Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
Inducerea travaliului in cazul unei nasteri presupune stimularea contractiilor specifice inainte ca ele sa se produca in mod spontan. Care sunt metodele de inducere a travaliului? Asta depinde in buna masura de starea cervixului tau la momentul inducerii. Daca acesta nu a inceput sa se subtieze sau sa se dilate, se considera ca acesta nu este inca pregatit pentru travaliu.
In acest caz, medicul va folosi fie hormoni fie metode "mecanice" pentru a aduce cervixul la o stare compatibila cu inducerea travaliului. Aceste metode tind sa scurteze durata de timp in care ai contractii insa produc intrarea in travaliu fara alti stimuli externi.
Daca insa, nici asa nu se reuseste intrarea in travaliu, ti se va face o perfuzie cu oxitocina (Pitocin) o varianta artificiala a hormonului care in mod normal genereaza contractiile.
- folosirea de prostaglandine. In mod obisnuit, daca trebuie sa iti fie indus travaliul dar cervixul nu iti este suficient de subtiat, vei fi internata in spital iar medicul va incepe sa iti administreze medicamentele care contin prostaglandine prin vagin. Acest tratament iti va maturiza cervixul si, asa cum am mai spus, poate induce si travaliul.
Desi inducerea este o metoda destul de sigura, ea are si unele riscuri, care pot varia in functie de metoda folosita si de situatia individuala a fiecarei paciente. Oxitocina, prostaglandinele si stimularea sanilor pot cauza ocazional contractii care pot fi mai frecvente si anormal de lungi comparativ cu niste contractii normale. Acest gen de efecte secundare ale tratamentului pot pune un stress destul de mare asupra copilului.
In cazuri foarte rare, prostaglandinele si oxitocina cauzeaza si desprindere de placenta sau chiar o ruptura de col uterin desi acest gen de rupturi este extrem de rar la femeile care nu au mai avut o cezariana sau o operatie de col uterin.
O prostoglandina utilizata in mod frecvent este misoprostol-ul, care este asociat cu o rata destul de mare de rupturi la femeile care incearca sa nasca pe cale naturala dupa ce in trecut au nascut prin cezariana. De asemenea acest medicament nu ar trebui utilizat de femeile care au cicatrici pe uter.
Pentru a evalua frecventa si durata contractiilor ca si pulsul copilului de altfel, pe perioada travaliului indus va fi nevoie de o monitorizare electronica fetala continuacontinua.
Inducerea travaliului poate dura ceva vreme, mai ales daca cervixul nu este inca pregatit iar aceasta perioada de asteptare poate fi destul de dificila atat pentru tine cat si pentru partenerul tau.
Din nefericire daca operatiunea de travaliu indus esueaza, va fi nevoie sa se recurga la cezariana. Ori cele mai multe complicatii la o operatie de cezariana apar la cazurile de femeie care au suferit o inducere de travaliu sau care au intrat natural in travaliu dar nu au reusit sa nasca.
Practic, medicul va decide inceperea inducerii travaliului doar atunci cand va considera ca riscurile pe care le prezinta aceasta alternativa sunt mai mici decat cele generate de asteptarea inceperii travaliului pe cale naturala.
Da. In orice situatie in care nu va fi sigura nasterea vaginala, va fi nevoie sa se apeleze la o cezariana. Iata cateva astfel de situatii:
Nu exista inca metode dovedite stiintific de inducere a travaliului. Iata insa cateva cuvinte despre metodele oarecum empirice despre care s-ar putea sa mai fi auzit: