Va trebui sa nasc prin cezariana daca am sarcina multipla? O sarcina multipla nu presupune neaparat o nastere prin cezariana. Daca poti sau nu sa nasti pe cale normala depinde in mare masura de modul in care copii se prezinta si sunt asezati in uter. In majoritatea cazurilor de sarcini multiple nasterea naturala este posibila. De altfel, cei mai multi medici prefera nasterea normala daca:

  • Ambii copii sunt cu capul in jos (situatie prezenta in 40% din cazuri)
  • Niciunul dintre copii nu prezinta probleme care sa necesite o cezariana
  • Sarcina are cel putin 33 de saptamani la inceperea travaliului
  • Copii au o greutate estimata buna si o dezvoltare similara.

Pe de alta parte, este foarte posibil sa nasti prin cezariana daca primul copil nu iese cu fata in jos, daca gemenii impart acelasi sac amniotic sau daca ai mai mult de doi copii.

In situatia in care primul copil este cu capul in jos dar celalalt nu este, exista o disputa intre expertii in domeniu cu privire la tipul de nastere ce ar trebui ales. In timp ce unii sunt de acord ca o nastere pe cale vaginala pare solutia rezonabila, ceilalti considera ca o cezariana este cea mai buna solutie.

Nu in ultimul rand ar trebui sa iei in considerare si faptul ca in anumite cazuri, chiar daca primul copil il nasti pe cale naturala, cel de-al doilea il vei naste pe masa de operatie. Asta se intampla in circa 10% din cazuri si este chiar mai des intalnita atunci cand doar primul geaman este cu capul in jos. De fapt, unele studii arata ca circa 1 din patru femei cu sarcina multipla ajung sa nasca cel putin un copil prin cezariana.

Presupunand ca totusi vreau sa nasc vaginal cat de greu sau de diferit va fi?

sarcina multipla si cezarianaAi o sansa mult mai mare de aparitie a complicatiilor pe parcursul travaliului si a nasterii decat o femeie ce trebuie sa aduca pe lume un singur copil, asa ca va trebui sa nasti la spital.

Potentialele complicatii despre care vorbim aici includ un risc crescut de desprindere a placentei (mai ales dupa nasterea primului copil) dar si de hemoragie postpartum atat pentru nasterea vaginala cat si pentru cea prin cezariana. De aceea, trebuiesc luate anumite precautii.

In primul rand va trebui sa alegi un obstetrician specializat in asemenea cazuri. De asemenea, medicul trebuie sa lucreze intr-un spital care dispune de toata aparatura necesara pentru ingrijirea copiilor nascuti prematur, in conditiile in care multi gemeni se nasc deseori prematur.

Atunci cand ajungi la spital ti se va face o ecografie pentru a confirma pozitia copiilor. De asemenea vei primi o perfuzie si vei fi cuplata la un sistem electronic de monitorizare fetala, pe perioada intregului travaliu.

Daca doresti sa ti se administreze medicatie impotriva durerii, o epidurala este cea mai buna solutie. De asemenea, epidurala este buna si pentru controlul durerii daca medicul trebuie dupa nasterea primului geaman trebuie sa intre in uter pentru a manipula al doilea geaman sau daca ai nevoie urgent de o cezariana, indiferent de motiv.

Atunci cand vine vorba de nastere, vei naste intr-o incapere speciala, care are in acelasi timp si rol de sala de operatii. Astfel din echipa care se va ocupa de nastere vor face parte unul sau doi obstetricieni, o moasa, un anestezist, cel putin doua asistente si doi medici pediatri precum si partenerul tau.

Dupa ce dai nastere primului copil, medicul va evalua pozitia celui de-al doilea atat abdominal cat si vaginal si posibil si folosind o ecografie.

Ce se intampla in continuare va depinde doar de pozitia copilului in uter. Daca micutul are capul pozitionat in apropierea cervixului si suficient de jos , medicul va rupe sacul amniotic si va continua sa monitorizeze pulsul copilului.

In general contractiile incep din nou la scurt timp dupa aducerea pe lume a primului copil, insa in majoritatea cazurilor, aducerea pe lume a celui de-al doilea nou nascut se dovedeste mai usoara decat in cazul primului.

Daca insa, al doilea geaman nu are capul in jos, lucrurile sunt mult mai complicate iar medicul este posibil sa opteze pentru o cezariana.

Cum va fi daca am parte de cezariana?

Cezariana pentru sarcini multiple nu este cu mult diferita de operatia practicata pentru scoaterea unui singur copil. Exista insa si unele mici diferente. In primul rand, in sala de operatii va exista mai mult personal medical. Vor fi doi obstetricieni, un anestezist si doua asistente care te vor supraveghe pe perioada operatiei, dar, de asemenea va fi si un medic pediatru si cate o asistenta pentru fiecare copil nascut.

In sala de operatie va exista si echipament de resuscitare specific bebelusilor precum si aparatura de incalzire a acestora.

De asemenea, in functie de pozitia si dimensiunea copiilor, este posibil sa fie nevoie de o incizie mai mare decat s-ar face in mod normal la o cezariana obisnuita.

Cum va decurge recuperarea dupa cezariana?

Aceasta depinde de modul in care ai nascut si daca au existat sau nu complicatii, cum ar fi o hemoragie postpartum. Insa, daca totul a mers bine, te poti astepta sa fii externata din spital la doua zile dupa o nastere vaginala sau la patru zile dupa o cezariana.

Orice proaspata mamica are nevoie de ajutor in primele zile dupa nastere si nu numai pentru a reusi sa-si ingrijeasca copilul sau copii, insa, in cazul tau acest lucru va fi mult accentuat, de aceea este bine sa aranjezi cu partenerul, parinti sau prietenii astfel incat acestia sa iti ofere cat mai mult ajutor.

Unii copii nu pot pleca acasa imediat dupa nastere. Asta pentru ca in general multipletii tind sa aiba parte de mai multe complicatii la nastere, in particular cele survenite datorita nasterii inainte de termen. De altfel nu este anormal pentru multi dintre ei sa fie internati pentru o perioada in sectia de terapie intensiva neonatala din spitalul unde au fost nascuti. De fapt studiile au aratat ca aceasta situatie se regaseste la circa un sfert dintre nasterile cu gemeni, trei sferturi la nasterile de tripleti si aproape 100% la nasterile cu un numar mai mare de copii.

Daca ai unul sau mai multi copii la terapie intensiva neonatala, este posibil ca acestia sa nu fie inca pregatiti pentru alaptare asa ca trebui sa iti pompezi singura lapte pentru a declansa lactatia.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole