Cresterea copilului a patra luna de sarcina

In aceasta luna, pe masura ce oasele urechii interne vor incepe sa i se intareasca, micutul tau va incepe sa poata auzi sunetele din jurul sau. De mentionat insa ca simtul auzului nu va fi complet dezvoltat inainte de cea de-a 7-a luna de viata. De asemenea, plamanii vor continua sa i se dezvolte iar pe perioa sederii in uter, copilul va "respira" lichid amniotic.

Luna 4 de sarcina marcheaza si momentul in care fata copilului va capata toate trasaturile specifice. De asemenea, desi nu are inca dezvoltat simtul vazului, retinele micutului vor deveni foto sensibile.

In alta ordine de idei, incepe sa apara si parul de pe scalp precum si sprancenele. De altfel, la sfarsitul celei de-a 16-a saptamani de la concepere, copilul va masura 10-12 cm iar medicul ii poate asculta pulsul folosind un simplu stetoscop.

Lucruri noi si pentru mama in a patra luna de sarcina

luna 4 sarcinaIn perioada celei de-a patra luni de sarcina este posibil sa incepi sa observi anumite schimbari la nivelul pielii tale. Areolele sanilor vor incepe sa se inchida la culoare iar venele vor fi mult mai proeminente.

Este bine de stiut ca acum, atat uterul cat si pielea ta au nevoie de o cantitate dubla de sange fata de necesarul de dinainte de sarcina. De asemenea rinichii cer si ei o cantitate cu pana la 25% mai mare de sange. Iar asta inseamna ca inima ta lucreaza la aproape dublul capacitatii sale pentru a reusi sa faca fata cerintelor impuse de sarcina.

Cum uterul a crescut dincolo de dimensiunile pelvisului, cel dintai va creste ocupand o parte din abdomen si va determina o scadere a capacitatii respiratorii. Din aceasta cauza vei descoperi ca iti este mult mai dificil sa te implici in activitatile zilnice, obosind si mult mai repede. In aceste conditii, momentul in care incepi sa te simti obosita este si momentul in care trebuie sa te opresti din activitatea pe care o practici pentru a evita eventualele consecinte atat pentru tine cat si pentru copilul tau.

Unele mamici reusesc chiar sa simta miscarile copilului lor inca din luna a 4-a desi in mod normal acest eveniment apare de cele mai multe ori in a 5-a luna de sarcina.

Simptomele lunii a patra de sarcina pe scurt

In a patra luna de sarcina pot aparea urmatoarele simptome: arsurile stomacale, greata si starile de voma, sangerarile nazale, petele pe piele, oboseala accentuata, scurgerile vaginale, miscarile copilului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole