Simptomele depresiei
In jur de 8% dintre femei sufera de depresie. Ganduri negre, tristete, oboseala......
Aceasta nu trebuie confundata niciodata cu Baby blues-ul deoarece sunt doua lucruri complet diferite. In primul rand, depresia post partum apare intr-un interval cuprins intre 2 si 8 saptamani de la nastere, putand insa avea loc chiar si la un an de la venirea pe lume a copilului.
Per total, in jur de 10% din proaspetele mamici ajung sa sufere de depresie post-partum si, desi nu este vorba de o afectiune usoara, ea este mult mai putin grava decat alte forme de depresie.
Sarcina si nasterea reprezinta o adevarata furtuna in viata femeii. Practic, in noua luni, intregul corp al femeii trece prin numeroase transformari ce isi pun amprenta atat pe fizicul cat si pe psihicul acesteia.
Practic, aceasta forma de depresie poate fi generata de un numar relativ mare de factori externi. In primul rand intervine varsta, apoi relatiile pe care femeia le are cu membrii familiei, dificultatile materiale cu care se confrunta, eventualele traume din copilarie sau chiar decesul unor copii nascuti anterior.
Din punct de vedere psihic, probabil ca nasterea este cea mai "cutremuratoare" experienta deoarece in numai cateva ore femeia trece de la starea de gravida la cea de proaspata mama. Pentru ea se creeaza un gol psihic, dispare acea plenitudine care o caracteriza pana atunci. In plus, copilul nou nascut nu este totdeauna ceea ce si-a imaginat mama sa. De aceea apare un nou soc pentru ea, femeia fiind obligata sa renunte la imaginea idealizata a pruncului ei si sa accepte realitatea.
Evident prezenta unor eventuale instabilitati psihice nu va face decat sa accentueze si mai mult depresia care se va manifesta prin stari de oboseala, insomnie, iritabilitate, agresivitate, pierderea apetitului sexual si printr-o continua tendinta de autoinvinovatire, insa, instabilitatea psihica nu este responsabila direct de aparitia depresiei post-partum, pe fondul ei insa, acolo unde exista, aceasta depresie poate capata noi accente.
Da, exista. Ca si medicatie se folosesc antidepresivele sau anxioliticele, insa, cruciala pentru depasirea depresiei este consilierea psihologica pe care trebuie sa o primeasca femeia. Ea trebuie facuta sa isi reevalueze calitatile de mama prin acordarea unui loc important in viata ei bebelusului nou nascut.
Foarte important este ca aceasta depresie sa fie diagnosticata corect si cat mai repede, eventual inca din fazele incipiente deoarece astfel, ea va fi mult mai usor de tratat.
Desi poate parea ciudat, si barbatii pot suferi de o asemenea depresie post partum. Insa, in cazul proaspetilor tatici, cauzele nu tin de latura biologica sau fiziologica. La barbat nu au cum sa existe dezechilibrele hormonale care caracterizeaza la femei perioada imediat post natala insa, venirea pe lume a unui copil se poate dovedi a fi un soc destul de mare, suficient de mare pentru a reactiva unele conflicte interioare mai vechi.
In orice caz, barbatii pot trece mai usor peste depresie cu atat mai mult cu cat la ei aceasta problema apare mult mai rar.
Din nefericire, prima si cea mai importanta consecinta a depresiei este imposibilitatea momentana de stabilire a unei relatii armonioase intre mama, tata si copil. De aceea este foarte important ca ambii parinti sa treaca peste momentele dificile si sa se concentreze pe noul membru al familiei lor, care in acest moment are nevoie de toata grija si atentia lor.