Ziua nasterii asa cum ti-o doresti - Fa un plan de nastere

Atunci cand corpul si viata ta se schimba intr-un mod atat de profund nu este intotdeauna usor sa te simti in siguranta atunci cand data nasterii se apropie. Crearea unui plan de nastere te ajuta sa iei decizii in avans; sa fii mai increzatoare, inainte ca travaliul si nasterea sa se declanseze. Gandeste-te la planul tau de nastere ca la o sursa de forta si inspiratie, nu ca la un ghid rigid a ceea ce trebuie facut. Acest plan nu trebuie privit ca o lista sau un formular. Fiecare sarcina si fiecare nastere este unica, iar un singur plan nu se potriveste pentru toate acestea. Consulta-ti medicul, rudele apropiate, carti de specialitate, rasfoieste internetul, pentru a sti ce posibilitati ai la dispozitie. Fii deschisa si pastreaza o atitudine pozitiva. Aminteste-ti totusi ca acest plan nu este o garantie ca nasterea va avea loc exact asa cum ai visat-o, ia in considerare urmatorii factori: 

Mediul

Probabil ca deja stii locul unde vei naste, dar inca mai poti modela acest spatiu pentru a il transforma intr-un loc privat si sigur unde sa te poti face auzita si dorintele sa iti fie respectate. Hotaraste cateva reguli de baza cum ar fi: nasterea sa se desfasoare cu usile inchise, restrictii la persoanele care pot intra sau iesi, un numar cat mai mic de aparate de supraveghere.

Suportul moral

plan de nastereDoresti prezenta unei moase? Vor fi prezenti frati/surori sau alte rude apropiate? Oamenii care vor fii cu tine pentru a te ajuta in timpul travaliului si a nasterii sunt punctul cheie al planului tau - datoria lor este sa te faca sa te simti increzatoare, confortabila si ocrotita. Impartaseste-ti dorintele foarte clar; ceea ce este evident pentru tine nu este neaparat evident si pentru ei.

Usurarea durerii

Sunt atat de multe metode pentru a te descurca in fata importantei si atat de valoroasei dureri a travaliului. Masuri simple de ameliorare a durerii precum mersul, miscarea, masajul si terapia aromatica nu sunt invazive si nu prezinta nici un risc pentru tine si copilul tau (le inveti la Cursul Lamaze). Durerea nu trebuie privita ca un nefericit efect secundar al nasterii. Este elementul central al elegantului plan de desfasurare a nasterii. Spune cum ti-ai dori sa faci fata acestei dureri si ia in considerare alternativele naturale si sigure in locul anestezia clasica.

Libertatea de miscare

Este important sa te misti asa cum doresti si sa iti alegi singura pozitiile in care vrei sa impingi. Fa-ti cunoscute preferintele fata de utilizarea monitorizarii si a medicamentelor.

Intalnirea cu bebelusul

Primele momente petrecute cu nou-nascutul sunt la fel de importante ca si travaliul si nasterea. Acesta este un moment intim in care va apropiati si creati o legatura. Protejeaza primele momente in care va intalniti si va minunati unul de celalalt, in timp ce va incepeti viata impreuna.

Exemplu plan de nastere
Iata un exemplu al dorintelor unei femei ce ti-ar putea fi un ghid in planificarea propriei tale nasteri

Suntem deschisi in fata oricarei situatii ce ar putea sa apara in timpul travaliului si a nasterii, intelegem ca fiecare travaliu si nastere sunt diferite. Din dorinta noastra de a avea cea mai sigura, memorabila si fericita experienta, am asternut pe hartie preferintele noastre. Cerem o comunicare deschisa si o informare completa si va multumim in avans pentru cooperare.

  1. Nu imi oferiti medicamente impotriva durerii. Le voi cere eu daca doresc.
  2. Sa fie permisa prezenta sotului si a moasei pe parcursul intregii nasteri.
  3. Monitorizarea fetala sa fie doar intermitenta.
  4. Lasati travaliul sa inceapa natural.
  5. Dati-mi libertatea de a schimba pozitia dupa cum am nevoie in timpul travaliului si in timp ce imping. Vreau sa imping numai cand simt ca e nevoie.
  6. Am nevoie de liniste in camera, fara exces de personal.
  7. Folosirea de interventii (intravenos, episotomie, Pitocin, etc.) doar daca exista o indicatie medicala.
  8. Dupa nastere, asezati nou-nascutul pe abdomenul meu imediat.
  9. Doresc ca sotul meu sa taie cordonul ombilical.
  10. Acordarea ingrijirilor medicale postnatale in timp ce nou-nascutul este pe corpul meu.
  11. Permiterea alaptarii exclusiv de la san - fara sticle, suzete sau formule de lapte praf.
  12. Internarea in aceeasi camera cu nou-nascutul si examinarea sa numai in prezenta noastra.

Articol preluat si tradus de Dimofte Nicoleta din Magazin Lamaze titlu original Birth Day, Your Way - Be prepared with a birth plan stating personal preferences.
Articol scris de: Charlotte De Vries