Cu siguranta nu exista nimic mai frumos pe lume pentru o femeie decat sa afle ca a ramas insarcina si ca va avea un copil. Dar daca nu e vorba de unul ci de doi...sau mai multi? Pana in urma ca cateva zeci de ani existau foarte putine metode stiintifice care sa identifice sarcinile gemelare sau multiple, insa acum, in era informatiei, vei putea destul de usor sa afli daca vei avea parte de o bucurie... dubla.

1. Greturi matinale exagerat de accentuate

Orice femeie are parte de greturile de dimineata iar ele sunt normale pentru ca fac parte din mecanismul normal al corpului de readaptare la ceea ce va urma. Insa exista greturi normale si exista si cele exagerate, aproape severe. Un asemenea indicator ar trebui sa te faca sa mergi la medic pentru a descoperi care este problema.

2. Esti obosita?

Oboseala nu va aparea din prima saptamana ci treptat. Si acest simptom este perfect normal avand in vedere ca acum corpul tau produce pentru doi nu pentru unul. Dar daca observi ca te simti din ce in ce mai epuizata si ca nu mai esti in stare sa faci nimic zi de zi, atunci nu este exclus ca motivul sa fie acela ca ai sarcina gemelara.

Stii ca vei avea gemeni

3. Prea multe kilograme

Ca femeie te-ai tinut mereu departe de kilogramele in plus insa acum ca esti insarcinata nu mai ai voie sa tii cure de slabire sau diete drastice. Te vei ingrasa si corpul tau va arata cu totul altfel decat il tineai minte. Nu renunta insa sa iti monitorizezi greutatea si sa discuti cu medicul tau pe tema asta. Urmariti impreuna graficele si daca cu timpul cantarul incepe sa arate suspect de mult, programati o echografie.

4. Triplul test

Una dintre testarile de baza in determinarea sanatatii sarcinii este triplul test, o metoda de identificare a anomaliilor genetice. Doar ca hormonul AFP, unul dintre elementele verificare, poate avea valori crescute si din alte motive... cel putin doua la numar.

5. Uter cat pentru doi

La sarcinile multiple uterul va creste mai mare si mai repede decat la cele normale, lucru ce va fi vizibil cu ochiul liber inca de la jumatatea trimestrului doi. Insa nu sta fara sa verifici exact care e motivul acestei dezvoltari rapide. In unele cazuri, uterul marit are si alte motive decat sarcina gemelara.

6. Doua inimi care bat

Daca iti vei alege un medic bun, acesta va putea asculta si identifica destul de usor bataile celor doua inimioare. In caz contrar, este posibil ca un tehnician insuficient pregatit sa treaca cu vederea ceea ce ar putea parea un simplu zgomot de fundal.

7. hormonii hCG

Testele de sarcina functioneaza prin identificarea hormonilor hCG din urina. Acestia sunt secretati de embrioni cam la 10 zile dupa concepere iar in cazul unor analize detaliate, nivelul lor ar putea indica sarcina multipla.

8. Patru picioruse

Exista studii care au relevat o activitate mai precoce si mai intensa a gemenilor in burtica mamei spre deosebire de cazurile de sarcina simpla. Pana la urma sunt doi copii tinuti alaturi timp de noua luni, nu ar fi chiar o surpriza sa aflam ca din cand in cand micutii mai incing cate o "joaca".

9. Stress in plus

Intotdeauna, o sarcina dubla va fi mai obositoare decat una simpla. Dar simptomele de sarcina pot fi exagerate si din alte puncte de vedere: urinari mai dese, foame in continuu, respiratie mai dificila, etc.

10. Ecografia

Simptomatologia externa este una, insa daca vrei sa stii exact sexul copilului tau sau cati ai, atunci solutia cea mai buna este ecografia, o metoda non-invaziva care iti va sonda burtica cu ajutorul undelor emise de ecograf si iti va arata micutul sau micutii ce cresc acolo.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole