Cresterea copilului in prima luna de sarcina

Dupa ce spermatozoidul si ovulul s-au combinat, embrionul nou creat incepe un lung proces de diviziune celulara desfasurat la o viteza de-a dreptul exploziva. De fapt, chiar inainte ca tu sa stii ca esti insarcinata, micutul ta incepe sa se pregateasca pentru viata dezvoltandu-se intr-un ritm alert. De altfel, din ovulul fertilizat nu se va forma numai viitorul tau copil ci si placenta si sacul amniotic ce se va umple treptat cu lichid amniotic.

La circa zece zile de la fertilizare, ovulul va ajunge in uter unde se va fixa de peretele uterin, insa, chiar dinainte de acest moment, celulele din corpul micutului tau au inceput sa se specializeze, devenind parti componete a ceea ce mai tarziu vor deveni plamanii, inima sau coloana vertebrala a copilului. De altfel, inca din a treia saptamana de viata, inima copilasului tau incepe sa bata pompand singura sange.

Schimbarile in corpul mamei in prima luna de sarcina

Atunci cand ovulul ajunge sa fie fertilizat, corpul tau incepe sa produca mai mult progesteron decat de obicei pentru a preveni aparitia ciclului menstrual dar si pentru a pastra sanatatea sarcinii. Si, desi initial, rolul de producatoare de progesteron apartine ovarelor, mai tarziu acesta va fi preluat de placenta.
Ca raspuns la surplusul de progesteron, captuseala peretilor interiori ai uterului se ingroasa iar fluxul de sange catre acesta creste.. De asemenea, cervixul este blocat cu un dop de mucus pentru a crea o bariera protectiva. De asemenea uterul incepe sa creasca in dimensiuni si sa se inmoaie pentru a permite dezvoltarea embrionului.

Pe masura ce uterul tau incepe sa treaca prin aceste transformari s-ar putea sa observi aparitia unor crampe similare celor pe care le resimti inaintea unui ciclu menstrual. De asemenea, ritmul metabolic crescut si cresterea in dimensiuni a uterului vor determina o crestere in frecventa a urinarilor. Cel mai probabil vei fi ceva mai obosita decat esti de obicei si este posibil chiar sa ai scurte episoade de lesin. Nu in ultimul rand, hormonii specifici sarcinii vor determina si inceputul unui proces de maturizare a glandelor mamare, ceea ce iti va cauza o sensibilitate crescuta a sanilor.

Simptome comune primei luni de sarcina

prima luna de sarcinaUrmatoarele simptome sunt intalnite pe parcursul primei luni de sarcina:

  • Cresterea frecventei urinarii: presiunea crescuta exercitate de uterul tai precum si rata crescuta a metabolismului vor cauza in mod sigur o cresterea a datilor in care vei simti nevoia sa urinezi. De asemenea, greutatea crescuta a uterului va apasa asupra peretelui muscular pelvian, putand cauza incontinenta urinara.

De asemenea, datorita efectului progesteronului de a relaxa muschii netezi (cum sunt si cei ai tractului urinar) va creste riscul de aparitie a unei infectii a tractului urinar, a vezicii sau a rinichilor.

  • Sensibilitatea sanilor: de fapt glandele mamare sunt singurele glande care nu se maturizeaza pe parcursul pubertatii. De fapt, acestea se maturizeaza pe parcursul primei sarcini, insa, odata cu aceasta maturizare intreaga zona a sanilor va fi sensibila pentru o buna bucata de vreme. Acesta este insa un fapt normal si dupa o vreme va trece.
  • Oboseala: aceasta este un alt simptom inerent al sarcinii si se datoreaza accelerarii metabolismului si a eforturilor pe care le face organismul tau pentru a-ti "construi" copilul. De asemenea, nivelurile oscilante de hormoni sunt o alta mare problema ce iti solicita corpul.
  • Scaderea libidoului: Inevitabil, discomfortul fizic, oboseala, schimbarile hormonale dar si evolutia fizicului tau isi vor pune amprenta asupra apetitului sexual insa aceasta simptoma este temporara si se manifesta in special in primul trimestru de sarcina.
  • Greturile si starile de voma: Inevitabil, mai mult de 50% din femei se confrunta cu greturile matinale specifice primului trimestru de sarcina. Insa, in ciuda denumirii lor, acesta stari caracterizate prin senzatii de greata si stari de voma nu se manifesta exclusiv dimineata ci pot aparea oricand in timpul zilei. In general ele sunt rezultatul fluctuatiilor rapide ale nivelurilor de zahar din organism dar si fluctuatiilor hormonale specifice acestei perioade. Poti folosi cateva trucuri pentru diminuarea greturilor din prima luna de sarcina.

Din aceeasi categorie citeste si: Prima luna de sarcinaSarcina la 2 luniSarcina la 3 luniSarcina la 4 luniSarcina la 5 luniSarcina la 6 luniSarcina la 7 luniSarcina la 8 luniSarcina la 9 luni

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole