V-ati intrebat vreodata cam ce aude un viitor tata de la prietenii sai? " Amice, odata ce se va naste copilul, poti sa uiti de sex pentru urmatoarele sase luni". Sunt cuvinte care nu aduc tocmai liniste si bucurii pentru cei mai multi barbati, pentur majoritatea barbatilor viata sexuala fiind extrem de importanta. Alte replici sunt "Nu vei mai avea somn bun noaptea""Vei ajunge pe locul 2 in viata sotiei tale, copilul ii va acapara toata atentia" si altele care pe unii barbatii chiar ii inspaimanta, si uniii mai slabi si mai fricosi chiar dau bir cu fuga si isi parasesc sotia insarcinata, sau care abia a nascut.

Cu siguranta ca venirea pe lume a primului copil schimba inevitabil relatia de cuplu. Acum, trei oameni trebuie sa isi imparta dragostea, timpul si energia iar caracterul exclusivist al relatiei de cuplu dispare inevitabil. Dominante sunt, acum, responsabilitatile morale si materiale, vietile ambilor parintilor trebuie sa fie mai bine organizate iar viata copilului ajunge sa ocupe cea mai mare parte a timpului de care dispun parintii.

Evident, pot aparea conflicte, deseori in acele domenii pe care ambii parteneri de viata, acum parinti, le credeau rezolvate, mai ales cele privitoare la educatie si religie.

In ziua de azi s-a creat un obicei ca proaspetele mamici sa inceapa sa isi analizeze si judece partenerul si din punctul de vedere al calitatii de tata. Astfel, cu nou dobanditul instinct protector, chiar si cea mai intelegatoare si iubitoare femeie va deveni excesiv de critica daca partenerul ei nu se va ridica, ca si tata, la nivelul asteptarilor ei de tata ideal, care de multe ori nu sunt chiar cele mai potrivite.

tata responsabilCe-i drept femeia, ca si mama, are avantajul unei pregatiri progresive mai evidente pe parcursul celor noua luni de sarcina, cu atat mai mult cu cat ea nu isi creste copilul numai in burtica ci si in inima, minte si suflet. Iar odata ce copilul s-a nascut ea va beneficia din plin de avantajele unei relatii extrem de intime intre ea si copilul ei, viata ei sentimentala va fi si mai plina decat pana atunci. In timp ce, pe de alta parte, relatia dintre tata si copil este una externa si oarecum abstracta, el nefiind la fel de implicat in viata copilului precum mama, elisi va petrece mai putin timp cu propriul copil, fiind la servici si avand si alte preocupari care sa asigure o viata armonioasa familiei

Un proaspat tatic poate avea multe ganduri si sentimente contradictorii si frustante, se poate simti amenintat, acum ca toate deciziile importante in cadrul relatiei sunt luate in primul rand din prisma impactului pe care il vor avea asupra copilului. S-ar putea sa fie gelos pe capacitatea femei de a da viata, capacitate care ii vor aduce proaspetei mamici multa fericire si intreaga atentie a celor din jur. Evident vor aparea mai multe probleme materiale si noi responsabilitati carora tatal trebuie sa le faca fata cat mai bine in timp ce partenera sa se va ocupa in majoritatea timpului de noul nascut.

In mod normal nimic din toate cele mentionate mai sus nu trebuie sa se intample. Cheia sta in comunicarea din interiorul cuplului si cei doi parteneri care trebuie sa fie sinceri unul fata de altul si sa isi poata exprima reciproc nevoile si temerile.

Noile mamici trebuie sa tina cont de faptul ca partenerul lor de viata nu le poate ghici mereu nevoile si gandurile, ca si taticul are sentimente legate de noua situatie. Intre mama si tata trebuie sa existe o anumita flexibilitate, comunicare si multa intelegere si sinceritate. Trebuie sa incercati sa va intelegeti reciproc in momentele de nesiguranta si sa va sprijiniti pentru a evita sa apara ceea ce se numeste "tensiune postnatala". Dati-i partenerului vostru sarcini precise si clare, faceti-l sa se simta util si necesar.

Si nu in ultimul rand nu abandonati activitatile de cuplu. Aproximativ 90% din cupluri ies mai putin impreuna dupa nasterea unui copil. Evitati acest lucru si intariti-va relatia de cuplu cat mai mult, avand in vedere ca amandoi sunteti parinti acum si aveti nevoie sa va bazati unul pe altul pentru a va putea creste copil cat mai bine.

Mamicilor nu uitati ca o familie este o unitate si este formata din MAMA, TATA si copii, iubirea dintre membrii ei si unitatea familiei ii da forta si energia de a trece prin toate valurile vietii.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole