In ultimele decenii tehnica medicala a evoluat atat de mult, incat astazi cu ajutorul ecografelor moderne iti poti vedea copilul inca inainte ca acesta sa se nasca. La ecografele moderne 3D si 4D poti vedea imagini fidele ale bebelusului tau, astfel incat pe ecranul ecografului il poti privi cum clipeste, cum inghite, cum doarme, cum zambeste sau cum isi suge degetul. Datorita noilor facilitate ale ecografului poti pastra aceste imagini, primele fotografii din albumul micutului, si chiar il poti inregistra pe DVD.
In ce etape ale sarcinii se face ecografie
- Prima ecografie a bebelusului este bine sa fie facuta cat mai devreme, inca din primele saptamani de sarcina, si are ca obiectiv confirmarea sarcinii, de a exclude posibilitate de sarcina extrauterina, de a verifica daca sarcina este unica sau gemelara, de a stabili corect varsta gestationala a embrionului si data probabila a nasterii.
- Cea de a doua ecografie e bine sa fie facuta in jur de 12-14 saptamani. Screening-ul va arata daca fatul are sau nu sindromul Down. La cea mai mica suspiciune, medicul poate solicita analize genetice, triplul test si amniocenteza. Noi nu recomandam testele amniocenteza si triplu test datorita faptului ca sunt periculoase pentru sarcina si au o precizie foarte scazuta.
- In jurul varstei de 18-22 saptamani, se face de obicei ecografia de morfologie fetala, cu scopul de a detecta prezenta sau absenta malformatiilor fetale, se apreciaza ritmul de crestere si dimensiunile fatului si daca este posibil se stabileste si sexul copilului.
- O alta ecografie este indicata la varsta de 34-36 de saptamani, cand copilul este masurat si cantarit, iar medicul evalueaza pozitia fatului si gradul de maturitate al placentei si daca sunt semne de suferinta fetala.
- Ultima ecografie se face la 40 de saptamani, chiar inainte de nastere, ecografia monitorizeaza miscarile fetale, respiratia copilului si volumul de lichid amniotic.
Exista si situatii de urgenta medicala cand sunt necesare si ecografii suplimentare: dureri abdominale, sangerare vaginala, cresterea insuficienta a fatului, prezenta unor malformatii fetale, anomalii ale placentei si lichidului amniotic, miscari modificate ale copilului.
Pe langa aparatura folosita pentru ecografie este importanta si pregatirea medicului ce interpreteaza ecografia.
Eu personal am fost foarte multumita de ecografia facuta la Clinica Romclinic din Bucuresti.
MOBILE
//PArenting ADS vers 2019 300x250_4