Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Friptura in sos, ochiuri cu sunca, omlete cu branza cheddar, supa crema de avocado facuta cu frisca adevarata si multe alte bunatati pe care orice dieta obisnuita le-ar trata drept aberatii ale unor oameni ce nu doresc sa slabeasca. Insa atunci cand vine vorba de dieta Atkins, ele nu numai ca sunt permise dar au fost chiar incluse in alimentatia zilnica. Cum se poate asa ceva?

Dieta Atkins, revolutia slabitului

Interesant la dieta Atkins este ca pe langa promisiunea pierderii in greutate fara a suferi de foame, ea mai ofera - in teorie - si alte beneficii cum ar fi o inima mai sanatoasa sau o memorie imbunatatita. Totul pornind de la teoria ca oamenii supraponderali consuma mult prea multi carbohidrati. Ori corpul uman, desi transforma in energie atat grasimea cat si carbohidratii, ultimii sunt arsi in prima faza iar grasimea doar daca este neaparat nevoie de ea. Asa se face ca Dr. Atkins a ajuns la concluzia ca o alimentatie sanatoasa dar saraca in carbohidrati poate duce la arderea naturala a depozitelor de grasimi.

La baza dietei Atkins sta ketoza, un proces prin care organismul isi arde propriile grasimi pentru a le transforma in energie. In general, grasimea despre care vorbim este extrasa din alimente si depozitata in organism pentru a fi folosita la nevoie. Dar aici intervine problema hranei pe care o consumam zi de zi si care este din ce in ce mai bogata atat in grasimi cat si in carbohidrati. Deci in loc sa mancam pentru a avea energie, depozitam grasimea pe coapse, abdomen sau solduri intr-un mod cat se poate de inestetic.

Spre deosebire de alte diete care reduc cantitatea totala de calorii consumate, solutia Atkins se concentreaza nu pe cantitate ci pe calitate, scazand nivelul total de carbohidrati si silind organismul sa intre in starea de ketoza. Insa aceasta stare mai are si un efect secundar foarte interesant: scaderea senzatiei de foame.

Chimia unui organism nesanatos

Una dintre cele mai bogate surse de carbohidrati este zaharul. Astfel, acesta este rapid absorbit in sange iar pentru a limita nivelul acestuia, organismul secreta insulina. Ea, la randu-i impune ca zaharul in exces sa fie stocat in ficat si muschi sub forma de glicogen, insa aceste zone de depozitare sunt rapid umplute. Astfel ca mai departe, insulina este obligata sa converteasca zaharul in grasime, deci tocmai "chestia" de care incercam cu disperare sa scapam.

Conform teoriei Atkins, o asemenea stare de fapt desfasurata pe o perioada mare de timp poate induce o imunizare a organismului la insulina ceea ce produce aparitia bolii diabetice. Insa intrarea intr-o stare de ketoza poate ajuta in timp la readucerea corpului pe un fagas normal din punct de vedere metabolic.

Cum functioneaza dieta Atkins?

dieta atkinsPentru cei mai multi indivizi, consumul de carbohidrati in dieta Atkins nu trebuie sa fie mai mare de 40 de grame pe zi. Si desi exercitiile fizice nu sunt neaparat necesare, teoria din spatele dietei Atkins sugereaza ca pentru anumiti indivizi acestea sunt necesare pentru activarea ketozei. Iar ca fapt demn de remarcat, dieta trebuie dublata de o cura de vitamine in conditiile in care unele alimente vor fi limitata pentru o perioada.

In prima faza, alimentatia va fi compusa numai din hrana bogata in proteine si grasimi: carne rosie, peste, fructe de mare, lactate, maioneza, ulei de masline, etc. Pe de alta parte insa, carbohidratii vor fi limitati la maxim, adica fara fructe si cu doar cateva zeci de grame de salate sau legume gatite pe zi.

Pentru primele doua saptamani nu vor exista exceptii de la aceste reguli pentru a permite activarea ketozei. Mai tarziu totusi, cantitatea de carbohidrati va putea fi crescuta sub forma unor alimente bogate in fibre insa zaharul rafinat, laptele, orezul alb, painea, cartofii sau pastele bogate in faina vor deveni placeri aproape interzise pe parcursul intregii vieti.

Ce spun expertii

Multi specialisti nu au inca un punct de vedere oficial legat de aceasta dieta in conditiile in care ea forteaza organismul intr-un mod oarecum extrem si complet diferit de orice alta dieta de pe piata. In plus, beneficiile colaterale promovate ca valori ale dietei Atkins, cum ar fi prevenirea infarcturilor miocardice sau a cancerului nu au fost demonstrate stiintific.

Nu in ultimul rand, creierul are nevoie de glucoza pentru o functionare optima iar descompunerea grasimii si a proteinelor pentru a obtine glucoza necesita foarte mult timp, motiv pentru care carbohidratii raman o sursa mult mai viabila in producerea de glucoza.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole