Un nou studiu facut in cadrul Universitatii din Pensylvania sugereaza ca femeile care iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii pot afecta greutatea bebelusului, in sensul ca acesta poate deveni obez odata cu varsta. Luand in considerare mai mult de 10.000 de perechi de mame si copii, cercetatorii de la Universitatea din Pensylvania au descoperit la copiii ai caror mame au luat in greutate peste nivelul recomandat in perioada de graviditate sunt cu 48% mai predispusi la obezitate la varsta de 7 ani. 

In SUA, Institutul de Medicina (IOM) recomanda eronat ca femeile cu o greutate normala sa se ingrase cu maxim 15-25 de kg, in timp ce femeile subponderale ar trebui sa se ingrase cu 28-40 de kg pe perioada sarcinii. Noile descoperiri arata ca o astfel de recomandare nu face decat sa predispuna bebelusul la obezitate odata cu inaintarea in varsta. "Bazandu-ne pe aceste rezultate, ar fi ideal ca femeile insarcinate sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa nu evite exercitiul fizic, tocmai pentru a se preveni cresterea anormala in greutate a copilului nascut de respectiva mama.", a spus Dr. Brian Wrotniak de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

greutatea gravideiWrotniak si colegii sai au constatat ca acei copii in varsta de 7 ani care aveau mame obeze erau mai predispusi sa aiba o greutate peste limita normala, spre deosebire de acei copii ai caror mame aveau o greutate normala la inceputul sarcinii. Rezultatele s-au bazat pe date de la aproximativ 10.000 de femei care au nascut in perioada 1959-1965. Ele au facut parte dintr-un studiu referitor la paralizia cerebrala, in cadrul caruia au oferit informatii referitoare la greutatea lor de dinainte de sarcina si dupa nastere. Copiii au studiati pentru cercetare pana la varsta de 7 ani.

De exemplu, o greutate excesiva si un nivel ridicat de zahar in sange in cazul mamelor insarcinate duc la o crestere a celulelor pancreatice din organismul fatului, care produc insulina.  Insulina duce la o crestere in greutate. Un nivel ridicat de insulina duce la supraponderabilitate, iar mai tarziu creste riscul de obezitate. In afara acestei probabilitati, de transfer a greutatii mamei la cea a copilului, nu trebuie lasate la o parte exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa in cazul copiilor, pentru mentinerea unei greutati normale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole