Desi sarcina reprezinta o perioada speciala, dar totodata si dificila, femeia gravida trebuie sa fie deosebit de atenta la stilul de viata pe care il adopta in aceste luni. Pe perioada sarcinii, un stil de viata sanatos include si activitate fizica moderata care este sigura si poate avea beneficii atata pentru mama cat si pentru copil. In general, se recomanda 30 de minute de activitate fizica pe zi care pot include sport (inot, jogging), activitatile de zi cu zi si activitati active recreative (mersul pe jos ).

S-a dovedit ca activitatea fizica regulate in timpul sarcinii are beneficii extreme de variate pentru mama cat si pentru copil precum:

  • mentinerea unei greutati sanatoase atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere
  • asigura un somn mai bun si reduce sentimental de oboseala
  • reduce sansele de a dezvolta varice
  • reduce sansa si severitatea anxietatii si depresiei
  • previne durerile de spate
  • reduce riscul de a dezvolta diabet in timpul sarcinii
  • reduce riscul problemelor de hipertensiune arterial in timpul sarcinii
  • potential protector impotriva bolilor de inima, cancerului de san, cancerului de colon, osteoporozei
  • posibil reduce durata nasterii, si riscul aparitiei complicatiilor

Femeile care nu au fost fizic active inainte de sarcina nu trebuie sa inceapa brusc un program intens ci ar putea incepe cu 15 minute de activitate fizica de 3 ori pe saptamana, pentru a creste gradat la 30 de minute pe zi, 4 zile pe saptamana.

activitate fizica in timpul sarcinii

Desi, pentru majoritatea femeilor insarcinate, efortul fizic nu reprezinta un risc, exista anumite categorii de femei gravide care trebuie sa consulte medicul pentru a primi sfatul acestuia daca este sau nu sigur sa inceapa un program de activitate fizica. Aceste femei sunt cele care cunosc sa aibe problem pulmonare sau cardiace, femeile care au in istoric o sarcina premature, femeile care observa orice semn de nastere premature, femeile ca au o sarcina cu gemeni sau triplet, femei cu sarcini multiple.

In mod normal, beneficiile activitatii fizice pentru mama gravida depasesc eventuale riscuri, dar exista anumite momente in care exercitiul fizic ar trebui incetat si contactat medicul. Aceste situatii care pot aparea sunt diverse precum dureri de cap, slabiciune musculara, sangerari vaginale, contractii musculare dureroare, durere precordiala ( palpilatii), respiratie dificila, ameteli.

Alte elemente care merita mentionate si sunt de luat in calcul sunt reprezentate de nivelul de glucoza din sange, care nu trebuie sa scada sub un anumit nivel, aportul de lichide nu trebuie sa lipseasca si este de evitat vremea calduroasa.

Nu trebuiesc neglijate avantajele pe care le ofera stilul de viata sanatos adoptat de mama , atat pentru bunastarea si sanatatea ei cat si a bebelusului. Desi beneficiile activitatii fizice moderate sunt numeroase ele trebuiesc aplicate cu grija si pentru siguranta deplina sub tutela medicului sau a unui indrumator care sa urmareasca progresele femeii insarcinate.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole