Primului documentar românesc despre naștere: "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!"
Marti 24 iunie 2014 vă asteptăm la Galați la proiecția primului documentar românesc despre...
In fiecare an, in jur de 20.000 de copii din toata lumea se nasc sub apa intr-o piscina speciala. Avantajele apei asupra relaxarii si ameliorari durerilor nasterii cat si dorinta de a naste cat mai natural posibil au facut aceasta metoda de nastere tot mai pupulara. Nasterea sub apa este de fapt o alternativa pentru femeile ce prefera o nastere cat mai usoara si naturala cu putinta, fara folosirea medicamentelor cat si renuntarea la mediul spitalicesc in favoarea nasterii la domiciliu.
De fapt nasterea sub apa este o nastere obisnuita ce se desfasoara cu gravida scufundata in apa de o temperatura ce trebuie mentinuta la 36., - 37,5 grade Celsius, iar nivelul apei din piscina trebuie sa ajunga pana la sanii gravidei in pozitia sezand.
Din punt de vedere medical, nasterea sub apa este o tehnica de nastere relativ noua, care a fost introdusa in anii 1960, dar practicata pentru prima data in spitale in anul 1970. In Romania, in prezent, din pacate sunt foarte putine spitale ce practica nasterea sub apa, costul unei astfel de nastere fiind in jur de 1000 de euro (pret de la maternitatea Isis).
Este bine de retinut faptul ca nu fiecare gravida poate beneficia de o astfel de nastere in apa, chiar daca este o metoda de nastere relativ noua, sunt anumite criterii ce trebuiesc indeplinite, anumite complicatii inlaturand din start aceasta alternativa. Decizia de a naste in apa trebuie sa vina dupa ce mama a discutat cu moasa special instruita despre avantajele si dezavantejele acesti metode. De asemenea gravida trebuie sa urmeze cursuri de pregatire pentru nastere, eventual gimnastica.
Pentru nou-nascut nasterea in apa este mai putin traumatizanta deoarece nu mai are loc o trecere brusca din mediul intrauterin in mediul exterior, bebelusul putand ramane in apa minute bune, dar accidental sau voit, scoaterea fetei din apa trebuie sa fie definitiva. Potentialul periculos al medicamentatiei si al interventiilor, cum ar fii forcepsul se diminueaza.
Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca in urma unei nasteri in apa, recuperarea este mult mai rapida, externarea putand fi posibila in termen de 24 de ore de la nastere, in cazul in care nu apar nici un fel de complicatii.