Pentru o femeie, atat sarcina cat si nasterea implica schimbari drastice ale corpului. Unele mame iau pana la 20-25 de kilograme in timpul sarcinii, unele mai putin; problema nu e neaparat faptul ca in timpul sarcinii sunt acumulate kilograme in plus, ci faptul ca dupa sarcina, o mare parte dintre kilograme raman. Cum perioada de dupa nastere este deosebit de sensibila, mai ales pentru ca exista un risc crescut de depresie post partum, dar si de constientizarea propriului trup, unele mamici au tendinta sa se arunce in bratele unor diete imediat dupa nastere.

Dupa cum orice dietetician sau medic specialist va poate spune, pe timpul lactatiei nu ar trebui sa se apeleze la diete drastice. Alimentatia poate fi adaptata, insa inceperea unei diete hipocalorice nu ar trebui sa inceapa decat dupa mamele decid sa nu isi mai alapteze bebelusii. De asemenea, in afara de vitamine si minerale, nu ar trebui consumata nicio substanta care, teoretic, ajuta la slabit, intrucat poate modifica componenta laptelui si afecta direct dezvoltarea bebelusului.

Perioada de lactatie poate dura de la o luna la un an sau chiar si mai bine, cu toate ca putine dintre mamici mai pot alapta mai mult de cateva luni.

cura de slabire dupa nastereInceperea unei diete hipocalorice dupa lactatie trebuie facuta treptat. In principiu, in prima faza se recomanda modificarea dietei astfel incat metabolismul lipidic sa isi revina la viteza normala, urmand ca ulterior sa se poate ajunge chiar si la inceperea unor diete mai drastice precum dieta Dukan. Cert este ca sanatatea fizica si psihica a mamei si a bebelusului primeaza in fata aspectului fizic (care oricum poate fi modificat ulterior in functie de bunul plac), motiv pentru care se recomanda moderatie si alimentatie bogata in proteine, minerale, fructe etc.

Trebuie luat in considerare si faptul ca in primele luni de viata copilul ii poate seca de energie pe ambii parinti. O dieta hipocalorica poate accentua disconfortul psihic, poate creste stresul si implicit creste riscul unor probleme de sanatate pe termen lung, motiv pentru care cura de slabire de dupa nastere trebuie pornita incet. Pe masura ce se dezvolta un program care sa fie cat de cat confortabil, se poate incepe si o dieta mai drastica, insa doar dupa terminarea perioadei de alaptare.

Comenteaza pe forum

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole