Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
Discomfortul abdominal ocazional este foarte frecvent la femeile insarcinate. Insa durerea abdominala desi poate fi inofensiva, poate fi, in acelasi timp si un semnal de alarma pentru posibila aparitie a unei afectiuni mult mai grave si din acest motiv, durerea abdominala acuta si persistenta nu trebuie niciodata ignorata.
O sarcina ectopica (sarcina extrauterina) apara atunci cand un ovul fertilizat se fixeaza in afara uterului, de obicei in una din tromplele uterine. De obicei, primele simptome apar la sase sau sapte saptamani dupa fertilizare dar pot aparea si mai devreme, spre exemplu la doua saptamani, chiar inainte de a afla ca sunteti gravida.
Lasata netratata, sarcina extrauterina poate produce o ruptura in zona respectiva si poate pune in pericol chiar viata. De aceea este bine ca de la primele dureri abdominale sa contactati medicul de familie, in special daca aveti urmatoarele simptome: dureri si sensibilitate la nivelul pelvisului, sangerari vaginale (fie ele rosii sau maronii, continue sau intermitente), dureri care devin mai puternice in timpul activitatilor fizice sau dureri in varful umerilor.
In situatii critice daca aveti sangerari masive sau manifestati semne de soc (puls crescut, ameteli, stare de lesin, piele palida) sunati imediat la 112.
Avortul spontan este pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. In acest sens scurgerile sau sangerarile vaginale reprezinta primul semnal de alarma, urmat la scurt timp de dureri abdominale. Sangerarea vaginala poate fi mai mult sau mai putin pronuntata iar durerea o puteti resimti ca fiind asemanatoare crampelor, persistenta, asemanatoare cu o durere la nivelul soldurilor sau cu o presiune pelviana.
Daca aveti vreuna din simptomele mai sus mentionate, sunati-va de urgenta medicul care va are sub supraveghere si aveti grija sa va consulte cat mai repede.
Se poate spune ca riscati o nastere inainte de termen daca incepeti sa aveti contractii si dilatie a cervixului inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina.
Pentru siguranta, este obligatoriu sa va contactati medicul ginecolog ce va urmareste sarcina sau moasa daca inainte de 37 de saptamani aveti urmatoarele simptome:
- Scurgeri vaginale crescute sau o schimbare a tipului de scurgeri vaginale normale (apoase, asemanatoare mucusului sau sangerii - chiar daca sunt doar roz sau doar putin patate de sange).
- Dureri abdominale, crampe asemanatoare cu cele de la ciclu sau mai mult de patru contractii pe ora (chiar daca sunt nedureroase).
- O crestere a presiunii in zona pelviana
- Dureri de spate, in special daca nu ati mai avut asa ceva pana acum.
Aceasta este o problema de sanatate foarte grava ce poate aparea intimpul sarcinii si care se manifesta prin separarea placentei de uter fie partial fie total, inainte ca si copilul sa fie nascut. Exista o gama variata de simptome pentru desprinderea placentei. Uneori pot aparea sangerari vaginale vizibile dar in alte cazuri este posibil sa nu apara sangerari vizibile la inceput.
Un semnal de alarma poate fi dat de sensibilitatea uterina, durerile de spate sau de contractiile frecvente, uneori uterul ramanand contractat - ca o crampa care nu dispare. De asemenea este posibil sa remarcati si o scadere a activitatii copilului.
In cazul oricarei astfel de simptome contactati medicul imediat si fara ezitare.
Este o afectiune complexa ce apare pe timpul sarcinii si care se manifesta la nivelul vaselor de sange dar care poate afecta si alte organe cum ar fi ficatul, rinichii, creierul si placenta. Un diagnostic in acest sens se poate pune daca aveti tensiune arteriala marita si daca in urma analizelor vi se descopera proteine in urina dupa a 20-a saptamana de sarcina.
Simptomele pot include umflarea fetei si a zonei din jurul ochilor, a mainilor si a picioarelor in special datorita retentiei de apa ce duce si la o rapida crestere in greutate. In cazul preeclampsiei severe veti avea parte de dureri puternice sau sensibilitate accentuata in zona superioara a abdomenului, dureri de cap puternice, perturbari vizuale (vedere incetosata sau aparitia unor puncte(, greata si voma.
Orice simptoma de preeclampsie impune contactarea imediata a medicului.
A fi insarcinata inseamna a fi mult mai expusa la infectii ale tractului urinar si ale rinichilor. Simptomele de infectie urinara pot include durere, discomfort sau senzatie de arsura la urinare, discomfort pelvic sau durere in zona inferioara a abdomenului (deseori exact deasupra osului pubic), o nevoie frecventa si incontrolabila de a urina chiar si atunci cand exista foarte putina urina in vezica, iar urina in sine poate avea sange sau un miros neplacut.
Imediat ce aveti asemenea simptome este imperios necesar sa contactati medicul deoarece o infectie urinara netratata se poate transmite la rinichi si poate provoca o nastere prematura.
In acest sens, semnele ca infectia s-a transmis si la rinichi sunt febra cu temperatura ridicata, frisoane, senzatie de frig sau cald, durere in partea inferioara a spatelui chiar sub coaste pe una sau ambel parti (si posibil si dureri abdominale), greata, voma si posibil sange si puroi in urina.
Exista multe alte cauze pentru durerea abdominala, cauze comune de cele mai multe ori atat femeilor gravide cat si celor ce nu au o sarcina in desfasurare. Astfel putem enumera: un virus stomacal, o intoxicatie alimentara, apendicita, pietre la rinichi, hepatita, o afectiune a vezicii urinare, pancreatita, etc.
Evident, nu toate formele de discomfort abdominal sunt un semn de problema pe timpul sarcinii. Iata cateva cauze absolut inofensive pentru durerile abdominale:
Datorita sarcinii aveti mult mai multe sanse sa aveti gaze sau sa va balonati datorita hormonilor care va incetinesc digestia si a presiunii crescute a uterului pe stomac si intestine
Aceasta este o alta cauza frecventa a discomfortului abdominal de-a lungul celor noua luni de sarcina, datorita tot hormonilor care incetinesc circulatia mancarii prin tractul digestiv si a cresterii presiunii aplicate de uter asupra rectului
Aceasta se manifesta fie printr-o durere scurta dar intensa fie printr-un de mai lunga durata dar mai putin accentuata ce poate fi resimtita pe una sau ambele parti ale abdomenului inferior, de obicei facandu-si simtita prezenta in al doilea trimestru de sarcina.
Durerea apare atunci cand ligamentele ce contribuie la sustinerea uterului in zona pelviana sa intind si se ingroasa pentru a acomoda si sustine mai bine copilul in crestere
Uneori in a doua parte a sarcinii veti incepe sa simtiti contractii usoare ale uterului din timp in timp. Acestea, inainte de 37 de saptamani ar trebui sa fie rare si, foarte important, nedureroase.
Daca insa ele sunt insotite de dureri in zona inferioara a spatelui sau daca simtiti mai mult de patru contractii pe ora (chiar si nedureroase) contactati imediat medicul deoarece pot exista complicatii ce pot duce la nastere prematura.