Expertii medicali nu cunosc cauzele pentru care doar anumite femei sufera de savilare excesiva insa, cel mai probabil totul are legatura cu schimbarile hormonale inerente pe perioada sarcinii. De asemenea, este posibil si ca, greturile matinale sa le faca pe femeile care sufera de aceasta problema ca, inconstient sa inghita mai putina saliva, aceasta evident acumulandu-se in gura.

In general, glandele salivare produc o cantitate destul de mare de saliva, insa, datorita reflexului de inghitire, aceasta trece in mare parte neobservata. Cresterea cantitatii de saliva poate fi insa generata si de arsurile specifice sarcinii. Astfel, sucul gastric este acid, iar atunci cand mancarea combinata cu sucul gastric vine inapoi, din diferite motive, acidul irita esofagul si cauzeaza acea senzatie de arsura. In acel moment reactia organismului este de a produce mai multa saliva cu o concentratie mai mare de bicarbonat, o substanta alcalina care neutralizeaza acidul. Practic, de fiecare data cand inghiti, saliva acopera esofagul si ajuta la neutralizarea oricarei urme de acid gastric.

De asemenea, si alti iritanti cum ar fi fumul de tigara pot de asemenea sa creasca cantitatea de saliva, asa cum, salivarea poate fi provocata si de carii sau infectii orale, anumite medicamente, expunerea la toxine cum ar fi mercurul sau pesticidele precum si unele probleme medicale.

Desi salivarea excesiva este deranjanta, saliva in sine are un rol foarte important deoarece ea nu numai ca neutralizeaza acidul gastric, dar si lubrifiaza gura si produce enzime necesare in cadrul procesului de digestie. Saliva contine de asemenea si proteine cu proprietati antivirale, antifungicidice si antibacteriene care ajuta la protejarea dintilor si a gurii.

Ce pot face in legatura cu salivarea excesiva?

In primul rand trebuie sa ii explici medicului prin ce treci deoarece acesta iti poate prescrie unele tratamente care sa iti usureze greturile. De asemenea, daca fumezi, acum este momentul sa te opresti deoarece, asa cum ai putut citi si mai sus, fumul de tigara este iritant. Nu in ultimul rand, daca nu ai mai fost de ceva vreme la dentist, este momentul sa te duci pentru un control amanuntit.

In rest nu prea mai ai ce sa faci in legatura cu salivarea excesiva. Ce-i drept insa, unele femei au afirmat ca urmatoarele masuri le-au fost de ajutor:

- Apeleaza la periajul dentar de cateva ori pe zi

- Mananca frecent si echilibrat dar nu in cantitati mari si evita mancarurile ce contin amidon.

- Hidrateaza-te, pastreaza mereu langa tine o sticla de apa din care sa poti lua cate o gura din cand in cand.

- Mesteca guma fara zahar. Desi asta nu te va face sa salivezi mai putin, te va ajuta, in schimb sa inghiti saliva mai usor.De mentionat insa, ca este bine sa eviti bomboanele sau gumele acre deoarece acelea te vor face sa salivezi chiar mai mult.

In general, pentru cele mai multe femei, salivarea excesiva dispare odata cu greturile matinale, aproximativ pe la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Totusi, pentru un numar foarte mic de femei, salivarea in exces va ramane o problema pana la sfarsitul sarcinii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole