Ce facem de dragul siluetei?
Intr-o lume in care aspectul fizic este ridicat la rang de virtute, statut social...
Acestea sunt intrebari vehiculate foarte mult pe internet in ultimii ani, caci interesul pentru healthy living a crescut mult, la fel si numarul celor ce adopta diverse tipuri de regimuri.
Inainte de toate putin background. Motivul pentru care interesul pentru regimuri alimentare bazate in mare parte pe plante a crescut este ca s-a demonstrat ca un consum scazut de carne si produse animale e asociat cu riscuri cardiovasculare mai scazute cat si mortalitate generala mai mica.
Fara macar a mai intra in detalii se poate spune franc si fara echivoc: un regim preponderent vegetarian este considerat cea mai sanatoasa alimentatie. Cardiologii iubesc alimentatia mediteraneeana pentru echilibrul perfect intre elementele ce constituie o masa!
Intrebarea de pe buzele tuturor este, evident: este regimul vegan/raw vegan sanatos? Raspunsul este urmatorul: NUMAI si NUMAI daca e condus in mod corect. Avantajul unui astfel de regim este scaderea la zero a aportului de grasimi animale, deci o reducere masiva a riscurilor asociate hipercolesterolemiei, a diabetului, a obezitatii. Dar este nu un regim, ci un stil de viata. Trebuie sa cunosti componentele plantelor, care sunt sursele de vitamine, ce suplimente trebuie sa iei. Veganii sunt la risc pentru cateva deficiente: Vitamina B12 in primul rand, gasita in cantitati neglijabile in alimentele vegetale de zi cu zi, fier usor absorbabil, calciu/vitamina D, acizi grasi esentiali omega 3 si aminoacizi esentiali.
Toate aceste aspecte necesita ca fiecare masa pe zi sa fie planificata cu grija. Nu exista "pun ce apuc pe masa" pentru raw vegani, nu exista "mananc ce am pofta". Exista "azi trebuie sa mananc ceva bogat in fier" sau "azi trebuie sa iau suplimentul de vitamine". Acest aspect poate genera anxietate, sentimente de vina si nu in ultimul rand, mai ales in Romania, destule cheltuieli.
Motivul pentru care subliniem dezavantajele unui regim vegan (sau mai restrictiv raw-vegan) este ca pornind de la un regim mediteraneean (cel mai permisiv regim sanatos) pana la raw-vegan (cel mai restrictiv) si atasand de fiecare beneficiile asupra sanatatii se observa ca acestea sunt din ce in ce mai putin crescute pe masura ce se ajunge la raw-veganism. Cu alte cuvinte: merita cu adevarat efortul? Parerea noastra personala e ca nu. E o situatie clasica de diminishing returns (beneficii mici la efort mare).
Recomandarea actuala este indepartarea de termeni ca vegan sau vegetarian si orientarea catre diete personalizate, sanatoase, echilibrate. Alimentatia nu este o religie, nu trebuie sa devina o nevroza. Nu te poti considera "sanatos" daca mananci numai legume crude si noaptea tanjesti dupa un ou fiert. Sau daca iti urasti sotul pentru ca mananca o bucata de carne. Ai da confortul psihic pe o dieta-religie? Noi nu.
Deci pana la urma ce inseamna sa mananci sanatos? Sa mananci mai multe legume decat produse din carne. Sa mananci fructe. Sa eviti produsele procesate. Sa mananci peste. Sa gatesti, nu sa cumperi gata gatit. Sa te abtii de la excese. Sa inveti ce contin alimentele. Sa mananci divers. Sa descoperi ceva nou in fiecare zi. Sa aloci mai putine mese carnii. Sa mergi la un nutritionist daca nu stii ce sa faci. Sa nu iti iei regimurile din bloguri. Sa iti mai faci si o placere din cand in cand. Sa bei un pahar de vin rosu cateodata. Sa faci si niste sport nu strica.
Echilibrul este regele sanatatii. Nu extremele, in nicio directie!
Text preluat de pe pagina FB Stop Olivia Steer; 2015