Miscarile fetale se refera la miscarile fetusului cauzate de activitatea musculara proprie. Activitatea locomotorie incepe in timpul ultimului stagiu embrional si se schimba pe masura ce copilul se dezvolta. Muschii incep sa se miste in momentul in care sunt inervati. Aceste prime miscari nu sunt reflexive, dar se maresc datorita impulsurilor nervoase din coloana vertebrala. Pe masura ce sistemul nervos se maturizeaza, muschii se pot misca si raspund la stimuli. Unele surse sustin ca nu exista miscari voluntare pana dupa nastere, dar altele spun ca incep cu cateva luni mai devreme.

Cand ar trebui sa incep sa simt miscarile copilului?

Probabil ca nu vei simti miscarile copilului decat undeva intre saptamanile 16 si 24 de sarcina, desi el isi incepe activitatea pe la 7-8 saptamani, iar daca faci un test cu ultrasunete vei avea dovezi ale acrobatiei lui. Mamele veterane pot sesiza aceste subtile miscari mai repede si pot face distinctia intre ele si miscarile intestinale. De asemenea, mamele mai slabe le simt mai devreme decat cele care sunt mai plinute.

Cum se simt aceste miscari fetale?

Femeile au descris senzatia ca a unui pestisor care inoata, sau ca o aripa de fluturas in zbor. Probabil ca veti confunda la inceput miscarile cu gazele intestinale sau cu senzatia de foame, dar odata ce acestea devin regulate veti recunoaste diferenta. Miscarile de la inceput se simt mult mai bine cand stai linistita pe scaun sau intinsa pe pat.

miscarile fetaleLa inceput vor fi doar cateva miscari sesizabile. De fapt, poti simti cateva momente intr-o zi, iar in urmatoarea nimic. Desi copilul se misca si loveste regulat, multe din acestea nu sunt destul de puternice pentru a fi simtite. Dar mai tarziu, in al doilea trimestru, aceste lovituri vor fi mai puternice si mai regulate.

Daca esti tentata sa compari ceea ce simti cu ceea ce simt alte femei insarcinate, nu te ingrijora daca experientele sunt diferite de ale prietenelor tale. Fiecare copil are propriul stil de activitate si fiecare gravida percepe in felul sau. Atata timp cat nu exista descresteri in activitatea obisnuita a bebelusului, inseamna ca se simte bine.

Este nevoie sa urmaresc indeaproape miscarile copilului?

Odata ce ai inceput sa simti regulat loviturile bebelusului, fii atenta la ele si anunta imediat medicul daca ai observat vreo schimbare in ritmul activitatii. Mai putine miscari pot semnala o problema. Vei avea nevoie de un profil biofizic sau un test antistres, de asemenea si de o masurare cu ultrasunete a lichidului amniotic pentru verificarea copilului.

Odata ce ai intrat in al treilea trimestru, unii medici recomanda sa petreci putin timp in fiecare zi numarand loviturile bebelusului. Sunt mai multe feluri diferite de a face acest lucru, asa ca intrebati medicul ce va recomanda.

Iata o metoda mai folosita: alegeti o perioada a zilei cand copilul tinde sa fie mai activ. Ideal ar fi sa faceti numaratoatrea aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Stai linstita pe scaun sau intinsa pe pat in asa fel incat sa nu fii deranjata. Notati cat timp dureaza pana incepeti sa simtiti miscarile distincte – lovituri, impunsaturi si miscari totale ale corpului bebelusului. Daca nu simtiti zece miscari in doua ore, sunati imediat medicul sau moasa.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole