Sarcina multipla are loc in momentul in care un singur ovul se divide inainte de a fi fecundat, sau cand mai multe ovule sunt fecundate (fertilizate) de catre mai multi spermatozoizi. Gemenii identici sau tripletii apar atunci cand este fertilizat un singur ovul, ovul care mai tarziu se divide in doi, trei sau mai multi embrioni. Nasterile multiple devin din ce in ce mai obisnuite in ultimii ani, deoarece din ce in ce mai multe cupluri folosesc medicamente contra infertilitatii si tratamente impotriva acesteia (FIV), pentru a ajuta aceste cupluri sa reuseasca sa aiba copii.

Ce reprezinta o sarcina multipla? Sarcina multipla are loc in momentul in care un singur ovul se divide inainte de a fi fecundat, sau cand mai multe ovule sunt fecundate (fertilizate) de catre mai multi spermatozoizi. Gemenii identici sau tripletii apar atunci cand este fertilizat un singur ovul, ovul care mai tarziu se divide in doi, trei sau mai multi embrioni. Gemenii sau tripletii au aceeasi identitate genetica, au intotdeauna acelasi sex si au aproape aceleasi trasaturi ale fetei.

Gemenii fraterni se dezvolta din ovule separate, fiecare fiind fertilizate de catre un spermatozoid diferit. Gemenii fraterni pot sau nu avea acelasi sex, si nu intotdeauna pot avea aceleasi trasaturi ale fetei.

Intr-o sarcina cu tripleti, se pot intalni fie tripleti identici, fie tripleti fraterni sau atat tripleti identici sau tripleti fraterni. Acest lucru se poate intampla in momentul in care mai multe ovule sunt fertilizate. Daca unul sau mai multe dintre aceste ovule se divid in 2 sau mai multi embrioni, va aparea o mixtura de tripleti identici si tripleti fraterni.

Care sunt factorii care duc la cresterea sanselor aparitiei unei sarcini multiple ?

Sansele ca o femeie sa fie insarcinata cu gemeni fraterni cresc daca femeia este mai in varsta, mai inalta si mai grasuta (mai bine facuta). De asemenea, sansele unei mame de a avea gemeni cresc daca ea insasi este geamana, sau daca in familia mamei au avut loc de mai multe ori sarcini multiple (gemeni sau tripleti). Sansele ca o mama sa aiba o sarcina multipla cresc, de asemenea, in momentul in care aceasta urmeaza o cura de fertilizare folosind o medicatie speciala care inlesneste posibilitatea unei sarcini multiple. Procedurile contra infertilitatii (Fertilizarea In Vitro (FIV), Transferul Intra-Uterin al Gametilor (TIUG) si Transferul Intra-Uterin al Zigotilor (TIUZ) ) cresc sansele unor sarcini multiple. Aceste proceduri, implica, de cele mai multe ori, transferul a unuia sau a mai multor ovule fertilizate in uterul mamei, pentru a creste sansele acestei de a avea o sarcina.

Cat de obisnuite sunt sarcinile si nasterile multiple ?

Nasterile multiple devin din ce in ce mai obisnuite in ultimii ani, deoarece din ce in ce mai multe cupluri folosesc medicamente contra infertilitatii si tratamente impotriva acesteia (FIV), pentru a ajuta aceste cupluri sa reuseasca sa aiba copii. Astazi, in aproximativ 95% din cazuri mama este insarcinata cu gemeni sau tripleti.

Care pot fi complicatiile asociate cu sarcinile multiple ?

Doctorii considera sarcinile multiple mult mai riscante decat nasterile obisnuite, dar acest lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca femeile insarcinate cu gemeni sau tripleti vor avea probleme. Dintre complicatiile care pot aparea in cazul unei sarcini multiple pot fi amintite:

1. Nasterea prematura - este cea mai des intalnita dintre complicatiile ce intervin in cazul sarcinilor multiple. Femeile insarcinate cu gemeni, tripleti, de regula intra in travaliu prematur (cum este definit, de regula, inainte de 37 de saptamani) mult mai des ca femeile ce sunt insarcinate cu un singur fat. Multe dintre femeile ce poarta sarcini multiple fac mari eforturi sa ajunga la cele 38 de saptamani, considerat un termen complet al graviditatii, pentru a creste sansele ca copiii ce se vor naste sa fie sanatosi si cu o greutate normala.

2. Pre-eclampsie, sau presiune arteriala ridicata datorata graviditatii - Aceasta complicatie este de 2 ori mai intalnita la femeile cu sarcini multiple, decat la femeile insarcinate cu un singur fat. Aceasta complicatie, de asemenea, apare foarte devreme, inca de la inceputul sarcinii, fiind mult mai severa pentru femeile ce poarta sarcini multiple.

3. Desprinderea placentei - Aceasta complicatie reprezinta detasarea placentei de pe peretele uterin inaintea nasterii. Desprinderea placentei apare mult mai des la femeile ce poarta sarcina multipla.

4. Stoparea dezvoltarii fetusului - Aceasta complicatie se manifesta atunci cand unul dintre gemeni sau ambii (sau unul din tripleti sau toti trei) nu se dezvolta asa cum ar trebui in mod normal. Acest lucru face ca fatul sa se nasca prematur sau sa se nasca la termen, dar cu o greutate foarte scazuta. Mai mult de jumatate din numarul sarcinilor multiple pot manifesta o asemenea complicatie, in timp ce ea se manifeste la cel mult 10 % dintre femeile insarcinate cu un singur fat.

Ce poate face o femeie pentru a-si pastra sanatatea in timpul unei sarcini multiple ?

Consumul alimentelor bogate in proteine, relaxarea suficienta, si vizitele regulate la medic sunt pasi obligatorii de urmat pentru orice femeie gravida pentru a avea o sarcina sanatoasa, insa acesti pasi sunt cu atat mai importanti pentru o femeile ce poarta o sarcina multipla.

sfaturi sarcina multipla

Femeile ce poarta o sarcina multipla trebuie sa urmeze o dieta foarte stricta. Este important sa acumuleze un numar suficient de proteine si o buna hidratare, la fel de importanta fiind si acumularea caloriilor suplimentare pentru fiecare dintre fetusi. Una dintre reguli stipuleaza obligativitatea consumarii a unei cantitatii de 300 calorii suplimentare pentru fiecare dintre copiii prezenti intr-o sarcina multipla.

Femeile cu o sarcina multipla experimenteaza discomfortul datorat graviditatii mult mai intens. Ingrijirea personala si relaxarea indelungata pot ajuta femeia ce poarta o sarcina multipla sa depaseasca strss-ul datorat sarcinii.

De asemenea, femeile ce poarta sarcini multiple ar trebui sa ceara sfaturile unor medici specializati in sarcinile multiple. Ingrijirile de specialitate garanteaza faptul ca atat mama, darsi copiii se bucura de cea mai competenta atentie. Nevoia unei ingrijiri pre-natale intensiva, frecventa, este foarte necesara in cazul unei sarcini multiple.

ESTE FOARTE NECESAR CA FEMEIA SA CEARA SFATUL MEDICULUI GINECOLOG-OBSTETRICIAN IN CEEA CE PRIVESTE RECOMANDAREA UNEI CLINICI DE NASTERI SPECIALIZATE IN SARCINILE SI NASTERILE MULTIPLE !

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4