Inducerea travaliului in cazul unei nasteri presupune stimularea contractiilor specifice inainte ca ele sa se produca in mod spontan. Care sunt metodele de inducere a travaliului?  Asta depinde in buna masura de starea cervixului tau la momentul inducerii. Daca acesta nu a inceput sa se subtieze sau sa se dilate, se considera ca acesta nu este inca pregatit pentru travaliu.

In acest caz, medicul va folosi fie hormoni fie metode "mecanice" pentru a aduce cervixul la o stare compatibila cu inducerea travaliului. Aceste metode tind sa scurteze durata de timp in care ai contractii insa produc intrarea in travaliu fara alti stimuli externi.

Daca insa, nici asa nu se reuseste intrarea in travaliu, ti se va face o perfuzie cu oxitocina (Pitocin) o varianta artificiala a hormonului care in mod normal genereaza contractiile.

Cateva metode folosite pentru "maturarea" cervixului

- folosirea de prostaglandine. In mod obisnuit, daca trebuie sa iti fie indus travaliul dar cervixul nu iti este suficient de subtiat, vei fi internata in spital iar medicul va incepe sa iti administreze medicamentele care contin prostaglandine prin vagin. Acest tratament iti va maturiza cervixul si, asa cum am mai spus, poate induce si travaliul.

metode de inducerea a travaliului

  • folosirea unui cateter Foley. Aceasta metoda presupune ca, in loc de folosirea medicatiei, medicul sa iti insereze un cateter cu un foarte mic balon neumflat la capat. Odata ajuns in zona cervixului, balonul este umplut cu apa punand o anumita presiune asupra cervixului. Acesta, aflat sub presiunea balonului este stimulat sa produca prostaglandine, care la randul lor vor face cervixul sa se deschida si sa se inmoaie. Atunci cand cervixul incepe sa se dilate, balonul cade de la sine si cateterul este indepartat.
  • desprinderea membranelor. Daca cervixul tau este deja putin dilatat si nu exista nici un motiv important pentru care trebuie indus de urgenta travaliul, medicul va introduce un deget prin cervix si va separa manual sacul amniotic de partea inferioara a uterului. Aceasta procedura, la randul sau va genera producerea de prostaglandine, care vor ajuta la maturarea cervixului si la posibila generare de contractii.
  • In general, aceasta procedura se face in cursul unei vizite la medic, dupa aceea fiind trimisa inapoi acasa pentru a astepta inceputul contractiilor.
  • ruperea membranelor. Daca ai cel putin cativa centimetri in dilatatie, medicul poate introduce un instrument special prin cervix pentru a gauri sacul amniotic (o procedura cu efect similar ruperii apei). De altfel, aceasta procedura, denumita amniotomie cauzeaza la fel de putin discomfort ca si un examen vaginal normal.
  • Daca cervixul tau este pregatit si gata de travaliu exista chiar posibilitatea ca ruperea sacului amniotic va fi suficient pentru a produce aparitia contractiilor. Insa daca acest lucru nu se va intampla, medicul va apela la oxitocina, administrata intravenos. Odata ce ti s-a rupt apa, cei mai multi medici vor dori sa nasti in 12 pana la maxim 24 ore pentru a preveni aparitia oricarei infectii
  • folosirea oxitocinei (pitocinei). Medicul iti va administra acest medicament intravenos pentru a incepe contractiile. Iar medicul iti va modifica doza administrata in functie de evolutia travaliului.

Care sunt riscurile asociate cu inducerea travaliului

Desi inducerea este o metoda destul de sigura, ea are si unele riscuri, care pot varia in functie de metoda folosita si de situatia individuala a fiecarei paciente. Oxitocina, prostaglandinele si stimularea sanilor pot cauza ocazional contractii care pot fi mai frecvente si anormal de lungi comparativ cu niste contractii normale. Acest gen de efecte secundare ale tratamentului pot pune un stress destul de mare asupra copilului.

In cazuri foarte rare, prostaglandinele si oxitocina cauzeaza si desprindere de placenta sau chiar o ruptura de col uterin desi acest gen de rupturi este extrem de rar la femeile care nu au mai avut o cezariana sau o operatie de col uterin.

O prostoglandina utilizata in mod frecvent este misoprostol-ul, care este asociat cu o rata destul de mare de rupturi la femeile care incearca sa nasca pe cale naturala dupa ce in trecut au nascut prin cezariana. De asemenea acest medicament nu ar trebui utilizat de femeile care au cicatrici pe uter.

Pentru a evalua frecventa si durata contractiilor ca si pulsul copilului de altfel, pe perioada travaliului indus va fi nevoie de o monitorizare electronica fetala continuacontinua.

Inducerea travaliului poate dura ceva vreme, mai ales daca cervixul nu este inca pregatit iar aceasta perioada de asteptare poate fi destul de dificila atat pentru tine cat si pentru partenerul tau.

Din nefericire daca operatiunea de travaliu indus esueaza, va fi nevoie sa se recurga la cezariana. Ori cele mai multe complicatii la o operatie de cezariana apar la cazurile de femeie care au suferit o inducere de travaliu sau care au intrat natural in travaliu dar nu au reusit sa nasca.

Practic, medicul va decide inceperea inducerii travaliului doar atunci cand va considera ca riscurile pe care le prezinta aceasta alternativa sunt mai mici decat cele generate de asteptarea inceperii travaliului pe cale naturala.

Exista si circumstante in care travaliul nu ar trebui indus?

Da. In orice situatie in care nu va fi sigura nasterea vaginala, va fi nevoie sa se apeleze la o cezariana. Iata cateva astfel de situatii:

  • testele indica faptul ca micutul are nevoie sa fie adus pe lume fara intarziere sau ca copilul nu suporta contractiile.
  • ai previa placentei (cand placenta sta asezata neobisnuit de jos in uter, langa sau chiar acoperind cervixul).
  • copilul este intr-o pozitie neobisnuita ce impiedica nasterea normala.
  • ai avut mai multe nasteri prin cezariana.
  • ai avut o nastere prin cezariana cu incizie clasica (verticala) sau alta interventie in zona uterului
  • ai sarcina multipla cu probleme.
  • ai o infectie cu herpes genital activa.

Exista vreo tehnica pe care o pot incerca pentru a-mi induce singura travaliul?

Nu exista inca metode dovedite stiintific de inducere a travaliului. Iata insa cateva cuvinte despre metodele oarecum empirice despre care s-ar putea sa mai fi auzit:

  • sexul: sperma contine o anumita cantitate de prostaglandine si a avea un orgasm poate stimula cateva contractii.
  • stimularea sfarcurilor: aceasta stimulare provoaca eliberarea de oxitocina si poate ajuta la inceperea travaliului. Din pacate insa, desi metoda este cunoscuta de foarte multa vreme, ea are si o parte negativa: exista riscul de suprastimulare a uterului, caz in care copilul poate fi afectat de contractii
  • uleiul de castor: acesta este un laxativ foarte puternic care poate stimula intestinele. Totusi, acesta metoda a fost investigata destul de putin.
  • remediile naturiste: exista o multime de ierburi laudate pentru efectele lor in acest domeniu insa nu exista inca o reteta de plante care sa fie atat sigure incat sa induca travaliul fara nici un fel de risc sau efect negativ.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole