Gemeni, tripleti, cvadrupleti
Astazi numarul de gemeni sau tripleti din intreaga lume este estimat la 125...
Acum cateva decade, cele mai multe femei cu gemeni nu aflau ca au sarcina multipla pana in momentul travaliului. Insa acum ,datorita tehnologiei moderne, asemenea surprize pe termen lung nu mai sunt o problema. Astfel, cele mai multe femei descopera ca au o sarcina multipla in timpul uneia dintre primele ecografii de rutina, in primul trimestru de sarcina.
De altfel, medicul tau iti va da trimitere la ecograf daca in primul trimestru ai luat in dimensiuni mai mult decat valorile normale pentru aceasta perioada a sarcinii. Asta nu inseamna insa automat ca ai gemeni, este la fel de posibil ca ori tu ori medicul tau sa fi calculat gresit data conceptiei. Din acest motiv, ecografia va fi relevanta pentru a evidentia daca vei avea unul sau mai multi copii.
Daca ramai insarcinata ca urmare a unui tratament de fertilitate cu gonadotropina sau fertilizare in vitro, atunci probabil ca ti se va face o ecografie inca din primele 8 saptamani de sarcina pentru a numara cati embrioni s-au implantat. In general ecografia este precisa in proportie de 99% in ceea ce priveste descoperirea sarcinilor multiple, mai ales dupa 6 pana la 8 saptamani de la concepere. Totusi, cu cat ai mai mult copii, cu atat mai usor poate fi scapat unul din vedere.
Gemenii care nu sunt identici se dezvolta din doua ovule care sunt eliberate si fertilizate in acelasi timp. Acestia sunt cunoscuti ca si gemeni dizigotici(DZ). Pe de alta parte, gemenii identici provin din acelasi ovul si sunt cunoscuti ca gemeni monozicotici(MZ).
Totusi, chiar si la gemenii identici, asemanarile se opresc la un moment dat deoarece nici o fiinta nu este complet identica cu alta. Astfel ,datorita diversilor factori, gemenii monozicotici ajung sa aibi mici diferente, abia sesizabile dar suficiente pentru ca parintii lor sa ii poata diferentia.
Cel putin in teorie, teste precum CVS sau amniocenteza pot identifica tipul de gemeni cu care esti insarcinata, insa, ele sunt dificil de efectuat si chiar periculoare, mai ales cand vine vorba de sarcinile multiple.
Pe de alta parte daca nu poti sau nu vrei sa efectuezi asemenea teste, o ecografie poate deseori lamuri misterul. De fapt iti va arata daca micutii tai impart sau nu aceeasi placenta dar si daca cei doi copii sunt de acelasi sex. Din acest punct de vedere, un tehnician experimentat capabil sa efectueze o ecografie transvaginala iti va putea spune cu precizie daca cei doi copii impart o singura placenta. De retinut insa ca aceasta verificare isi pierde din precizie odata cu inaintarea in varsta a sarcinii deoarece odata cu cresterea copiilor, uterul devine din ce in ce mai aglomerat.
Acum, daca ai o singura placenta inseamna ca gemenii tai sunt monozigotici, insa, daca ai doua placenta, micutii tai pot fi ori dizigotici ori monozigotici, in conditiile in care toti gemenii dizigotici si circa 20-30% din cei monozigotici au placente separate.
Intre saptamanile 18 si 20, un tehnician poate identifica sexul copiilor, evident, presupunand ca ambii micuti sunt pozitionati de asa natura incat sa permita o buna vizualizare a zonelor lor genitale. Daca ecografia va evidentia faptul ca ai un baiat si o fata, atunci vei sti cu certitudine ca ai gemeni dizigotici, asta pentru ca in 99,9% din cazuri, gemenii monozigotici sunt de acelasi sex.
Obtinerea acestei informatii nu este doar o chestiune de cultura generala. Ea poate fi importanta si din punct de vedere medical.
In primul rand, gemenii monozigotici care impart aceeasi placenta sunt expusi unui anumit risc pe perioada sarcinii. Astfel, circa 15% din sarcinile multiple, monozigotice sufera de sindromul de transfuzie de la geaman la geaman (STGG) , o afectiune foarte grava in care unul dintre gemeni ii "doneaza" fluide si celuilalt. In acest fel, geamanul primitor tinde sa creasca mai repede decat cel donator.
Fara tratament, aceasta afectiune este, de obicei, fatala pentru ambii copii. Din acest punct de vedere este foarte important pentru medic sa cunoasca ce fel de gemeni sunt si sa monitorizeze cu atentie dezvoltarea celor doi copii. Daca exista suspiciuni in legatura cu aparitia STGG, medicul trebuie sa intervina imediat si sa prescrie un tratament specific.
A sti ce fel de gemeni ai este util si dupa nastere, deoarece, daca ai avut o sarcina monozigotica iar unul dintre copii este diagnosticat cu o afectiune genetica, atunci si celalalt aproape sigur o va avea, in timp ce, daca ai nascut gemeni dizigotici, sansele ca ambii copii sa sufere de aceeasi afectiune sunt sensibil mai mici daca nu chiar inexistente.
Nu in ultimul rand, vei descoperi ca oamenii sunt fascinati de gemeni asa ca, de la rude la prieteni si chiar la necunoscuti, pregateste-te sa raspunzi la foarte multe intrebari legate de sarcina sau de copii tai.