Incercarea unor noi diete a devenit o practica frecventa a omului modern. Insa noi nu vrem numai sa scapam de kilogramele in plus, ci ne dorim sa ne mai vindecam si de artrita, diabet sau chiar de cancer, ori daca e posibil sa incetinim pana si imbatranirea. Cu cat se spune ca o cura ar aduce mai multe avantaje pentru sanatatea noastra, cu atat mai doritori suntem sa o incercam, chiar daca in realitate lucrurile pot sta putin diferit. Iar dieta alcalina este fara indoiala o favorita a site-urilor dedicate curelor de slabire.

Robert Young, (autor de carti de nutritie si medicina alternativa) promoveaza dieta alcalina ca fiind un mod de viata sanatos, ce creste logevitatea. In cartea “The pH Miracle” ("Miracolul pH" si poate fi cumparata de aici), dr. Young afirma ca pH-ul organismului uman poate face diferenta intre imbolnavire sau vindecare, iar mentinerea acestuia la un nivel cat mai alcalin ne mentinem sanatatatea (Aceasta dieta mai este cunoscuta si sub numele de Dieta Young). Acest echilibru acid-alcalin se poate mentine cu ajutorul unei diete alimentare in care se elimina cat mai mult posibil alimentele acive si limitarea expunerii la stres si factori poluanti. Un astfel de stil de viata ar duce la echilibrarea organismului, la pierderea kilogramelor in plus si la vindecarea altor boli legate de aciditate.

Acid sau alcalin

Inainte de a intra in detaliile ce privesc dieta alcalina ar trebui sa evidentiem cateva aspecte mai degraba stiintifice legate de modul in care organismul nostru poate fi influentat de aciditate sau alcalinitate. Doua notiuni care se masoara prin prisma pH-ului. Un pH de valoare 0 inseamna aciditate maxima in timp ce unul de valoare 14 echivaleaza cu alcalinitate maxima. Si evident, un 7 este valoarea de mijloc ce semnifica un pH netru. Totusi in medicina se stie ca sangele trebuie sa fie mereu putin alcalin, undeva in jurul valori de 7,35-7,45 pe scara pH. Si ca lucrurile sa fie chiar mai interesante, valoarea pH-ului difera destul de mult de la un sistem la altul si de la un organ la altul.

Insa teoria din spatele dietei alcaline este ca in cazul consumului unor anumite tipuri de alimente, organismul este ajutat sa isi mentina un nivel ideal al pH-ului, imbunatatind astfel echilibrul organismului. Dar partea interesanta este ca acesta oricum isi autoregleaza nivelul alcalinitatii indiferent de dieta. Daca introducem prea multe alimente acide, organismul va depozita surplusul de aciditate sub forma de reziduuri acide in tesutul adipos, si cu cat cantitatea de reziduuri acide este mai mare cu atat va "construi" mai mult tesut adipos, si astfel ne ingrasam. Deci... pentru a scapa de tesutul adipos este necesar sa ajutam organismul sa elimine reziduurile acide, oferind-ui alimente bazice ( alimente alcaline)

Ce contine dieta alcalina?

dieta alcalinaCa multe alte diete de slabire moderne si cea alcalina are la baza o dieta vegetariana. In plus, pe langa legume proaspete si niste fructe la fel de proaspecte, dieta alcalina mai promoveaza si alimentele derivate din soia, nuci, cereale si legume. Dar in egala masura, lista de mancaruri exclude cu desavarsire alimentele acide cum ar fi carnea de porc, vita, pui sau peste, lactatele, alimentele procesate, zaharul si faina albe dar si cofeina. Deci vorbim e un stil de mancat sanatos chiar daca organismul isi regleaza si singur pH-ul.

Alimente cu alcalinitate mare: praf de copt, cartofi dulci, lamaie, seminte de dovleac, ceapa, zmeura, pepene rosu, nectarine, curmale japoneze, ananas.

Alimente cu alcalinitate medie: caise, grapefruit, pepene galben, castane, mango, pastarnac, usturoi, morcovi, anidve, broccoli,  patrunjel.

Alimente cu alcalinitate mica: ceai verde, ulei de susan, migdale, avocado, mere, cirese, piersici, papaya, cartofi, gogosari, ciuperci, varza de Bruxelles, conopida, vinete, dovleac.

Alimente cu alcalinitate foarte mica: ceai de ghimbir, coriandru, oua de rata, orz salbatic, telina, castravete, salata verde, afine, struguri, portocale, banana, capsuni.

Este de preferat ca in dieta alcalina sa se consume apa alcalina, aceasta poate fi o apa minerala plata sau o apa alcalina obtinuta cu un ionizator de apa.

Posibile beneficii ale dietei alcaline

Dietele care se axeaza in special pe proteinele provenite din produse de origine animala au tendinta sa scada pH-ul urinei (creste aciditatea) si sa creasca riscul de aparitie a pietrelor la rinichi. Deci consumul de legume si fructe promovat de dieta alcalina poate creste pH-ul din urina si evident reduce riscul de afectare a rinichilor.

De asemenea, unele cercetari au evidentiat o oarecare legatura intre folosirea dietei alcaline si incetinirea pierderilor osoase si musculare, dublate de o ridicare a cantitatilor de hormon de crestere si care impreuna scad radica riscul de aparitie a unor boli cronice iar pentru unii indivizi pot usura durerile de spate.

Dar cea mai interesanta descoperire. este ca la consumatorii de alimente vegetariene, scade foarte mult riscul de aparitie al cancerului, in special a celui de colon. Dar, trebuie tinut cont aici si de faptul ca vegetarienii sunt in general inclinati spre a avea mai multe obiceiuri sanatoase precum exercitiile fizice si abstinenta de la tutun si alcool deci poate fi dificil de confirmat ca scaderea riscului de cancer este asociata cu o dieta alcalina.

Si riscurile asociate

O asfel de dieta nu poate schimba in mod semnificativ pH-ul sangelui (acesta se autoregleaza si este constant la un om sanatos), o valoare neregulata a acestuia se poate constitui intr-un semn care sa indice o problema mai mare - posibil insuficienta renala - si nu este o chestiune de natura dietara. De asemenea, oamenii care sufera de probleme majore de sanatate, cum ar fi diabetul, nu ar trebui sa abuzeze de aceasta dieta alcalina fara o supraveghere medicala regulata. Asta pentru ca daca nivelul de zahar din sangele individului nu este bine monitorizat - mai ales pentru bolnavii de diabet de tipul 1 sau 2 unde se foloseste insulina - poate aparea riscul unei situatii in care nivelul glucozei din sange sa scada sub nielul normal.

Carti despre dieta alcalina (dieta Young)

  • Dieta Young. Miracolul pH pentru o sanatate perfecta - poate fi cumparata de aici.
  • Sa Slabim Cu Dieta Young - Miracolul Ph Pentru Echilibrarea Chimiei Corporale Si Atingerea Greutatii - poate fi cumparata de aici.
  • Formula sanatatii perfecte. Dieta alcalina - Theodore A. Baroody - poate fi cumparata de aici.
  • Dieta Young pentru bolnavii de diabet - poate fi cumparata de aici.

sursa foto: efemina.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole