Sarcina dupa varsta de 40 de ani poate aduce o satisfactie fara margini insa implica si multe riscuri. Oricat de mult va doriti sa aveti un copil trebuie sa stiti ca este destul de riscant, iar asta pentru ca varsta joaca un rol foarte important din punct de vedere al fertilitatii: acesta scade progresiv incepand cu varsta de 20 ani, pentru a deveni aproape nula dupa 45 ani.

De cele mai multe ori femeile care vor sa ramana insarcinate la aceasta varsta au trecut printr-un divort si au format acum un nou cuplu ce are dorinta de a avea un copil pentru a "suda" si mai bine aceasta noua familie. Exista si situatiile in care femeile  decid sa-si puna mai intai la punct cariera si sa-si faca o situatie materiala considerabila, si se gandesc abia apoi la urmasi.

Astfel de alegeri, chiar daca deosebit de riscante, sunt incurajate de mediatizarea excesiva a cazurilor de vedete care devin mame dupa varsta de 40 de ani. Dincolo de imaginea frumoasa si incurajatoare insa, in spatele cortinei, este un adevar despre care nu se vorbeste in acele articole. Multe dintre vedetele care reusesc sa dea nastere unui copil dupa ce au implinit 40 de ani isi permit financiar sa ramana insarcinate prin fertilizare in vitro, procedura destul de costisitoare. Si totusi, chiar si asa, nu sunt scutite de perioadele de incertitudine prezente si in cazul lor, pentru ca nu stiu daca procedurile vor avea succes, nici daca bebelusul va fi perfect sanatos si nici daca vor mai putea avea si alti copii dupa.

sarcina dupa 40 de aniTotusi datorita evolutiei medicinei din ultimii ani astazi este posibila prevenirea in cele mai multe cazuri a problemelor legate de varsta inaintata in cazul unei sarcini prin ecografie, amniocenteza si supravegherea atenta a evolutiei sarcinii. Medicul va trebui sa urmareasca cu o deosebita atentie o eventuala hipertensiune arteriala care este frecventa odata cu inaintarea in varsta si care poate fi nociva atat pentru mama cat si pentru fat, precum si riscul crescut al unui diabet de sarcina.

Frecventa anomaliilor cromozomiale la copil creste odata cu varsta mamei: trisomia 21 afecteaza de exemplu una din 80 de sarcini intre 40 si 44 de ani. In plus nasterile pot dura mai mult deoarece uterul se contracta mai greu, iar asta duce la cresterea numarului de cezariene, de 3 ori mai mare in raport cu femeile care nasc inainte de 40 ani. Cat priveste bebelusii, acestia au tendinta de a se naste mai devreme iar greutatea  lor medie la nastere este mai mica.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole