O data ce ai aflat ca ai ramas insarcinata, viata ta incepe sa se schimbe. La inceput schimbarile sunt minore, dar cu cat te apropii mai mult de saptamana 40, modificarile stilului tau de viata sunt din ce in ce mai mari. Si totusi ai un loc de munca, trebuie sa mergi al serviciu, cum vei putea adapta servciul cu noua ta stare de femeie insarcinata? Cum va afecta sarcina indeplinirea atributiilor de serviciu? Cum va fi primita vestea de catre colegi si cum va fi afectata relatia cu acestia? Inspirati de un articol,  am publicat o lista cu posibile intrebari si raspunsuri.

Cum rezolvi problema greturilor matinale la serviciu?

Greturile matinale sunt o problema la aproximativ 70% din femeile insarcinate. Daca inca nu ai anuntat colegii ca esti insarcinata, greturile matinale le pot da de banuit, asa ca, daca nu vrei inca sa le spui, trebuie sa incerci sa fi cat mai discreta si sa ai o scuza pentru desele drumuri la baie. Daca greturile matinale  sunt mai acute, poate ar fi mai indicat sa explici situatia sefului tau direct. Daca ai colege care au fost insarcinate sau sunt acum, intreba-le care a fost reactia sefului cand i-au spus, si cere-le sfatul in aceasta privinta. Asigura-l ca aceasta perioada cu greturi matinale se termina o data cu terminarea primului trimestru. Totusi, inainte de a-i spune, incearca sa iti dai seama de ce ai nevoie: compasiune? Timp liber? Program flexibil pana treci peste perioada cea mai grea? Si incearca sa afli care sunt asteptarile sefului de la tine pe perioada sarcinii.

Pe perioada sarcinii pot munci?

Daca ai o sarcina cu o evolutie normala, esti sanatoasa si mediu de munca nu presupune riscuri, poti continua sa lucrezi fara probleme pana in apropierea momentului nasterii. Totusi, cu cat momentul nasterii se apropie, indeplinirea sarcinilor de serici devine mai dificila, obosesti mai usor, ai nevoie de pauze mai dese, ai nevoie sa mergi mai des la toaleta, asa ca ia totul mai usor. Daca ai posibilitatea sa incepi concediului prenatal cu o saptamana sau doua mai devreme, foloseste acel timp sa te odihnesti, sa te pregatesti pentru intalnirea cu bebelusul si sa te rasfeti deoarece o perioada dupa nastere, timpul tau liber va fi mult mai putin.

In ce situatii ar trebuie sa nu ma mai duc la munca?

sarcina si serviciuExista totusi cateva situatii in care este indicat ca pe perioada sarcinii sa reuci numarul orelor de program, sau sa intri in cocediu medical si sa intrerupi munca:

  • sarcina cu risc de nastere prematura. Aici sunt incluse femeile care asteapta gemeni sau mai multi copii.
  • daca ai hipertensiune arteriala sau prezinti risc de preeclampsia.
  • daca suferi de insuficienta cervicala
  • daca ai un istoric cu sarcini pierdute.
  • daca dezvoltarea fatului are un ritm anormal.

Ce sa fac pentru a ma proteja la servici?

  • odihneste-te atunci cand poti. Daca locul tau de munca implica efort fizic, redul pe cat este posibil, si elimina efortul din timpul liber. Daca te simti extenuata, ia-ti din cand in cand o zi libera din concediul medical sau concediul de odihna. Daca nu te poti concentra deloc la munca, gaseste un loc retras sau du-te la masina si renunta la 15 minute din timpul alocat mesei pentru a trage un pui de somn.
  • daca locul tau de munca presupune sa stai pe scaun, ridica-ti picioarele sau plimbate prin incapere macar o data la doua ore. Aceasta va ajuta la circulatia sanguina si limfatica si evita o umflare a picioarelor si gleznelor si in plus te va ajuta sa te simti mai confortabil. Cat timp esti in picioare, executa cateva exercitii usoare, pentru a-ti relaxa spatele.
  • poarta haine lejere, comode si pantofi confortabili, fara tocuri. Incearca eventual colanti speciali pentru gravide, care previn umflaturile si vericele.
  • ai nevoie sa consumi multe lichide, preferabil apa, evita cafeaua, bauturile acidulate si alcoolice. E recomandat sa ai pe birou un pahar de apa pe care sa il reumpli des, te ajuta sa iti amintesti sa bei apa.Du-te la toaleta de cate ori simti nevoia.
  • ai grija sa mananci regulat, cat mai sanatos, astfel se previne scaderea glicemiei si greturile matinale.
  • stresul reprezinta o problema, daca nu il poti elimina, incearca sa-l controlezi. Exista cateva metode de reducere a stresului, muzica ambientala, exercitii de respiratie, meditatia si rugaciunea.
  • renunta la orele suplimentare.
  • daca colegii vor sa-ti dea o mana de ajutor, accepta ajutorul.

Cum pastrez o imagine profesionala pe masura ce sarcina avanseaza?

Este normal si firesc ca pe masura ce sarcina avanseaza munca ta sa fie influentata. In primul trimestru precum si in ultimul trimestru de sarcina, asteapta-te la oboseala, disconfort si lipsa concentrarii. In trimestrul 2 de sarcina, cel mai probabil te vei simti mai energica si mai alerta. Desi simptomele sunt normale, ai grija cui le impartasesti, chiar daca este vizibil ca esti insarcinta, totusi sarcina presupune o anumita intimitate, si unii oameni nu au capacitatea de a intelege starile prin care trece o femeie insarcinata. Daca doresti sa fii perceputa ca un angajat serios, muncitor si eficient, incearca sa nu vorbesti sau sa te plangi de disconfort prea mult, mai ales daca seful sau colegii nu sunt foarte incantati de sarcina ta.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole