Cum stii care este cel bun regim de slabit pentru tine? Acesta a devenit un subiect foarte frecvent in revistele pentru femei: sa slabesti fara sa durere, sa slabesti in diferite parti ale corpului, la abdomen, la fese sau la picioare, sa slabesti intr-o saptamana, sa slabesti mancand dulciuri. Aproximativ acelasi motto "sa slabesti", retetele minute infloresc pe zi ce trece, promitand eficienta tot mai mare si constrangeri tot mai putine. Dar cum sa gasesti o reteta cu adevarat eficienta?

 Au facut oare nutritia si dietetica un progres real sau toate aceste reclame sunt doar cu scop comercial? Daca retele de astazi nu va mai propun sa mancati sapun sau sa nu beti nici o picatura de apa ca in secolul trecut, este totusi foarte dificil sa alegeti pe cel mai bun dintre toate aceste regimuri. Care sunt eficiente, sau din contra, care sunt periculoase? Sa facem o mica revizuire a unor retete.

Folositi rezervele dupa caz

Greutatea reflecta echilibrul intre aportul alimentar si consumul de energie si aporturile excesive de energie care sunt stocate ca rezerve de grasime. In cazul in care aportul de energie este prea mare, rezervele cresc si astfel ne ingrasam, dar daca reducem aceste contributii, organismul se bazeaza pe rezervele sale si se poate pierde in greutate. Acesta este cel mai simplu principiu, pe care se bazeaza cele mai multe diete.

Preferati glucidele in defavoarea lipidelor

Printre aporturile alimentare energetice, zaharurile - sau glucidele – reprezinta combustibilul energetic cel mai repede utilizat. Grasimile - sau lipidelor - in exces sunt mult mai usor depozitate in tesutul adipos, in timp ce surplusul de energie furnizat de proteine este ars.

Noi trebuie, prin urmare, sa alegem glucidele in defavoarea lipidelor, mai ales ca ele  pastreaza mai bine organele si muschii si favorizeaza o greutate stabila dupa ce slabim. Unele regimuri folosesc  acele principii prin care se selecteaza un anumit produs alimentar sau se sterge  altul. In cele din urma, regimurile folosesc principiile de crononutritie, care iau in considerare bioritmurile nutritionale din timpul zilei.

Grasimile se opun

Dar, ramanand in acelasi timp fixate pe ingestia de alimente, trecem cu vederea adesea de componenta energetica, in timp ce aceasta este, de asemenea, esentiala, deoarece in urma actiunii ei putem obtine rezultate maxime.

In cele din urma pentru o pierdere in greutate de lunga durata, aveti nevoie de timp. Daca slabim prea repede, riscam sa punem la loc toate kilogramele si intr-un timp scurt, si mai ales vom avea probleme cand vom vrea sa le dam din nou jos: corpul va pastra in memorie perioadele importande de restrictie si isi va face rezerve pentru a face fata acestui proces. Este un fel de rezistenta la regimurile care se instaleaza si pierderea in greutate devine tot mai dificila.

Deci, pentru a reusi in stabilizarea greutatii, cel mai bine este sa slabiti progresiv in timp ce adoptati un stil de viata durabil: alimentatie echilibrata si exercitii fizice.

Principalele tipuri de regimuri (principii si critici):

Regim bogat in calorii asociat

Principiu: reduce aportul de energie, in special grasimile, mentinand in acelasi timp o mare varietate alimentara. In conformitate cu obiectivul aportului caloric stabilit, este mai mult sau mai putin strict in alegerea de alimente, dar se supune intotdeauna acelorasi reguli.

Critica: este eficient, dar necesita disciplina. In cazul in care obiectivul dvs. de pierdere in greutate este important, este mai bine sa cereti ajutorul unui dietetician sau unui medic, care, in plus fata de prescriptie medicala a regimului, va poate oferi un suport psihologic esential in aceasta perioada.

Regimul Weight Watchers

Principiu: In acest regim, "nimic nu este interzis, totul este limitat." Hrana este variata si echilibrata, dar grasimile sunt limitate. Alimentele sunt impartite in trei grupe in functie de continutul lor de lipide:

  • Grupa verde de fructe si legume consumate in fiecare zi dupa bunul plac,
  • Grupa portocaliu de carne, peste, produse lactate, branzeturi, paine, cereale, leguminoase si amidon consumate in fiecare zi, in jur de 10 portii pe zi bine determinate.
  • Grupa rosie de alimente placute (ciocolata, produse de patiserie, carne, vin), al carui consum moderat este o data pe saptamana.

Planul de monitorizare a regimului implica apartenenta la o asociatie care stabileste retetele si planurile alimentare pentru a doua zi sau pentru saptamana urmatoare. Ea se bazeaza pe sprijinul de auto-ajutor al grupului format din membri, sub forma de intalniri saptamanale cu o conducatoare (puteti face acest lucru impreuna cu 3-4 prietene, va intalniti duminica si stabiliti meniul pentru urmatoarea saptamana). In timpul acestor intalniri se cantaresc membrii, discuta despre evolutia greutatii lor de la ultima sedinta, si se discuta despre preocuparile legate de regim. Participantii se pot identifica cu succesul sau dificultatile altor membri, lucru care le sustine motivatia.

Critica: acest sistem functioneaza bine, dar necesita aderare la spiritul de grup si acceptare a monitorizarii, lucru care nu este acceptat de oricine.

Totusi, unele centre, de asemenea, permit monitorizarea prin corespondenta sau printr-un interviu personal.

Regimurile excluderilor

Acestea sunt regimuri care exclud sau reduc foarte mult consumul de alimente bogate in energie cum ar fi una sau mai multe zaharuri sau amidon, legume uscate, fructe, cereale ori produse lactate. Problema este ca aceste alimente, in plus fata de calorii, furnizeaza si substante nutritive esentiale.

Aceste regimuri de multe ori duc la pierderea rapida a kilogramelor la inceput, dar va expun la carente de vitamine, minerale sau proteine, mai mult sau mai putin pronuntate. Acest dezechilibru si monotonie a alimentatiei aproape intotdeauna duc la abandonare a regimului, insotite de o rapida crestere in greutate. Dieta grapefruit-ananas este un exemplu extrem, deoarece nu ofera aproape nici o proteina si, astfel, duce la o slabire musculara, care poate fi foarte periculoasa.

1. Regimul Mayo

Principiu: regim cu continut scazut de calorii care exclude dulciurile, amidonul, produsele lactate si grasimile. Painea, cerealele si fructele sunt limitate. Trei mese pe zi, alimente pe baza de proteine si legume. Ouale sunt de preferat (pana la 6 pe zi), carne si peste. Ceaiul si cafeaua sunt incurajate.

Critica: carente de diferite vitamine si calciu. Acesta nu este recomandat  femeilor gravide. Nu este recomandat pentru bolnavii de inima sau persoanele in varsta.

2. Dieta Atkins

cea mai buna dieta atkinsPrincipiu: regim cu continut ridicat de grasimi si de proteine, dieta atkins exclude cerealele, amidonul, fructele, dulciurile, produsele lactate cu exceptia branzei. In schimb, consumul de grasimi din carne, peste, oua, animale si vegetale, legume este nelimitat.

Critica: deficit de mai multi nutrienti. Recomandat pentru toate persoanele.

3. Regimul Hollywood

Principiu: consumul exclusiv de fructe si legume pana la satietate, dar alte alimente sunt foarte limitate

Referent: pot sa apara anumite tulburari ale aparatului digestiv

4. Regimul  ananas-grapefruit

Principiu: consumul exclusiv de ananas si grapefruit

Referent: apar multe carente si nu este recomandata pentru nimeni.

Regimuri disociate

Dietele disociate va permit sa mancati aproape orice doriti, dar nu in acelasi timp. Ele recomanda sa nu consume produsele alimentare care necesita secretiile digestive diferite, sau au ca scop, o satietate rapida a apetitului cu consum exclusiv de un aliment.

Unele sunt eficiente pe termen scurt si au risc scazut nutritional, dar revenirea la un regim normal, duce la pierderea rapida a beneficiului. Astfel, este dificil sa le mentineti timp indelungat pentru ca nu prea sunt compatibile cu o viata sociala normala, si acestea sunt contrare principiilor de echilibru nutritional, singurul care poate oferi garantia unei pierderi in greutate durabile.

1. Regimul Antoine

Principiu: saturarea rapida a apetitului cu consum exclusiv de un singur tip de alimente pe zi (luni: peste, marti: legume, miercuri: lactate, joi: fructe, vineri: oua, sambata: carne, etc) pentru o saptamana. O dieta echilibrata se face pe o saptamana in loc de o zi. Regimul se tine o saptamna pe luna asa la trei saptamani.

Critica: in timpul tratamentului, exista riscul de oboseala si de tulburari digestive si psihologice, dar si recapatare a  greutatii dupa tratament. Poate provoca si carente.

2. Regimul Shelton

cel  mai bun regim de slabirePrincipiu: acest regim raspunde la o clasificare a alimentelor personale ale doritorului, care distinge, de exemplu, un grup de fructe acide, grupul de pepeni, etc. Unele combinatii sunt interzise in timpul aceleasi mese: acid - amidon, acizi - proteine, glucide - amidon, grasimi - proteine, zahar - proteine. Laptele ar trebui sa fie intotdeauna administrat singur, la fel si fructele. Unele mese sunt in intregime proteice, altele ofera numai fructe, sau amidon.

Critica: nu este recomandat, deoarece aceasta poate provoca carente. Mai mult, este prea complicat pentru a fi efectiv pus in aplicare sau atunci cand se aplica intr-un mod foarte simplificat, acesta se reduce la un regim scazut in calorii clasic.

3. Regimul Montignac

Principiu: numai glucidele "lente", bogate in fibre sunt permise. Glucidele si lipidele, nu ar trebui sa fie asociate, fructele se consuma exclusiv intre mese.

Critica: nici un risc de carente, deoarece poti manca aproape orice, dar nu toate asociatiile de glucide - lipide (cartofii prajiti sunt cel mai bun exemplu!). Acest regim poate fi tinut atat de femei cat si de catre barbati, deoarece acestia pot participa la pranzuri de afaceri, fara sa renunte la dieta. Intr-adevar, nu este necesar sa se pregateasca feluri de mancare speciale, dar trebuie sa se urmeze o selectie alimentara stricta. Se poate consuma, de exemplu, branza, fara paine, carne in sos, dar fara cartofi care sa o insoteasca, etc. Este destul de eficient, cu conditia ca acesta sa fie tinut pe termen lung, pentru ca o revenire la modelele alimentare traditionale sa nu puna in pericol kilogramele pierdute.

4. Regimul proteic

Principiu: aportul de proteine alimentare este de numai 50 pana la 100 g de proteine pe zi (adica 200 la 400 de Kcal) sub forma de pulbere sau bauturi dietetice, cu apa si vointa si, uneori, cu suplimente de vitamine.

Critica: Desi foarte scazut in calorii, acest regim este suportabil la inceput, deoarece proteinele au un efect anorectic. Dar, este incompatibila cu orice activitate si poate cauza probleme grave metabolice. Aceasta ar trebui sa fie efectuata numai pe baza de prescriptie medicala si sa se urmeze strict.

Atentie, acest regim este un lucru obisnuit si este popular in special in randul femeilor tinere, dar exista rapoarte a numeroase accidente.

5. Regimul unui singur fel de mancare

Principil: el consta intr-o masa pe zi, plus cafeaua de dimineata cu zahar, care este inca permisa.

Critica: atunci cand va este foarte foame, o masa poate aduce la fel de multe calorii ca doua sau trei. In plus, vom stoca mai putine grasimi atunci cand aporturile alimentare sunt impartite. In cele din urma, acest regim creste riscul de tulburari metabolice, inclusiv hipoglicemie

6. Regim bazat pe inlocuiri ale meselor

Principiu: se inlocuiesc una sau doua mese printr-un preparat scazut in calorii, astfel incat sa nu se depaseasca 1000 kcal pe zi, in total. Acestea sunt de cele mai multe ori cu aroma de praf de vanilie sau ciocolata, se amesteca cu lapte degresat, sau budinca.

Critica: Aceste preparate sunt, in general, bine echilibrate nutritional, cu conditia ca cel putin o masa pe zi sa fie intreaga. Dar aceste preparate sunt monotone in gust si prezentare. O dieta de 1000 kcal pe zi nu poate fi prelungita mai mult de doua saptamani, si ar trebui sa fie retrasa treptat, in cazul in care nu se recastiga imediat kilogramele pierdute.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole