Merita sa investesti intr-o masina de spalat vase?
Achizitionarea unei masini de spalat vase la nivelul tarii noastre este o...
In general femeile gravide sofeaza atunci cand sunt deja la a doua sarcina, fiind nevoite sa transporte primul copil la gradinita sau chiar la scoala. Totusi exista si unele cazuri in care viitoarele mamici mai curajoase conduc si la prima sarcina, pentru a se deplasa in siguranta cand sunt nevoite sa ajunga undeva anume urgent, ferindu-si in tot acest timp burtica de inghesuiala din mijloacele de transport in comun.
Cele mai multe viitoare mamici nu au nici un motiv impotriva condusului in mod normal cat timp sarcina nu este foarte vizibila. O data cu progresul sarcinii conducerea autoturismului devine din ce in ce mai dificila. Se pot confrunta cu unele dureri de spate, sau in ultimele luni de sarcina bebelusul sa loveasca neasptepat in burtica. Cand se conduce pe o distanta mai mare, numarul opririlor pentru necesitati fiziologice creste considerabil, spre deosebire de momentele in care alt cineva este la volan si esti ferita de oboseala si stresul condusului intr-un oras si aglomerat. Desi nu este o regula generala, cele mai multe femei au tendinta de a nu mai urca la volan incepand cu saptamana 30 preferand sa cedeze volanul alt cuiva si chiar sa urce in taxi, deoarece se simt mai confortabil ca pasager si vor sa fereasca bebelusul de potentiale accidente.
Legislatia rutiera din Romania spune clar ca femeile in stare vizibila de sarcina nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta, valabil si pentru persoanele cu handicap si taximetristi. In alte tari in schimb, gravidele sunt obligate sa poarte centura de siguranta indiferent ca sunt pasageri sau soferi, fiind scutite doar daca au un aviz medical ce le permite acest lucru. Purtarea centurii de siguranta de catre femeile insarcinate poate sa fie destul periculos in cazul unui accident minor sau a unei tamponari deoarece se pune in pericol viata viitorului copil dar si a mamicii. Totusi, conform unui studiu realizat de catre cercetatorii din Marea Britanie s-a descoperit ca purtarea centurii este mai sigura, atat pentru mama cat si pentru copil in cazul unui accident grav, dar pentru a fi si bebelusul in siguranta este indicat sa folosesti un adaptor de centura de siguranta special pentru gravide, ce redistribuie fortele pe langa burtica. In cazul in care nu ai o astfel de centura speciala, gasesti aici mai multe instructiuni despre felul cum se monteaza corect centura de siguranta a masinii astfel incat sa nu afecteze bebelusul din burtica.
Foarte multe viitoare mamici iau o decizie gresita si opresc sistemul airbag din dotarea autovehiculului, crezand ca asa este mai sigur. Lucru gresit din mai multe puncte de vedere, in primul rand autovehiculele moderne sunt echipate cu airbag-uri special concepute si pentru gravide, astfel incat acestea cand sunt declansate nu vor afecta zona abdominala ci doar vor sustine corect pozitia corpului pe scaunul auto doar daca centura de siguranta este pusa corect. In al doilea rand, nu trebuie inlocuita purtarea centurii cu sistemul de protectie airbag, totusi centura are rolul ei. Un mic sfat din partea noastra este ca viitoarea mamica sa isi regleze scaunul auto putin mai inclinat pe spate si volanul ceva mai sus decat in mod obisnuit. Astfel in cazul unui accident auto, sarcina nu este afectat atat de tare.