Cresterea copilului in luna 5 de sarcina

In aceasta perioada simturile copilului tau incep sa devina active. Pielea sa a devenit sensibila la atingere, micutul tau incepe de asemenea sa perceapa gusturile dar in acelasi timp continua sa isi dezvolte simturile vizual si olfactiv.

Odata cu dezvoltarea organelor interne, copilul tau si-a dezvoltat o protectie fata de mediul uterin sub forma unei substante cremoase denumita Vernix Caseosa generata de anumite glande de pe corpul copilului.

Micutul are si un sistem imunitar primitiv ce ii ofera o anumita protectie fata de infectii sau boli. De asemenea copilul isi dezvolta si un tip special de grasime denumita "grasime maro" care-l va ajuta la autoreglarea temperaturii corporale. De altfel, depozitele de grasime maro se vor acumula in continuare pana la nastere, moment din care vor incepe sa se dizolve.

Lucruri noi si pentru mama in a cincea luna de sarcina

Cel mai probabil, pana acum, greturile specifice primului trimestru de sarcina au disparut complet insa locul lor a fost luat de arsurile stomacale si de indigestii. De asemenea este posibil sa ai parte si de constipatii sau dureri pelvice. Din pacate toate acestea sunt simptome normale pe care nu ai cum sa le eviti insa este bine sa discuti cu medicul tau daca discomfortul sau durerile devin prea accentuate.

In alta ordine de idei, pana la sfarsitul lunii vei incepe cu siguranta sa simti miscarile copilului tau, iar intinderea pielii generata de cresterea micutului va crea urme de intindere specificice pe piele, urme ce vor disparea dupa nastere.

De asemenea, glanda ta tiroida este mult mai activa pe perioada sarcinii ceea ce iti va creste intensitatea transpiratiei. De asemenea, unele femei descopera ca odata cu cresterea tensiunii arteriale pot suferi sangerari nazale sau ale gingiilor.

Desi inca devreme, in cazul unor viitoare mamici, acestea pot avea parte la nivelul sanilor de mici scurgeri. Acesta este insa un proces normal ce nu va afecta mai tarziu alaptarea.

luna 5 de sarcina

Simptomele lunii a 5-a de sarcina pe scurt

Miscariel copilului devin mai accentuate si mai usor de simtit, arsurile stomacale si indigestia, constipatia, sangerarile nazale, scurgerile la nivelul sanilor, sangerarile gingivale, presiunea crescuta la nivelul pelvisului, scurgeri vaginale precum si umflarea gambelor.

Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcinaSarcina la 2 luniSarcina la 3 luniSarcina la 4 luniSarcina la 5 luniSarcina la 6 luniSarcina la 7 luniSarcina la 8 luniSarcina la 9 luni

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole