Aceasta este una dintre acele diete ce se concentreaza pe educatia alimentara: sa mananci ce trebuie atunci cand trebuie. Insa nu a fost mereu asa.

In original, Dieta Beverly Hills incepea cu un proces restrictiv ce se intindea pe 42 de zile si care trebuia sa reprezinte faza initiala, asemenea unui soc indus organismului pentru a limita consumul alimentar. Acum insa, noua dieta a uitat complet de aceste restrictii si porneste de la un set de standarde necesare unei alimentatii echilibrate.

Astfel, din punctul de vedere al lui Judy Mazel, autoarea acestei diete, problemele omenirii au inceput in momentul in care ne-am invatat sa mancam de 3 ori pe zi, combinand carbohidratii cu proteinele, fructele si alte elemente ce nu au ce cauta impreuna. Ori asta inseamna ca conform teoriei Beverly Hills, nu "ce" sau "cat" mancam este problema ci "cand" in combinatie cu "ce", doua elemente pe care autoarea acestui plan alimentar le considera o adevarata amenintare pentru silueta noastra. 

Ce poti manca in noua dieta Beverly Hills?

Ca baza acestui sistem alimentar, proteinele trebuie mereu sa fie consumate in combinate doar cu proteinele, carbohidratii doar cu alti carbohidrati iar fructele trebuie servite separat.

Ziua poate incepe cu oricare dintre multele fructe enzimatice cum ar fi ananasul, capsunile, strugurii sau pepenele. Puteti consuma cat de multe asemenea fructe vreti. Dar daca aveti mai multe tipuri in meniu, asteptati macar 10 minute intre ele pentru a nu le combina pe de-a intregul.

De asemenea, lasati sa treaca macar doua ore intre momentul in care ati consumat fructe si cel in care treceti la o masa cu carbohidrati, grasimi ori proteine. Iar odata ce ati trecut la acest grup alimentar, fructele vor fi interzise pe tot parcursul zilei.

De asemenea, daca ati trecut la carbohidrati, nici o problema, mancati cat vreti dar aveti grija. Chiar si cea mai mica urma de proteine in alimentatie va va obliga ca pana la finele zilei sa nu mai consumati decat proteine.

In plus, la nivelul bauturilor, Mazel sustine ca sucurile de fructe se consuma in mod logic alaturi de restul fructelor, bauturile alcoolice isi au locul alaturi de grupul carbohidratilor iar sampania este neutra si poate fi bauta oricand.

Nu in ultimul rand, noua dieta Beverly Hills permite si o singura masa pe zi unde proteinele si carbohidratii pot fi combinate. De ce nu, se pot servi burgeri cu cartofi prajiti sau creveti cu orez. Totusi dincolo de aceasta, restul zilei vor fi servite doar alimente bogate in proteine. 

Cum functioneaza noua dieta Beverly Hills?

dieta Beverly HillsDaca ar fi sa luam in considerare cum functioneaza noua dieta Beverly Hills, prima concluzie ar fi ca mancarea in sine nu cauzeaza ingrasarea ci digestia ineficienta. Mazel sustine ca atunci cand combini numeroase grupe de alimente, ajungi sa produci confuzia enzimelor iar asta duce la o crestere in greutate.

Autoarea acestei diete mai sustine si ca:

- fructele in esenta se auto digera pentru ca enzimele incep sa le converteasca in nutrienti chiar din intestinul subtire, la circa 15 minute dupa ingestie;

- carbohidratii pot lua pana la trei ore sa se digere, un proces care incepe in gura cu saliva. Asa ca sfatul lui Mazel e unul simplu: mestecati, mestecati, mestecati;

- proteinele sunt cele mai greu de digerat, durand si pana la 10 ore sa fie complet absorbite iar in acest proces acidul gastric este esential.

In acest context, ineficienta digestiva intervine atunci cand in tractul gastric un aliment mai usor digerabil precum un cartof, este blocat in spatele unuia mai lent cum ar fi o bucata de friptura. Astfel, in timp ce corpul lucreaza la digerarea proteinelor cu ajutorul acizilor gastrici, el neutralizeaza si enzimele din saliva care ar trebui sa digere carbohidratii iar astfel, mancarea slab digerata duce la ingrasare.

In alta ordine de idei, autoarea subliniaza si faptul ca acest gen de dieta nu implica si un "meniu" de exercitii fizice obligatorii insa admite importanta unui regim fizic activ pentru pastrarea unui organism sanatos.

Ce spun expertii?

David Grotto, un fost purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dieta, a subliniat ca noua dieta Beverly Hills este promovata ca un sistem foarte util pentru pierderea in greutate dar el are si un anumit neajuns. In functie de alimentele alese pentru alimentatia zilnica, pot aparea anumite carente nutritionale.

De asemenea, teoria combinarii elementelor nu este chiar corecta. In opinia lui Grotto, faptul ca oamenii pierd in greutate cu noua dieta Beverly Hills nu are legatura cu separarea proteinelor de carbohidrati si fructe ci de faptul ca per ansamblu dieta impune un numar mai mic de calorii.

In ciuda acestor afirmatii, sustinute si de alti experti in nutritie, stilul de scris al lui Mazel este deosebit de pozitiv, lucru ce va face ca multi dintre cei ce nu au incercat o dieta pana acum sa fie tentati sa o incerce pe a ei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole