Naşterea vaginală cu succes după operaţia cezariană este mai confortabilă decât repetarea operaţiei cezariene sau operaţia cezariană electivă. Examinările antenatale sunt importante pentru selecţia pentru travaliu în timp ce managementul naşterii poate fi dificil atunci când pacienta se prezintă pentru naştere în urgenţă. Dar şansele pentru naşterea vaginală cresc atunci când dilataţia este avansată.

Un studiu recent publicat a încercat să evalueze şansele de naştere vaginală cu succes după operaţia cezariană şi să compare prognosticele materne şi perinatale între naşterea vaginală după cezariană şi secţiunea cezariană în travaliu la paciente care au fost internate în spital în cel de-al doilea stadiu activ al travaliului. O evaluare retrospectivă a fost efectuată pe rezultatele a 127 paciente.

nastere naturala dupa cezariana

Operaţia cezariană a fost efectuată la 57 de paciente iar 70 au intrat în probă de travaliu. Naşterea vaginală după operaţia cezariană a avut loc cu succes în 55% din cazuri. Factorii asociaţi cu succesul naşterii vaginale după cezariană au fost dilataţia avansată, colul înmuiat, numărul de sarcini, numărul de naşteri şi naşterea vaginală în antecedente. Grupul mamelor care au născut vaginal a avut semnificativ mai multe complicaţii dar acestea au fost minore. Rata transfuziilor de sânge şi prevalenţa modificărilor nivelului de hemoglobină au fost similare în cele două grupuri.

Cererea pacientelor a influenţat prognosticul. Autorii sugerează că o probă de travaliu ar trebui luată în considerare în funcţie de preferinţa pacientei dacă circumstanţele sunt corespunzătoare.

Autori: Senturk MB, Cakmak Y, Atac H, Budak MS; Int J Womens Health. 2015 

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203286

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole