Lichidul amniotic este un produs biologic care se formeaza si umple cavitatea amniotica pentru a asigura mediul ambiant optim de dezvoltare a fatului in uterul mamei, lichidul amniotic protejeaza fatul si ii permite sa se miste in interiorul sacului amniotic dupa ce se desprinde si ramana legat de placenta doar prin cordonul ombilical. De asemenea lichidul amniotic totodata un rol important in nutritia si cresterea fatului. Are si rolul de a protejea fatul de traume mecanice si se comporta ca o „perna" lichida si moale care se afla in jurul lui.

Lichidul amniotic se formeaza pe 2 cai: materna si fetala. La inceputul sarcinii, cand embrionul este foarte mic, este produs printr-o secretie activa (o secretie care necesita energie). Ulterior se produce din ultrafiltrarea prin pielea fetala, astfel ca dupa luna 5 de sarcina producere a lui sa fie in principal din urina fetala si secretia pulmonara fetala. Fatul nu este indispensabil pentru producerea lichidului amniotic, acesta aparand si in cazul unui ou clar. Ceea ce este sigur este faptul ca exista un schimb prin membrane fara modificarea cantitatii de lichid.

De asemenea secretia lichidului amniotic este realizata atat de placenta si membrane, cat si de mama, prin transudarea lichidului (trecerea de lichid fara proteine, din sange in cavitatea amniotica) de provenienta plasmatica materna prin memebranele oului, cat si de fat si cordonul ombilical. Pana in luna a 4-a, lichidul amniotic se aseamana cu o extensie a spatiului fetal extracelular, secretia sa realizandu-se prin ultrafiltrarea plasmei fetale.

Lichidul amniotic

Compozitia sa se modifica in a 2-a jumatate a sarcinii prin pierderea permeabilitatii pielii fatului si cresterea functiei organelor acestuia in uter.

Lichidul amniotic este steril, pentru ca membrana amniotica il separa de mediul extern si, din acest motiv, are si rolul de a proteja bebelusul impotriva actiunii germenilor patogeni din afara si termic petnru variatiile de temperatura, prevenind aparitia infectiilor. In acelasi timp, faptul ca este lichid permite fatului sa se miste mai usor, datorita reducerii fortei gravitationale. Are si rol nutritiv pentru micutul care il bea, furnizandu-i acestuia apa si alte substante nutritive. Se pare ca are si alte functii de natura metabolica si imunologica, functii care inca nu au fost cercetate suficient.

Din punct de vedere medical, analiza lichidului amniotic este utila in evaluarea dezvoltarii si maturizarii fatului, a starii de bine sau suferintei lui ori a existentei unor defecte congenitale.

In timpul procesului efectiv al nasterii, lichidul amniotic are un rol de facilitare a nasterii. In travaliu, intervine in formarea „pungii apelor", un sac de lichid care, prin presiunea pe care o exercita, faciliteaza dilatarea colului uterin. De asemenea cand copilul este expulzat, lichidul amniotic are si rol de lubrifiant al canalului de nastere. Pana in saptamana a 16-a de sarcina (a 14-a de gestatie), lichidul amniotic este absorbit de catre pielea fatului, si apoi, cand rinichii micutului incep sa functioneze, acesta incepe sa fie inghitit de copil si este eliminat in cavitatea amniotica prin urina, in acest fel, volumul de lichid amniotic ramane relativ constanta. De asemenea, fatul are si miscari respiratorii, plamanii lui fiind plini cu lichid amniotic, acesta faciliteaza se pare si schimbul de oxigen.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole