Cresterea copilului in a doua luna de sarcina

In aceasta a doua luna in care in burtica ta creste o noua fiinta, aceasta va continua sa isi dezvolte atat organele interne cat si celelalte structuri majore ale corpului. Astfel, pana la sfarsitul celei de-a opta saptamani, copilul tau va avea formate toate organele, acestea urmand sa se maturizeze pe perioada urmatoarele sapte luni.

Bratele si picioarele incep si ele sa apara. La inceput este vorba despre niste mici protuberante ce se formeaza si incetul cu incetul incep sa se lungeasca, la capatul lor formandu-se mici excrescente ce vor evolua in viitoarele degete de la maini si picioare. Ca o mica curiozitate, desi copilul este inca foarte mic, el are deja format propriul sau set de amprente specifice.

In alta ordine de idei, ochii si urechile micutului incep si ele sa se contureze, chiar daca nu le va putea folosi pentru multa vreme de acum incolo. De altfel si la nivelul gurii copilului, adanc in interiorul gingiilor incep sa apara primii muguri ce mai tarziu se vor transforma in dintisori de lapte.

Lucruri noi si pentru mama in a doua luna de sarcina

De acum deja corpul tau se afla intr-un complex proces de transformare prilejuit de aparitia si evolutia sarcinii. Astfel, hormonii specifici sarcinii ti-au cauzat o crestere semnificativa a dimensiunii sanilor, ceea ce de multe ori duce la aparitia unei sensibilitati accentuate la nivelul acestora. De asemenea, este posibil ca aceeasi hormoni sa se faca vinovati si pentru aparitia greturilor matinale.

a doua luna de sarcinaPe masura ce ritmul tau metabolic creste vei descoperi ca si necesarul tau caloric se afla in crestere, mai ales daca organismul tau are nevoie de proteine. Aceasta este si perioada in care unele femei incep sa descopere ca daca nu mananca suficient incep sa simta o stare de slabiciune si letargie sau pot avea chiar greturi. De asemenea trebuie sa te astepti si la o stare neobisnuita de oboseala, care insa, nu trebuie sa se manifeste in mod excesiv. Din acest punct de vedere tot ceea ce ai de facut este sa te asiguri ca ai o alimentatie corecta si cat mai variata pentru ca organismul tau sa aiba resursele necesare pentru a face fata cerintelor sarcinii.

In alta ordine de idei, volumul de sange din organismul tau a crescut semnificativ pentru a putea asigura si necesitatile micutului aflat in crestere. De asemenea ti-a crescut si afluxul de sange catre uter si vagin. In aceste conditii s-ar putea sa constati o crestere a sensibilitatii la nivelul vaginului concomitent cu o usoara umflare a zonei, cauzate amandoua de afluxul ridicat de sange. O alta problema specifica sarcinii sunt scurgerile vaginale frecvente ce au un rol foarte important in igiena canalului vaginal, protejandu-l de infectii.

In continuare, mai mult ca sigur vei avea parte de schimbari de dispozitie. Ce-i drept in cele mai multe cazuri, desi aceste modificari bruste de dispozitie sunt datorate variatiilor hormonale specifice sarcinii, ele in mod normal nu trebuie sa fie exagerate. Insa, cum glanda tiroida este foarte sensibila in perioada celor noua luni prenatale este bine sa discuti cu medicul tau daca apar perioade de variatie excesiva a dispozitiei.

Simptomele lunii a doua de sarcina pe scurt

Frecventa crescuta urinarilor, sensibilitatea sanilor, oboseala accentuata, schimbarile bruste de dispozitie, scurgerile vaginale accentuate, greturile matinale precum si starile de lesin sunt toate simptome specifice celei de-a doua luni de sarcina. Este, insa, bine sa pastrezi o legatura stransa cu medicul ce iti supravegheaza sarcina si sa ii detaliezi orice problema pe care o observi sau pe care doar o banuiesti.

 Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcinaSarcina la 2 luniSarcina la 3 luniSarcina la 4 luniSarcina la 5 luniSarcina la 6 luniSarcina la 7 luniSarcina la 8 luniSarcina la 9 luni

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole