O sarcina cu gemeni necesita o atentie speciala. Iata la ce te poti astepta pe parcursul sarcinii cu gemeni, de la nutritie si greutate, la posibile complicatii.

Ai fi surprinsa sa afli ca esti insarcinata cu gemeni sau chiar tripleti ?

Cateodata, pur si simplu se intampla sa ai gemeni. In alte cazuri, sunt in joc factori specifici. De exemplu, o asemenea sarcina poate apare datorita varstei, iar schimbarile hormonale pot cauza formarea mai multor ovule ce se elibereaza.

Daca sunteti diagnosticata cu o astfel de sarcina, iata ce trebuie sa stiti ca sa aveti grija de voi si de bebelusi.

Cum se formeaza gemenii

Gemenii fraternali – tipul cel mai des intalnit – apar atunci cand doua ovule separate sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiti. Fiecare geaman are propria placenta si sac amniotic. Gemenii pot fi doua fete, doi baieti sau un baiat si o fata.

Gemenii identici apar cand un singur ovul fertilizat se divide si se dezvolta in doi fetusi. Acestia pot imparti o placenta, dar fiecare dintre ei are un sac amniotic separat. Genetic, cei doi copii sunt identici. Ei vor avea acelasi sex si vor semana exact. Rar, gemenii identici nu se separa complet in doi fetusi individuali. Acestia copii sunt cunoscuti ca gemeni siamezi.

Tripletii si multiplii mai mari, pot fi identici, fraternali sau o combinatie a celor doua tipuri.

Diagnosticarea sarcinii cu gemeni

sarcina cu gemeniMedicul dumneavoastra poate suspecta o sarcina cu gemeni daca uterul este mai mare decat ar fi normal sau daca bataile inimii par sa fie de la mai mult de un copil.

Anumite teste de sange pot sugera gemeni, ca de altfel si alti multipli. O sarcina suspecta de gemeni este de obicei confirmata cu ultrasunete. In timpul acestui examen, undele sunt folosite pentru a crea imagini ale uterului si copilului – sau copiilor. Cateodata, ceea ce pare o sarcina normala cu gemeni, este descoperita mai tarziu a fi una cu un singur copil.

A avea grija de tine este cea mai buna cale de a avea grija de copii tai. In timpul sarcinii cu gemeni, te poti astepta la:

- controale medicale mai frecvente – vei vedea medicul de familie monitorizand mai des cresterea si dezvoltarea copiilor, monitorizandu-ti sanatatea si fiind atent la semnele travaluilui inainte de termen. Vei avea nevoie mai frecvent de teste cu ultrasunete, ca si de alte teste edificatoare. Medicul de familie poate recomanda controale din doua in doua saptamani pe perioada celui de al doilea trimestru si odata pe saptamana in al treilea trimestru de sarcina.

- mai multi nutrienti – vei avea nevoie de mai mult acid folic, fier, calciu, proteine si alti nutrienti esentiali. Daca deja aveti o alimentatie sanatoasa, tineti-o tot asa – si asigurati-va ca luati in fiecare zi vitaminele de sarcina. Medicul dumneavoastra de familie va mai poate recomanda si supliment de fier.

- kilograme in plus – luarea in greutate a unui numar corect de kilograme poate ajuta la sanatatea copiilor . De asemenea este mai usor sa scapi de ele dupa nastere. Pentru gemeni, recomandarea este de 16 – 20 kg pentru femeile care au avut o greutate normala inainte de sarcina – ceea ce inseamna aproximativ 2700 de calorii pe zi. Discutati cu medicul de familie si stabiliti ce este potrivit pentru dumneavoastra.

- mai multe precautii – medicul dumneavoastra de familie va poate cere sa va limitati cateva din activitatile pe care le aveti - cum ar fi serviciul, calatoriile si exercitiile fizice – pe masura ce sarcina avanseaza. Desi statul in pat nu a fost dovedit ca fiind o cale de a preveni travaliul inainte de termen, cateodata este indicat cand exista probleme cu tensiunea mare sau cand se pune problema despre dezvoltarea copiilor gemeni.

Cititi si continuarea articoluluiSarcina cu gemeni. Ce inseamna sarcina multipla pentru mama? I

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole