Aceasta ar putea fi probabil prima intrebare care va va trece prin cap atunci cand aflati ca asteptati un alt copil: cum va fi aceasta a doua sarcina diferita de prima?

In conditiile in care ati avea nevoie de un bol magic sa puteti prezice exact cum corpul si mintea dvs vor reactiona la aceasta a doua experienta in zona maternitatii – pana la urma fiecare sarcina este diferita! – este posibil sa ghiciti cateva lucruri despre cum vor evolua lucrurile intre starea de inceput a sarcinii si cea de sfarsit. Iata la ce sa va asteptati:

Veti descoperi ca sunteti mai putin preocupata de aceasta a doua sarcina. Este, in definitiv, destul de greu sa te bucuri de faptul ca esti din nou insarcinata cand trebuie sa ai  grija de un prescolar din casa. Daca va veti simti vinovata ca lasati treburile de zi cu zi sa va distraga de la aceasta minunata stare, incercati sa va impacati cu ideea ca veti putea petrece o multime de timp cu nou-nascutul dupa nastere.

Vei fi ingrijorata ca nu va veti iubi al doilea copil ca fel ca pe primul – sau ca veti ruina viata copiilor mai mari prin aducerea unui frate in familie. Cu toate ca vei intampina dificultati in timpul primelor saptamani si luni ale nou-nascutului, fara indoiala ca vei reusi sa le elimini relative repede de pe lista ingrijorarilor  pe acestea doua. Te vei adapta la venirea nou-nascutului, atat tu, cat si primul copil.

Te vei simti mai obosita de data aceasta. Iti amintesti zilele dinainte cand erai capabila sa scapi de oboseala primei sarcini ducandu-te in pat la 7.00 p.m. sau cand te tranteai pe canapea sambata sau duminica dupa-amiaza incercand sa tragi un pui de somn? Ei bine, toate acestea sunt de domeniul trecutului daca mai ai un copil sau prescolar de care trebuie sa ai grija. Chiar daca partenerul tau face eforturi eroice sa te asigure ca trebuie sa te odihnesti, radarul tau de mama face dificil pentru tine sa te relaxezi daca in camera alaturata se joaca celalalt copil.

a doua sarcinaSe va vedea sarcina mai repede. Pentru faptul ca uterul a trecut deja prin transformari si muschii abdominali s-ar putea sa nu mai fie asa de rezistenti ca prima data, te poti astepta ca aceasta sarcina sa se vada mai repede decat prima. Unele mamici pot constata ca la a doua sarcina folosesc hainele de maternitate cu mult inainte de a intra in al doilea trimestru de sarcina.

Vei putea sa simti miscarile fatului mai devreme decat ai facut-o prima data. Pentru ca esti deja experimentata in legatura cu miscarile fetale, te poti astepta ca de data aceasta sa incepi sa le simti mai devreme cu cateva saptamani. Prima data, mamicile au deseori dificultati in a face deosebire intre miscarile fatului si cele gastro-intestinale. Desigur, daca fatul decide sa se aseza undeva in spatele uterului, vei simti miscarile acestuia undeva in a doua jumatate a sarcinii.

Al  doilea travaliu ar putea fi mai scurt. Asa cum nu exista aceleasi simptome  la toate sarcinile, tot asa si travaliul poate fi diferit. In timp ce multe femei constata ca al doilea travaliu progreseaza mai repede decat primul ( dilatatia cervicala este de 1.2 cm pe ora la primul copil si 1.5 cm pe ora la celelalte nasteri care urmeaza) nu poti sti cu certitudine ca asa se va intampla pana nu esti efectiv in timpul travaliului.

Durerile de dupa nastere par sa fie mai mari de data aceasta. In timp ce abia iti mai amintesti sa fi avut dureri dupa ce ai nascut primul copil, de asta data e putin probabil sa treci cu vederea contractile uterine. Unele mame la a doua sarcina cer medicamente contra durerii in primele zile dupa nastere, spunand ca acele contractii ale uterului sunt la fel de dureroase ca acelea din perioada travaliului.

Desigur, nu este numai jale si chin in aceasta a doua sarcina! Multe femei insarcinate a doua oara constata ca se pot bucura si relaxa de data aceasta mult mai mult decat au facut-o prima data. In definitiv, ele sunt mai experimentate la aceasta noua sarcina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole