Izoimunizarea Rh
Izoimunizarea, de asemenea, cunoscuta sub numele de "sensibilizare", se refera la...
Tot am auzit vorbinduse despre RH. Nu multe sunt femeile care stiu ce este acela Rh si cum influenteaza acesta o sarcina sau sanatatea mamei si a bebelusului. Totusi ce este Rh-ul? RH-ul este un antigen, numit antigen D, care se afla pe globulele rosii din sangele nostru. Nu este insa o regula generala, fiind si persoane care nu au acest antigen in sange. Astfel putem face o clasificare :
Putem vorbi de incompatibilitate de RH sau Rhesus intre mama si fat atunci cand mama are RH negativ iar fatul are RH pozitiv. Iata de ce este foarte important sa va cunoasteti factorul Rh atat al d-voastra cat si al partenerului. In plus se stie ca factorul Rh este mostenit mereu de la tata, asadar daca tatal are un Rh pozitiv, atunci si bebelusul poate avea tot Rh pozitiv. In acest caz exista doua posibilitati:
- bebelusul are un Rh negativ ca si mama, si atunci nu vor fi probleme;
- bebelusul are Rh pozitiv ca si tatal, iar in acest caz, daca globulele rosii ale fatului patrund in sangele mamei pot cauza o reactie de respingere la mama deoarece nu sunt recunoscute de sangele acesteia, si ea va produce antiocorpi impotriva globulelor rosii pe care le are fatul;
La prima sarcina anticorpii, abia produsi, nu vor trece in placenta si deci nu vor afecta fatul. Cu toate acestea specialistii recomanda vaccinarea in cazul in care mama are RH negativ, iar tatal RH pozitiv, sau daca apar sangerari in trimestrul I sau II de sarcina, in cazul unui avort spontan, dezlipire de placenta, sarcina extrauterina, etc. Insa, daca sangele copilului intra in contact cu al mamei (asa cum se intampla uneori pe perioada sarcinii si in special la nastere), sistemul ei imunitar va incepe sa produca anticorpi impotriva sangelui cu Rh pozitiv. Daca acest lucru se intampla, se spune ca mama este "sensibila la Rh" iar urmatoarea data cand va ramane insarcinata cu un copil cu Rh pozitiv, acei anticorpi ii vor ataca sangele.
La o a doua sarcina organismul mamei dezvolta un alt tip de anticorpi care trec de aceasta data prin placenta, distrug hematiile fatului si astfel apare anemia hemolitica. In momentul in care globulele rosii ale fatului incep sa fie distruse, transportul de oxigen la nivelul organelor copilului scade si se poate ajunge la afectarea sistemului nervos central al fatului si chiar la deces. In cazul in care copilul reuseste sa supravietuiasca pana la termen, dupa nastere va prezenta icter care poate fi fi minor, fara complicatii, sau nuclear. Icterul nuclear este periculos, in 80% dintre cazuri copiii nereusind sa supravietuiasca, iar cei care reusesc raman cu sechele psihice si motorii. Din fericire se poate sensibilitatea la Rh cu ajutorul unor injectii cu globulina Rh imuna, de fiecare data cand apare riscul de contaminare intre sangele mamei si cel al copilului.
In mod normal nu exista nici un contact intre sangele fatului si cel al mamei in timpul sarcinii. Exista insa situatii in care globulele rosii ale mamei intra in contact cu cele ale fatului:
Simptomele apar spre sfarsitul sarcinii. Globulele rosii sunt distruse si se produce un icter care predispune fatul la o anemie foarte grava. Bilirubina este formata din pigmenti toxici proveniti din degradarea hemoglobinei; nou-nascutul nu poate insa elimina acest tip de produsi toxici iar acestia, in lipsa unui tratament aplicat la timp, pot produce leziuni ireversibile la nivelul creierului.
O astfel de incompatibilitate de Rh se intalneste la 15% din populatie si se manifesta abia de la al doilea copil. Problema se poate rezolva relativ simplu daca se respecta cateva procedee: