Imi aduc aminte de zilele de dinainte de nasterea copilului meu. Miile de ganduri imi provocau anxietate, cum, cel mai probabil, pățiti multe dintre voi. Gandurile care ma speriau cel mai tare erau: ,,Ce o sa fac dacă puiul meu se îmbolnăvește?”, „Oare va fi o naștere ușoară și fără complicații?”, ,,Oare o sa fie sanatos copilul meu?”.

Pentru a-mi calma anxietatea și a scăpa de aceste griji, am decis să ma documentez în privința a ceea ce aș putea face la momentul respectiv – prevenție. Astfel, am aflat de posibilitatea de a recolta celule stem la nasterea copilului. Pe vremea aceea, inca nu existau multe tratamente cu celule stem, dar se faceau multe cercetari, unele cu rezultate promițătoare.


Cand am decis sa recoltam celule stem si am semnat contractul cu banca, am simtit ca m-am linistit si am reusit sa ma bucur de sarcina si pregatirea venirii copilului. 

În prezent, peste 85 de boli sunt tratate cu terapii bazate pe celule stem recoltate la naștere, printre care se numără diferite tipuri de cancer, anumite tipuri de leucemie, AVC-ul și TSA. Mai mult, mă bucură enorm să aflu că acei copilași cu autism pot beneficia de terapie cu celule stem recoltate la naștere, chiar în România.

cord blood baby bg blue

Până ȋn 2030, specialiștii estimează că vor fi aprobate încă 30-50 de terapii noi, iar pentru tratarea unor afecțiuni precum diabet, Parkinson sau Alzheimer vor fi folosite celulele stem din placentă.

Ȋn România, aproximativ 80% dintre viitorii părinți consideră că sănătatea copilului este cel mai important aspect pentru viitorul acestuia. Doar 14% pun siguranța financiară pe primul plan, potrivit unui studiu comandat de Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România. 

În urmă cu 16 ani, la noi în țară, a aparut pentru prima oara opțiunea de e recolta celule stem la nasterea copilului, la momentul respectiv fiind posibilă doar recoltarea de sânge din cordonul ombilical. 

Lucrurile au evoluat, iar pentru viitoarele mămici care nu au aflat încă, am o super veste: în România se poate recolta inclusiv întreaga placenta, la naștere. Față de sângele și țesutul de cordon ombilical, în placenta se regăsesc cel mai mare număr și cea mai mare diversitate a tipurilor de celule stem. Mai mult, celulele din placenta exprimă niveluri scăzute ale markerilor imunologici, ceea ce le face mai ușor de acceptat atunci când se folosesc pentru tratarea unei afecțiuni apărute la o rudă.

Ȋn lume, sunt sute de studii medicale ȋn desfășurare, care testează tratamente bazate pe celulele stem recoltate din placenta pentru zeci de afecțiuni grave sau incurabile. 

 Pe baza rezultatelor de până acum, experții estimează că ȋn 5-10 ani, boli grave precum cancerul, Alzheimerul, Parkinson, diabetul sau autismul vor putea fi tratate cu ajutorul acestor celule.

 „Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.

Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea, care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.

Placenta este un organ fascinant, responsabil pentru hrănirea și protejarea bebelușului în uter. Pe parcursul sarcinii, placenta îi asigura bebelușului necesarul de oxigen, apă, nutrienți esențiali și îl protejează. Din păcate, la naștere, placenta este considerată deșeu biologic.

Totuși, viitorii părinți din România care vor să-I ofere bebelușului acces la tratamentele viitorului, în caz de nevoie, au opțiunea de a recolta la naștere întreaga placenta, alături de sângele și țesutul de cordon ombilical. Astfel, întreaga familie, va avea o importantă rezervă de sănătate stocată în condiții de criogenie pentru zeci de ani.

 “Placenta este mult mai mare și prezintă cea mai variată gamă de celule, care sunt și cele mai tinere, astfel își mențin calitatea și se dezvoltă cel mai bine. Totodată, celulele de la nivelul placentei nu prezintă markeri imunologici și pot fi folosite în tratarea bolilor autoimune, a căror incidență crește la nivel mondial, de la an la an. Placenta nu este despre utilizarea acesteia azi, ci în viitor, când va putea fi folosită în tratarea a sute de boli”, a spus Dominika Valent Raffajova, genetician molecular și consultant medical al Cord Blood Center Group. 

Pachetul Red Diamond este unic, fiind cel mai complex pachet din România, singurul care permite recoltarea întregului țesut placentar (vorbim despre aproximativ o jumatate de kilogram de material genetic, sursă a mai multe tipuri de celule stem), alături de sângele și țesutul de cordon ombilical.

 Avantajele oferite de pachet constau în:

  • cea mai variată gamă de celule cu potențial terapeutic în tratarea a sute de afecțiuni grave;
  • cel mai mare volum de celule care poate fi obținut la naștere. Cantitatea de celule este un factor vital în tratamentul afecțiunilor;
  • unitățile criogenate pot fi utilizate atât pentru administrarea în primii ani de viață, cât și în viața de adult, atât în ceea ce-l privește pe copilul de la care s-a recoltat, cât și frați/surori;
  • recoltare, procesare și stocare în România.

,,Peste 80.000 de familii au ales serviciile Cord Blood Center, ȋn cei 16 ani de când suntem ȋn România, și ne dorim să ajungem la cât mai mulți viitori părinți. Tocmai de aceea, venim cu cea mai bună ofertă din piață la recoltarea placentei. Pachetul nostru cel mai complex, Red Diamond, costă pentru o perioadă limitată de timp 5.990 de lei, iar taxa anuală de stocare 750 de lei”, a declarat Vlad Lucaciu, Head of Sales Cord Blood Center România.

red diamond pachet celule stem din placenta

Cord Blood Center este prima și cea mai mare bancă de celule stem din România. Cu peste 20 de ani de experiență la nivel de grup, compania este prezentă în 8 țări europene și se numără printre liderii acestui segment de piață.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole