Noni in timpul sarcinii
Una dintre intrebarile puse de femeile insarcinate este referitoare la consumul de...
Aproape toate femeile insarcinate au nevoie de mai multe proteine, de cantitati mai mari din anumite vitamine si minerale (cum ar fi acidul folic) dar si de mai multe calorii. Cu atat mai mult, daca dieta ta este una nepotrivita de la bun inceput, tranzitia la o dieta corecta din punct de vedere nutritiv este cel mai bun lucru pe care il poti face atat pentru tine cat si pentru copilul tau.
Insa a manca mai bine nu inseamna neaparat si a manca mai mult, sau mai bine zis nu cu mult mai mult. Practic, daca ai o greutate normala pentru perioada de sarcina in care te afli, nu ai nevoie de calorii in plus in primul trimestru, dar ai nevoie de circa 300 mai multe in fiecare zi a celui de-al doilea trimestru si pana la 450 de calorii in plus pe zi in ultimul trimestru de sarcina. Totusi aceste valori sunt estimative iar nivelul real de calorii de care ai nevoie poate fi stabilit numai impreuna cu medicul care te are in observatie pe perioada sarcinii sau cu un specialist in nutritie.
Desi calculul caloriilor pare o afacere tare complicata, in realitate lucrurile sunt mult mai simple: evita alimente precum sushi, fructele de mare, pateul, produsele din carne insuficient pasteurizate sau laptele si produsele obtinute din lapte nepasteurizat dar si bauturile alcoolice. Toate cele mentionate mai sus dar si alte produse alimentare similare pot reprezenta o posibila sursa de bacterii ce pot face rau copilului tau. De asemenea intreaba-ti medicul despre ce trebuie sa faci pentru a evita listerioza o afectiune ce-si are originea in alimente si care se poate dovedi deosebit de periculoasa pe perioada sarcinii.
In alta ordine de idei, aproape toti pestii contin urme de metil-mercur, un metal considerat a fi toxic pentru buna dezvoltare a creierului fatului. In aceste conditii, numeroase organizatii printre care se numara si Departamentul American pentru Alimente au emis recomandari cu privire la consumul de peste pe perioada sarcinii, in cele mai multe cazuri acestea considerand sigura consumul a maxim doua portii de peste pe saptamana. Dar totusi pestele este important pentru continutul acestuia in omega 3.
Dintre placerile la care va trebui sa renunti, alcoolul este una dintre cele mai importante deoarece consumul de bauturi alcoolice pe perioada sarcinii poate cauza probleme fatului la nivelul dezvoltarii psihice cauzand mai tarziu dificultati intelectuale si emotionale copilului.
Cafeaua poate fi si ea o sursa de probleme. De altfel, studiile efectuate de specialistii in domeniu au reliefat faptul ca femeile care consuma cel putin 200 de grame de cafea pe zi sunt de doua ori mai predispuse la avort spontan decat femeile insarcinate care nu consuma nici un fel de produs ce contine cofeina. De asemenea, cantitatile mari de cofeina au fost corelate si cu situatiile in care copii au avut o greutate mica la nastere.
Ca regula generala, exista foarte multe bauturi care contin cofeina, pe langa cafea, astfel, foarte multe sucuri si in special Cola, ceaiurile, cacao dar si ciocolata sunt bogate surse de cofeina si ar trebui evitate. In aceste conditii este mai bine sa renunti complet la astfel de placeri.
Daca iti este insa dificil, poti opta pentru alternative mult mai sanatoase, astfel, in loc de cana matinala de cafea poti alege o cana de lapte proaspat fiert sau un pahar de suc natural, eventual chiar proaspat stors.
Intr-o lume ideala lipsita de probleme, o dieta sanatoasa ar fi suficienta, dar avand in vedere lumea in care traim, prezenta unui supliment alimentar bogat in vitamine in dieta zilnica a unei femei insarcinate este ceva obligatoriu. De aceea nu uita sa iti iei zilnic vitaminele si ai grija ca suplimentul alimentar ales sa fie bogat in acid folic ( ai nevoie de 400 mg pe zi inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa ce ai ramas gravida si de circa 600 mg pe zi in restul sarcinii. Lipsa aceste vitamine B a fost pusa in legatura directa cu defectele de tub neural ce apar la fat, cum ar fi spina bifida.
Mai tarziu pe parcursul sarcinii s-ar putea sa fie nevoie sa iei si un supliment bogat in fier sau calciu iar unii experti recomanda si un consum de vitamina D pe parcursul sarcinii.
Femeile cu o dieta vegetariana precum si cele cu afectiuni medicale cum ar fi diabetul, diabetul gestational sau anemia, precum si cele care au nascut inainte copii sub greutatea normala ar trebui sa discute cu medicul care le are in observatie despre eventualele suplimente alimentare de care au nevoie. De asemenea, consultarea unui expert dietician poate fi de ajutor.
Daca ai probleme cu inghitirea suplimentelor alimentare, cauta unele masticabile sau sub forma de praf, care sunt mult mai usor asimilabile.
Tine minte de asemenea ca ce-i mai mult nu-i neaparat si mai bun: nu lua supradoze de suplimente alimentare sau vitamine, mai ales daca nu ai consultat un medic sau un specialist
Dieta in timpul sarcinii este una dintre cele mai periculoase situatii pentru copilul aflat in plina dezvoltare. Foarte multe regimuri de slabit, daca nu chiar toate isi vor pune amprenta nu numai pe cantitatea de calorii dar si pe aceea de fier, acid folic si alte vitamine si minerale importante pentu copil.
Cresterea in greutate, desi nu este placuta pentru nici o femeie, este totusi cel mai sigur semn al unei sarcini sanatoase si cu o evolutie buna. Practic, femeile care mananca sanatos si au o greutate cat mai apropiata de cea normala pentru perioada de sarcina in care se afla sunt cele care au cele mai multe sanse de a avea un copil sanatos. Asa ca daca consumi alimente proaspete si respecti o dieta echilibrata, nu trebuie sa iti faci griji pentru cele cateva kilograme pe care le iei in plus deoarece ele vor disparea relativ repede dupa ce nasti.
Atunci cand calculezi cate kilograme ai luat in plus, trebuie sa vezi cum a evoluat greutatea ta pe perioada sarcinii. Practic, la inceput, in primul trimestru cresterea trebuie sa fie relativ mica in timp ce in al doilea si al treilea trimestru ea va deveni mai semnificativa, odata cu evolutia copilului.
Daca ai gemeni sau daca te situezi fie in categoria subponderala fie in cea supraponderala discuta frecvent cu medicul tau pentru a vedea daca evolutia greutatii tale decurge normal.
Daca simptomele specifice sarcinii cum ar fi greturile, alergiile sau intolerantele alimentare, arsurile sau indigestii nu iti dau pace incearca sa iti fragmentezi mesele in cinci sau sase etape impartite pe tot parcursul zilei. Mai mult, pe masura ce sarcina va avansa iar copilul va creste, stomacul tau va avea din ce in ce mai putin loc pentru mancarea consumata, ceea ce nu face decat sa accentueze si mai mult importanta meselor mici si mai dese.
Indicat este sa iti creezi un profil alimentar specific nevoilor tale si sa iti fixezi mesele atunci cand stii ca ti se face foame, nu neaparat la ore fixe, dar in anumite perioade ale zilei. De asemene gustarele intre mese nu sunt interzise dar trebuie sa ai grija la ce mananci si sa eviti alimentele de tip fast food sau cele nesanatoase.
Dar nu alege dulciurile din comert, supra-saturate cu zahar si chimicale. Este de preferat un fruct sau un serbet facut in casa sau chiar o prajitura sau o felie de tort ocazionala. Oricum nu te judeca prea aspru daca ai cazut prada unei tentatii dulci deoarece putin dulce din cand in cand nu o sa ii faca rau copilului tau.