Din primul moment al conceptiei 46 de cromozomii cu peste 30.000 de gene se combina determinand toate caracteristicile fizice ale viitoarei fiinte umane: sex, fizionomie, forma corpului, culoarea ochilor, a parului si a pielii. Chiar mai mult de atat, inteligenta si personalitatea - modul in care tu gandesti si simti - sunt deja plasate in codul genetic si in sufletul care a venit si s-a intrupat odata cu conceptia. In momentul conceperii tale, tu deja existi si esti absolut unic intre toate creatiile lui Dumnezeu.

Ai crescut dintr-o celula care are inmagazinata in ADN-ul ei tot proiectul corpului tau si te transformi incet intr-un om in miniatura ce are deja proiectate toate organele. Restul timpului pe care l-ai petrecut in pantecele mamei tale a fost dedicat rafinamentului, cresterii si exercitiului. In timp ce esti inca in pantecele mamei, incepi sa te misti, sa inghiti si "sa respiri" lichidul amiotic, sa raspunzi la stimuli si sa te pregatesti pentru noua ta viata de afara.

Inima fatului pulseaza

momentul conceptieiDe cand inima incepe sa bata la 18 zile de la conceptie, sangele fatului trece de-a lungul cordonul ombilical, trece prin placenta si se apropie de vasele sanguine materne aflate in uter. De-a curmezisul zidului despartitor are loc schimbul incarcaturilor gazoase: copilul paseaza mamei resturile de dioxid de carbon iar mama ii furnizeaza oxigen si nutrienti. 

Sensibilitatea fatului la atingere

Copilul a devenit sensibil si raspunde la atingere. Toate cele cinci sectiuni importante ale creierului sunt prezente. Functionarea creierului masurata pe baza undelor EEG este inregistrata la 40 de zile de la conceptie, dar el functioneaza deja ce ceva timp in urma. Aici minunatul centru de control trimite mesaje mamei si copilului. Capul ocupa aproape o treime din volumul total al corpului dar va deveni mai proportional cu restul corpului pe masura ce fatul creste. 

Mediul de viata a fatului

Copilul traieste si creste in interiorul unei membrane transparente denumita sac amnionic. Sacul amniotic este umplut cu o solutie sarata care inconjoara celulele corpului. Intr-un proces complex corpul recicleaza lichidul inghitand o parte, alta absorband-o, alta eliminand-o, in acelasi timp producand cea mai mare parte din ea. Embrionul pluteste in fluid fiind protejat de socuri si nefiind nevoit sa se opuna gravitatiei.

 

Fecundarea si dezvoltarea fatului - film video

 Mainile si picioarele fatului

Mainile incep sa se vada de la aproximativ 3 saptamani si degetele de la 6 saptamani. Fatul poate sa-si stranga degetele si-si va deschide gura in raspuns la presiunea aplicata la baza degetului mare. La inceput cand isi atinge gura cu mainile, isi intoarce capul cu gura deschisa, mai tarziu poate sa-si intoarca capul spre maini si sa-si bage degetele in gura pentru a le suge. Unghiile sunt prezente la 7 luni, picioarele se dezvolta ceva mai tarziu decat mainile. La aproximativ 9 saptamani ca raspuns la atingerea talpii piciorului isi va curba degetele sau isi va indoi genuncii ca sa se departeze de obiect, de la 2 luni, amprentele sunt deja intiparite in piele. Copilul incepe sa faca miscari incete, lovituri bruste sau lovituri slabe si ritmate.

 Sunetul si vederea fatului

Copilul este inconjurat de multe sunete, cum ar fi bataile inimii mamei lui, muzica puternica, vocea tatalui si a mamei. Raspunde la sunete in frecvente atat de ridicate sau scazute incat nu pot fi auzite de urechea adulta ceea ce sugereaza ca sunt implicate si alte canale senzoriale altele decat urechea (poate chiar sufletul care este mai sensibil). Reactioneaza la diferite sunete cum ar fi vocea mamei sale si este acordat la ritmul vietii mamei sale - adesea adoarme si se trezeste odata cu ea. Muschii din orbita ochiului sunt prezenti destul de devreme, ochii sai rotindu-se odata cu miscarea pozitiei si in timpul somnului. Lumina de afara trece prin peretele uterin si lichidul amiotic iar activitatea fatului creste ca raspuns la lumina intensa. Genele raman inchise pana in luna a 7-a pentru a proteja ochii. Alternarea intermitenta a luminii linisteste fatul.

Miscarea fatului in uter

Copilul incepe sa faca miscari spontane la aproximativ 7 saptamani dar mama de obicei nu poate simti fatul miscandu-se pana la aproximativ 16 saptamani. La 11 saptamani copilul inghite lichid amniotic si il paseaza inapoi prin urina. De asemenea se pot observa la ecografie expresii faciale complexe si chiar zambete. La 18 saptamani este activ si energic si face numeroase flexari ale muschilor, poate da pumni si lovituri impresionant de puternice.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole