Sondaj sfatulmamicilor.ro: Trei mari temeri ale mămicilor privind alimentaţia copiilor
Unul din cele mai dezbătute subiecte în rândul mămicilor este alimentaţia copiilor. Care sunt...
Somnul unui fat in burtica mamei a reprezentat intotdeauna o enigma incitanta atat pentru mamici ci si pentru cercetatori. Si totusi inca nu se cunoaste decat foarte putin despre felul cum doarme fatul. Activitatea creierul unui adult sau al unui copil poate fi studiat prin diverse metode stiintifice, insa activitatea cerebrala a unui fat este, aproape imposibil de analizat si studiat, si cu atat mai putin somnul.
Se stie ca somnul reprezinta un factor destul de important in dezvoltarea creierului. In timpul somnului, creierul realizeaza noi celule nervoase si noi sinapse (conexiunile dintre neuroni). Este una dintre expliciile pentru care nou-nascutii si bebelusii au nevoie de mult somn, si dorm atat de mult: creierul lor are nevoie de somn ca sa se dezvolte si ca sa poata acumula noi informatii. Dar ce se intampla cu fatul?
Din acelasi considerente, se pare ca fatul isi petrece aproape mare parte din timpul petrecut in burtica mamei dormind. Se stie deja ca, din trimestrul 3 de sarcina, creierul fatului trece prin cele doua faze specifice ale somnului: somnul REM si non-REM. Prin realizare unor ecografii cu ecografe foarte performante, s-au observat perioade in care globii oculari ai fatului se misca rapid si perioade in care globii oculari stau nemiscati. Denumirea de REM pe care a primit-o una din fazele somnului vine de la Rapid Eye Movement (misicari rapide ale ochilor). REM reprezinta un somn profund, in timpul caruia creierul are un nivel de activitate ca si atunci cand este stare de veghe. Cand incep visele globii oculari incep sa aiba miscari mai rapide. Din aceasta etapa, creierul ajunge in somnul linistit sau non-REM, cand globii oculari sunt aproape nemiscati si visele se spune ca in aceasta etapa este foarte putin probabil sa apara vise.
In traditia populara, se spune ca felul cum doarme fatul in burtica mamei, prezice felul cum va dormi dupa ce se va nastere. Daca simti cele mai multe lovituri noaptea, se spune, copilul tau va dormi ziua si te va tine treaza toata noaptea.
De fapt, nu exista nici o dovada stiintifica in sprijinul acestei afirmatii. Si totusi este oarecum corelat cu realitatea, deoarece copilul dezvolta un tipar al somnului inca din timpul vietii intrauterine. La fel ca si nou-nascutul, fatul nu are un program de somn asemanator cu al nostru, adica sa doarma noaptea si sa fie in stare de veghe ziua. Somnul fatului lui este neregulat, doarme cateva ore, sta treaz cateva ore. Asa ca nu s-ar putea spune daca un copil isi continua dupa nastere, obiceiurile din uter, pentru simplul fapt ca nu sa constatat un obicei in ce priveste somnul.
Multi parinti au vazut la ecograf cum fatul isi tine degetul in gurita. Pentru medici, acest fapt nu e de mirare. Suptul este pentru nou-nascut, dar si pentru fat, un reflex natural, o metoda de a se calma, o necesitate. La fel ca dupa nastere si in viata intrauterina, fatul se calmeaza si adoarme sugandu-si degetul. Fatul se poate speria de zgomote, lumini puternice, sperieturi si emotii puternice ale mamei, si sugandu-si degetelul este capabil sa se calmeze singur pana cand adoarme, linistit.