza mucoasa si va creste cantitatea salivei. Deasemenea apare riscul opririi respiratiei si incetinirea lucrului cordului fetal.

8. Constiinta copilului in primele ore ale vietii - numita si etapa calma de veghe

Aceasta etapa se va prelungi mai mult de 40 minute, daca copilul se afla pe burta mamei. In acest caz copilul se misca mai putin, ochii lui sint deschisi si clari. Copilul este linistit si nu plinge. Examineaza cu atentie fata si ochii parintilor, a personalului medical aflat in sala de nastere, face cunostinta cu ei, ii studiaza si ii memoreaza. Reactioneaza la glasul mamei. In aceasta perioada copilul isi concentreaza atentia asupra vazului, auzului si la contact cu parintii. In aceasta perioada si se formeaza viitorul atasament al copilului fata de parinti si instinctul matern, cel mai bine.

9. Ochii

Noi-nascutii deja in perioada nasterii vad, ei au deja memorie vizuala. Insa copiii se nasc miopi, adica vad mai clar si mai bine obiectele aflate la distanta mica de arpoximativ 20-25 cm, aceasta este si distanta de la care copilul isi vede mama in timpul alaptarii. Savantii au demonstrat ca copilul nascut la termen, isi poate recunoaste mama deja dupa 4 ore de la nastere.

El da prioritate culorilor contraste, inchise sau deschise. Da prioritate formelor rotunde in comparatie cu cele drepte, celor complicate in comparatie cu cele mai simple si mai cu mai putine detalii.

Da prioritate examinarii fetelor, mai ales ale parintilor, el este capabil inca din primele ore de la nastere sa isi recunoasca parintii. Mama pentru copil este ca o oglinda, unde se reflecteaza fata lui, mama si copilul se imita unul pe celalalt. Pentru nou-nascut si mama, este important contactul vizual "ochi in ochi", acesta prezinta un element al comunicarii, nu degeaba se spune in popor "ochii sunt oglinda sufletului".

10. Auzul

Nou-nascutii aud si au deja memorie auditiva. Vocile ajung la fat si sunt percepute inca din perioada intrauterina. Copilul poate deosebi voci cunoscute de cele straine. Auzul este bine dezvoltat. Parintii instinctiv dupa nastere, vorbesc cu copilul pe un ton mai ascutit si mai inalt. Mamele de diferite nationalitati folosesc aceeasi tonalitate ridicata in discutie cu copilasii lor. Comparativ cu alte voci de femei, copilul prefera vocea mamei sale sau alte voci de femei care "emana" foarte multa iubire. Bebelusul prefera vocile afectuase. Comparativ cu vocile barbatilor, in prima saptamina de dupa nastere in 80 din 100 cazuri, prefera vocea tatalui.

Culcat pe burta mamei, nou-nascutul aude zgomote cunoscute cum ar fi: respiratia mamei, zgomtele ei intestinale, bataile inimii.

11. Gustul, mirosul si memoria respectiva

Stimulul olfactiv joaca un rol important inainte de alaptare, mai mult de cat se crede. Mirosul sanului matern, este aproximativ la fel ca mirosul apelor fetale (lichidul amniotic), si il atrage pe copil la san.

Nou-nascutul isi suge degetele si pumnisorul, deoarece si ele ii aduc aminte si au gust de ape fetale. Iata de ce nu este de dorit ca dupa nastere mainile sa fie sterse.

Copilul este in stare sa-si foloseasca memoria prenatala olfactiva, pentru a se orienta la sanul matern. Mirosul matern este cel mai cunoscut de copil. Mirosurile straine ii ingreuneaza primul contact cu mama si gasirea sanului matern, si de asta este necesar ca copilul sa fie pus pe burta mamei si la san imediat dupa nastere. De aceia este de preferat ca moasa, sa nu ia copilul de pe burta mamei pentru al cantari sau scalda imediat dupa nastere.

12. Miscarea este importanta pentru alaptare

Daca copilul este infasat strans, activitatea lui motorica va fi ingreunata si diminuata. Copilasul se naste cu capacitatea de a se tari spontan catre pieptul mamei. Dupa nastere el este indicat sa fie asezat pe abdomenul matern. Dupa o recreatie de aproximativ 20 minute nou-nascutul devine activ, deoarece capacitatea lui motorica creste. Copilul activ incepe a cauta cu gurita, suge degetelele, intoarce capusorul in diferite directii, incearca sa se tarasca catre san, da din picioruse. Puterea musculara a manutilor si gatului ii permit sa ridice capul si sa-l miste. Periodic se odihneste, apoi incepe din nou.

Apasarea beblusului cu piciorusele burta mamei, ajuta la dezlipirea si eliminarea placentei si micsoreaza hemoragia uterina. Nou-nascutul efectueaza miscari de apucare cu mana, in asa fel maseaza alveola sanaului, pregatind sanul pentru alaptare.
Privind primul drum al copilului, parintii se simt fericiti de capacitatile lui.

13. Atingerea

Simtul tactil se activeaza cu mult inaintea nasterii. Copilului ii place sa se afle in preajma parintilor, sa simta bratele lor calde, sa le simta biocampurile. Receptorii tactili sunt mai mult pe maini si pe buze, asa ce explica placerea copilului de a isi suge degetele si incepe de la varsta intrauterina de de 24 saptamani. Atingerea pielii copilasului de catre mama, imbunatateste starea lui fizica si psihica.

14. Alaptarea la san

Atingerea pieptului matern sau sugerea lui de catre copilas este insotita de:

Hormoni - creste cantitatea de oxitocina atat in organismul matern cat si in al copilului, ceea ce sporeste eliminarea hormonilor tractului digestiv. Acesta la rindul sau stimuleaza cresterea vilozitatii intestinale, ce contribuie la marirea suprafetei de absorbtie a substantelor nutritive, ceea ce duce la imbunatatirea asimilarii hranii. De aceea copiii ce sunt alimentati natural, au nevoie de mai putina hrana. Cu eliminarea acestor hormoni in intestinul copilului apar contractii si se elimina meconium (primul scaun al copilului), care se elimina mai repede.

Oxitocina - este hormonul antistres numit si "hormonul fericirii", acest hormon intareste legatura dintre mama si copil, deasemenea si instinctul matern se dezvolta mai repede.

Oxitocina mareste contractiile uterine, micsorind astfel riscul hemoragiei postnatale, si ajuta la eliminarea placentei.

Cocluzii: In rutina efectuarii procedurilor post-natale, este de dorit sa se dea prioritate alaptarii la san si factorilor ce duc la micsorarea adaptarii copilului. Chiar si cea mai mica despartire de mama, inrautateste considerabil primul contact si prima alaptare.

Contactul"piele la piele" pe parcursul la 1,5-2 ore dupa nastere este important,deoarece:

- Nou-nascutul se adapteaza mai usor la conditiile mediului inconjurator;

- Alaptarea la san decurge mai usor;

- Perioada alaptarii este de mai lunga durata;

- Nu va fi nevoie de aplicat tratamentul copilului in urma ingrijirii incorecte in primele ore de viata;

- Schimbul bilirubinei se va inbunatati;

- Mamele sunt mai putin stresate dupa nastere, lauzele sunt mai linistite, stau mai mult stau cu copilul linga ele, il iau mai mult in brate.

- Durerea post-natala si oboseala datorata travaliului se uita mai repede. Mamele invata si cunosc mai repede si mai bine necesitatile si caracteristicile copilului, se inteleg mai bine, intre mama si copil se naste o relatie puternica chiar din primele minute de viata;

- Relatia dintre mama si copil este de mai buna calitate pe parcursul intregii vieti;

Primele ore de viata a copilului - este timpul comunicarii cu mama si tata, timpul cunoasterii unul pe celalalt. Aceasta curiozitate reciproca si primele clipe de fericire ce apar de la cunoasterea reciproca constituie fundamentul strinsei legaturi pe viata intre copil-mama-tata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole