Cresterea cantitarii de fier in dieta zilnica a unei gravide
De ce avem nevoie de Fier? Fierul este un mineral cu un rol foarte important la...
Daca multi alti dieteticieni cred cu tarie in programe calculate si in mese puternic controlate, iata ca exista si experti care pun un mai mare accent pe intelegerea propriilor noastre instincte alimentare - 5 la numar - care ne dicteaza ce, cand si cat mancam. Este o strategie care, conform creatoarei sale, Dr. Susan Roberts, poate duce la pierderea a peste 5 kilograme in 8 saptamani.
Cu siguranta valoarea asta nu este impresionanta daca e sa luam in considerare dietele minune din ziua de azi, insa pierderea in greutate trebuie sa fie mereu una lenta si constanta, altfel apare efectul de yo-yo in care organismul va incerca sa suplineasca nutrientii lipsa prin revenirea la greutatea initiala sau peste odata cu incetarea dietei.
Dieta instinctuala alege astfel sa se concentreze mai degraba pe problemele care ii corup pe cei aflati la cura de slabire: foamea, poftele si sentimentul ca sunt lipsiti de atat de multe bunatati. Si printr-un minim de schimbari, si dumneavoastra puteti sa va reduceti aceste stari pana la a le face sa dispara fara nici un fel de stres.
Publicata initial sub forma unui volum bine documentat, dieta dr. Susan Roberts este impartita pe trei stagii bine definite:
Primul stagiu dureaza doua saptamani si prin introducerea unor alimente satioase in alimentatie, pregateste organismul pentru inceperea dietei.
Stagiul doi dureaza sase saptamani si permite consumul unei varietati destul de mare de alimente, oferind insa si un timp generos pentru a invatat un set corect de obiceiuri alimentare.
Stagiul trei - ultimul - este dedicat aproape in exclusivitate unui program de educare care va va permite sa ramaneti mereu suple.
Planificarea meniului cuprinde un numar de calorii in functie de greutatea subiectului. Astfel, o dieta cu 1200 de calorii este planificata pentru persoanele sub 72 de kg, 1600 de calorii pentru subiectii intre 72 si 90 de kg si 1800 de calorii zilnic pentru cei ce sar de 90 de kg. Astfel, desi diferenta dintre consumul caloric de baza si cel initiat odata cu inceperea programului nu este mare, ea reuseste sa produca o diferenta considerabila in decursul timpului.
In cartea intitulata "Dieta bazata pe instinct", Dr. Susan Roberts ofera peste 100 de retete, fiecare dintre ele fiind completate cu numeroase informatii referitoare la proprietatile nutritive ale ingredientelor. Si toate contin elemente care ajuta la anularea senzatiei de foame cum ar fi alimentele bogate in fibre dar cu un index glicemic cat mai mic.
Insa pentru a completa lipsa unor elemente esentiale din dieta, cei ce recurg la acest mod de a slabi trebuie sa ia zilnic suplimente alimentare care sa contina multivitamine, calciu si ulei de peste.
Prima etapa ce se intinde pe doua saptamani, ofera meniul pe trei zile care va fi repetat de patru ori. Aceasta varietate redusa de alimente este gandita pentru a suprima cat mai mult din senzatia de foame resimtita de cei ce urmeaza dieta instinctuala.
O zi din stagiul 1 poate contine:
- 1/4 ceasca de cereale bogate in fibre cu 3 lingurite de granola si o jumatate de ceasca de lapte degresat;
- 1/2 ceasca de capsune taiate;
- cafea sau ceai
- 1 mar
- 1 lingura de alune
- apa sau alta bautura fara calorii
- 1 ceasca de supa de rosii
- 1 sandwich cu sunca si branza fara grasimi cu paine fara carbohidrati
- un sfert de grapefruit rece
- apa sau alta bautura fara calorii
- o bautura dietetica cu ciocolata (rece/calda)
- o portie de friptura fara grasime
- 1 ceasca de brocolli inabusit in abur
- salata
- 1 para cu o lingura de sos de caramel.
In decursul primului stagiu nu sunt permite alcoolul sau carbohidratii rafinati dar acestea se pot intalni in al doilea stagiu in cadrul "tratatiilor" de 100 de calorii ce sunt permise.
Stagiul 2 este similar cu primul stagiu din punct de vedere al caloriilor dar exista totusi o varietate mai mare de alimente permise, acele 100 de calorii permise si un meniu pe 7 zile cu mai multe optiuni de combinare a alimentelor ce ofera o flexibilitate sporita.
Stagiul 3 este diferit de primele doua si reprezinta un plan de intretinere menit sa impiedice organismul sa mai puna inapoi kilogramele pierdute in primele opt saptamani. In aceasta etapa cu rol de invatare veti descoperi cum sa va planificati meniul si cum sa va calculati necesarul de calorii. De asemenea, incepand cu al treilea stagiu se recomanda si efectuarea a 15-30 de minute de exercitii zilnice de mentinere.
Modul in care este conceputa dieta bazata pe instinct demonstreaza ca slabitul nu trebuie sa fie neaparat un chin. Dimpotriva, chiar daca numeroase diete pot produse pierderea de kilograme mult visata, cea instinctuala este conceputa in asa fel incat sa se integreze intr-un program natural prin care corpul sa se autoechilibreze la o greutate mai mica, ramand in perimetrul ei fara pericolul de aparitie al efectului de yo-yo.
Dieta instinctuala are la baza urmatoarele cinci instincte alimentare cu care ne confruntam cu totii:
1. Foamea - nevoia de a ne simti satuli;
2. Disponibilitatea - instinctul de a consuma pentru ca mancarea este mereu la dispozitia noastra;
3. Densitatea calorica - placerea de a consuma alimente gustoase dar bogate in calorii;
4. Familiaritatea - dorinta de a consuma alimente pe care le cunoastem;
5. Varietatea - tendinta de a manca mai mult cand avem mai multe optiuni la dispozitie.
Toate aceste elemente luate la un loc sunt vinovate pentru cresterea in greutate dar si pentru faptul ca va simtiti mai lipsiti de energie si mai obositi ca oricand. Insa o dieta, oricat de eficienta ar fi ea, nu poate oferi rezultate palpabile fara un minim de miscare care sa arda caloriile in exces si va ofere o dinamica mult mai buna.
Dar Dieta bazata pe instinct ofera un punct de plecare, valabil din punct de vedere medical si stiintific, ce va poate ajuta sa porniti lupta cu kilogramele intr-un mod lent, calculat si controlat. Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.