1. Confirmarea cu ultrasunete

A vedea inseamna a crede, spune o vorba foarte veche. La fel este si in cazul suspiciunii de sarcina multipla, unde poti apela la ultrasunete pentru a-ti vedea micutul/micutii aflat(i) inca in burtica.
De altfel, indiferent de simptome, ultrasunetele sunt in ziua de azi, cea mai buna metoda pentru a confirma existenta unei sarcini multiple

2. Numararea batailor inimii cu ajutorul unui aparat Doppler

Un sistem Doppler foloseste unde radio inofensive pe care le amplifica in scopul identificarii si numararii batailor inimii fatului. Acest aparat devine util in ultima parte a trimestrului I de sarcina cand un medic priceput poate folosi sistemul Doppler pentru a identifica daca este vorba de unul sau mai multi fetusi. Totusi, deseori sunetele identificate de aparatul Doppler pot fi inselatoare iar ceea ce pare a fi o a doua bataie a inimi este posibil sa nu fie altceva decat un ecou al batailor inimii unui singur fat sau pot fi chiar sunetele produse de bataile inimii mamei.

3. Niveluri ridicare de HcG

Din diverse motive, medicul care te are in evidenta poate alege sa monitorizeze nivelul de HcG (Gonadotropina umana chorionica). Mai pe romaneste, HcG este un hormon identificabil in urina femeilor insarcinate incepand de la 10 zile de la conceptie si al carui nivel creste repede atingand un varf in a 10-a saptamana de sarcina. In aceste conditii, gemenii pot duce la producerea unui nivel mult mai mare de HcG. Totusi, nici aceasta metoda nu este 100% sigura deoarece nivelul de HcG ce apare in cazul gemenilor este in limitele prezente uneori si la sarcinile simple.

4. Rezultate anormale in cazul testului AFP

Testul cu Alfafetoproteina este administrat femeilor insarcina in al doilea trimestru. Cunoscut, de asemenea, si ca testul pentru ser matern sau testul triplu marker, acesta este folosit pentru a identifica riscurile crescute in cazul aparitiei anumitor defecte la nastere. Astfel, o sarcina multipla poate produce un rezultat pozitiv sau pur si simplu unul neobisnuit de mare.

5. Marimea burticii

Pe parcursul sarcinii, medicul sau moasa iti vor masura circumferenta burticii precum si lungimea distantei pornind de la osul pubian si terminand la partea de sus a uterului, ambele fiind folosite ca metode de indicare a varstei de gestatie. O sarcina cu gemeni sau multipli fetusi, va provoca o expansiune a uterului mult peste dimensiunile normale pentru o sarcina singulara. Totusi, exista si alti factori care pot influenta dimensiunile burticii, deci nici aceasta masuratoare nu este o metoda sigura de identificare a sarcinilor multiple.

6. Greutatea

Asa cum o sarcina multipla iti va mari dimensiunile burticii, ea iti va provoca si o crestere in greutate, neobisnuita pentru o sarcina simpla. Ce-i drept, greutatea pe care o femeie o castiga pe parcursul sarcinii poate varia foarte mult in functie de greutatea, inaltimea, tipul de corp dar si de alti factori specifici fiecarei persoane in parte.
Pe de alta parte o crestere rapida in greutate, poate reflecta mai degraba niste exagerari gastronomice decat o sarcina multipla. Asta in conditiile in care o femeie ce poarta gemeni nu ia in greutate mai mult de 5-6 kg in plus fata de o femeie cu sarcina normala.

7. Greturi matinale excesive

Circa 50% din femeile insarcinate au parte de greturi si varsaturi matinale asociate cu sarcina. Mamele cu sarcini multiple nu sunt nici ele scutite de neplaceri si nici nu au parte de o doza dubla de greturi. De fapt, numai 15% dintre participantele la un studiu au afirmat ca sarcina multipla le-a facut sa se simta mult mai rau decat o sarcina normala avuta anterior. Si, pe de alta parte, exista si femei care, in ciuda unei sarcini cu gemeni nu au parte de nici un fel de greturi sau varsaturi matinale.

8. Miscari fetale aparute foarte devreme

A-ti simti copilul/ copii miscandu-se in burtica este unul dintre cele mai minunate momente ale sarcinii. In acest sens, multe femei insarcinate cu sarcina multipla, au afirmat ca si-au simtit copii miscandu-se mult mai devreme decat ar fi normal pentru o sarcina simpla.
In ciuda acestui fapt, exista o anumita contradictie in lumea medicala, vizand aceasta tema si nu a fost inca emisa o teorie oficiala.

9. Oboseala exagerata

Oboseala este cea mai des intalnita simptoma la femeile insarcinate cu sarcina multipla. Somnolenta, letargia si epuizarea pe parcursul primului trimestru pot fi mult accentuate pentru ca organismul lucreaza suplimentar pentru a hrani mai mult de un copil. In unele cayuri, oboseala poate fi atribuita si altor factori (munca, stress, alimentatie nepotrivita, familie, etc) dar poate indica si o sarcina multipla.

10. Istoric/banuieli

In timp ce celelalte 9 puncte din aceasta lista fac referinta la dovezi vizibile - simptome exagerate, rezultate anormale ale testelor, etc - nu trebuie niglijata nici intuitia materna. De asemenea un istoric de sarcini multiple in familie sau o banuiala puternica se pot dovedi ca fiind dovezi convingatoare. In aceste conditii, dialogul cu medicul este cea mai buna solutie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole