Acizi grasi Omega 3
S-ar putea sa va ganditi ca grasimile nu va fac bine. Dar exista un tip, cunoscut...
O femeie insarcinata trebuie sa acorde o importanta crescuta alimentatiei si de aceea ne-am gandit sa va ajutam si sa prezentam alimentele ce nu trebuie consumate pe perioada sarcinii.
Trebuie sa mentionez ca NU trebuie sa consumati nici un aliment ce contine aditivi alimentari (exceptie indulcitorii, daca sunt recomandati de un medic specialist).
Exista anumite alimente ce nu trebuie consumate pe parcursul sarcinii pentru ca acestea pot sa:
Alimentele pe care nu trebuie sa le consumati sunt prezentate mai jos.
Nu mancati branza ce contine mucegai (nu conteaza culoarea acestuia).
Nu consumati produse lactate ce nu sunt pasteurizate.
In caz ca doriti sa consumati lapte nepasteurizat trebuie sa il fierbeti.
Produsele lactate ce nu sunt pasteurizate pot contine bacterii ca listeria si astfel se poate ajunge in situatia in care se poate pierde sarcina sau copilul nascut este mort.
Nu consumati oua crude sau alimente care contin oua crude (maioneza facuta in casa).
Trebuie sa consumati doar oua ce sunt bine facute ( albusul si galbenusul sunt tari) pentru a evita intoxicarea cu salmonela.
Dupa cum am spus si la inceputul articolului, pentru o alimentatie corecta, nu trebuie sa consumati alimente ce contin aditivi alimentari. Mezelurile sunt pline de aceste substante si in plus, daca nu sunt gatite suficient, pot contine diferiti agenti patogeni ce pot dauna sanatatii.
Pateul se incadreaza tot in categoria aceasta si nu conteaza daca este vegetal sau animal. Ficatul nu este indicat in alimentatia femeilor gravide pentru ca acesta contine cantitati importante de colesterol si pentru ca se altereaza foarte repede.
Nu consumati carne gatita insuficient. Gatiti carnea astfel incat sa nu mai ramana carne rosie sau urme de sange. Reduceti pe cat este posibil consumul de carne.
Nu consumati suplimente ce contin cantitati mari de vitamina A pentru ca un supradozaj de vitamina A pot sa dauneze copilului. Puteti sa consumati alimente ce contin vitamina A dar trebuie sa nu consumati suplimente pentru ca astfel este posibil sa depasiti foarte mult doza zilnica recomandata.
Pestele este un aliment foarte important in aceasta perioada, pentru ca acesta este bogat in minerale, proteine si lipide de calitate buna, dar trebuie sa evitati pestii oceanici. Datorita poluarii, pestii oceanici este posibil sa contina cantitati mai mari de metale grele precum plumbul, mercurul etc. Incercati sa consumati pesti de apa dulce.
Trebuie sa evitati consumul de alcool in timpul si inaintea sarcinii.
Evitati produsele ce contin cofeina pentru ca exista un risc ridicat ca fatul sa fie subdezvoltat la nastere.
Nu este indicat sa consumati acest tip de mancare datorita faptului ca nu este tratata termic si astfel exista posibilitatea sa fie infestata cu diferiti agenti patogeni.
In timpul sarcinii trebuie sa consumati multe fructe si legume. Trebuie ca acestea sa fie foarte bine spalate pentru pentru a indeparta agentii patogeni si substantele chimice folosite pentru cultivarea/pastrarea lor.
Dupa cum observati, nu exista prea multe restrictii in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii. Trebuie doar sa respectati anumite norme de igiena si sa va abtineti de la anumite alimente ce nu sunt recomandate femeilor insarcinate. Sfaturile prezente in acest articol sunt, in general, valabile si inainte de sarcina si dupa aceasta. Pentru o alimentatie sanatoasa, in timpul sarcinii, incercati sa tineti cont de aceste sfaturi.